Nøddeknækbrød

Nøddeknækbrød

Min første benspændsret denne måned involverer dette nøddeknækbrød, som jeg bagte tidligere på ugen. Jeg havde nemlig fundet en dåse snegle frem fra gemmerne, som passede godt ind i månedens benspænd. Denne variant lå i en lage af chili og anis, så jeg var lidt spændt på, hvor stærke sneglene var. Men de var faktisk ret fredelige (måske endda lidt for milde til min smag).

Jeg tænkte, at det var oplagt at bruge dem i en appetizer, så jeg bagte noget nøddeknækbrød, jeg kunne bruge som base, og så skulle jeg blot bruge en creme, jeg duppe på knækbrødet, inden sneglene kom på.

Jeg fandt en opskrift på nøddeknækbrød uden hvedemel, og det var jo endnu mere genialt, for så kan de også spises af folk med glutenallergi. Totalt win. Jeg skelede nemlig til The Nourishing Home, hvor der var en opskrift på glutenfri knækbrød. Der var brugt mandler i den oprindelige opskrift, men du kan også sagtens bruge cashewnødder. Vær dog opmærksom på, at nøddesmagen træder tydeligt igennem, så brug den slags nødder, du bedst kan lide.

Jeg undlod rosiner og rosmarin. Til gengæld tilføjede jeg lidt knust peber samt justerede lidt på blandingsforholdene.

Nøddeknækbrød

1 bageplade

3 dl mandelmel (kan laves på ca. 150 g mandler)
½ tsk salt
lidt knust peber
½ æg
½ spsk olivenolie

Rør mandelmel, salt og peber sammen. Rør derefter æg og olivenolie i og ælt det til en homogen masse. Læg et stykke bagepapir på køkkenbordet og læg nøddedejen på den ene halvdel. Læg den anden halvdel af bagepapiret over og brug en kagerulle til at rulle dejen ud til et tyndt og ensartet af. Træk forsigtigt den øverste halvdel af bagepapiret af. Træk bagepapiret over på en bageplade. Brug en lang kniv eller et pizzahjul til at skære dejen i mindre stykker knækbrød. Bag derefter dine nøddeknækbrød i ovnen på øverste hylde ved 175 grader i ca. 12 minutter, indtil de er letgyldne. Sluk ovnen og giv dem eventuelt et minut mere, inden du tager pladen ud og lader knækbrødene køle helt af. Dem, du ikke skal bruge med det samme, lægger du i en lufttæt beholder, så de holder sig sprøde.

Nu kan du kombinere dine friskbagte nøddeknækbrød med sneglene fra dåse. Du skal bare lige blende eller røre en creme, så sneglene ikke skvatter af!

Du kan vælge at lave en mild linsecreme (jeg tog udgangspunkt i denne opskrift på linsecreme men undlod koriander og chili), men vil du have mere smag, så vil jeg foreslå den marrokanske zaalouk eller den krydrede pesto calabrese.

Smør den valgte creme på et stykke knækbrød. Rist sneglene kort på en pande, så de bliver gennemvarme, og læg så en på hvert stykke knækbrød. Drys eventuelt med lidt sød eller stærk paprika.

nøddeknækbrød, mandelknækbrød, cashewknækbrød, knækbrød, knækbrød med mandler, knækbrød med cashewnødder, æg,


5 thoughts on “Nøddeknækbrød”

  • Hvis du ofte har gæster med glutenallergi, er det her selvfølgelig helt fint.
    Men nu kommer jeg med en ret bitter kommentar: Og hvad skal vi nøddeallergikere så stille op? Jeg lider af birkepollenallergi, og det giver krydsreaktioner. Det vil sige, at jeg får gener, spøndende fra kløe i munden over mavepine til hjernetåge og migræneanfald, hvis jeg indtager for meget af de ting. De ting er så blandt andet æbler, nødder, gulerødder, kivi, blommer & co, bælgfugter ogtomater. Og jeg er ikke alene. Jeg har regnet på tal fra Netdoktor og Astma-allergiforbundet og fundet ud af, at ca. 10% af befolkningen lider af krydsreaktioner alene med birkepollen. Hvorimod ca. 1 % lider af cøliaki (glutenallergi) . Heldigvis er det ikke alle krydsreagerende, der reagerer hele tiden, eller så voldsomt som jeg. Men det ærgrer mig, at det er så *** svært at finde sundt brød uden alt muligt fancy – og allergifremlkaldende – fyld.

    • Men så er opskriften jo netop heller ikke henvendt til dig 🙂

      Man kan sagtens bage knækbrød uden nødder – det er til gengæld sjældent, at jeg støder på opskrifter på knækbrød uden gluten, så derfor bagte jeg dette knækbrød, så en glutenallergiker, jeg kender, kunne prøve det.

      Jeg kender flere nøddeallergikere. Det plejer ikke at være et problem at bage brød til dem (ved kager skal man dog være lidt mere opmærksom).

      • Jo, men det var jo præcis derfor jeg startede med at sige, at hvis du kendete en eller flere glutenallergikere, så var det helt fint 🙂 Der er bare så mange sider, der synes, at det er smart, sundt … fortsæt selv … at være glutenfri 😉 og meget få, der tager hensyn til andre allergier(dette inkluderer sygehuse og andre offentlige steder).
        Ikke at jeg ikke synes, der skal tages hensyn til folk der lider af cøliaki, jordnøddeallergi oma. Jeg kunne bare så meget ønske mig, at der også blev taget bare lidt hensyn til andre allergier og intolerancer også.
        Undskyld hvis du føler dig beskudt. Jeg har bare været udsat for ualmindelig meget ikke-hensyn i den forgangne periode … undskyld igen.

        • Du behøver ikke at undskylde – jeg kan sagtens forstå, at du føler frustration over sådan en situation. Omvendt er fordelen ved denne blog er jo netop, at man kan ignorere de opskrifter, som ikke passer til en og i stedet fokusere på dem, der gør. Jeg tager altid hensyn til allergier, når jeg har gæster 🙂

  • Undskyld jeg blander mig. Har du Charlotte henvendt dig til Astma Allergi Foreningen for at søge om hjælp. Er man medlem af foreningen er man meget villig til at hjælpe dig med opskrifter, da du er krydsallergier kan jeg forstå du er meget plaget.
    Undskyld Piskeris jeg blander mig.
    Charlotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *