Kanel-æbleboller og kringle med chokolade og marcipan
I går havde gemalen fødselsdag, så jeg fik bagt både kanel-æbleboller og kringle med chokolade!
Bollerne opfandt jeg selv en opskrift på, mens kringle-opskriften er fra NYBH’s dejlige blog. Jeg brugte smør i stedet for margarine i opskriften, tilføjede lidt mere marcipan i fyldet samt udelod melet i sidstnævnte. Desuden bagte jeg dobbelt portion i forhold til den, jeg har angivet længere nede.
Kanel-æbleboller
32 stk.
4 dl kærnemælk
5 dl varmt vand
50 g gær
2 æbler, revne
70 g hakkede valnødder
3 tsk kanel
½ tsk salt
1 dl havregryn
hvedemel for resten
1 pisket æg til pensling
Bland kærnemælk med det varme vand, så blandingen er nogenlunde håndvarm. Pisk gæren i. Bland æbler, valnødder, kanel, salt og havregryn i og vend mel i, indtil du har en god og smidig dej. Ælt den godt og sæt den til at hæve til dobbelt størrelse et lunt sted.
Form boller af dejen og sæt dem på en bageplade. Pensl dem med æg og bag dem ved 200 grader i ca. 20 minutter.
Note: Disse kanel-æbleboller er overraskende lette, og så var de også dejlig friske dagen efter. Jeg er ret pjattet med kanel, så for min skyld kunne der sagtens være mere kanel i bollerne, men de har en fin lidt afdæmpet smag af krydderiet, og det vil nok passe de fleste. Helt sikkert værd at gentage.
Kringle med marcipan og chokolade
2 stk.
Dej:
400-450 g hvedemel
200 g smør
1 dl mælk
50 g gær
1 spsk. sukker
2 æg
1 tsk. kardemomme
Fyld:
100 g smør
1 dl rørsukker
1 spsk hvedemel
50 g marcipan
50 g hakket chokolade
Æg til pensling
Hakkede nødder samt perlesukker til pynt
Lun mælken og opløs gæren i den. Smelt smørret og hæld det i mælken sammen med sukkeret. Pisk det godt, inden du blander æg og kardemomme i. Tilsæt melet og ælt dejen. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse et lunt sted.
Rør ingredienserne til fyldet sammen. Rul dejen ud til to aflange stænger. Fordel fyldet på midten af de to stænger. Fold først endestykkerne ind og derefter langsiderne, så fyldet er helt dækket. Pensl stængerne med æg og drys med perlesukker og hakkede hasselnødder. Bag kringlerne ved 200 grader i ca. 15-20 minutter.
Note: Fin kringle, som nok er bedst samme dag, den bliver bagt (på grund af det høje smørindhold). Den var dog også glimrende dagen efter, men jeg ville nok gerne have haft mere fyld i – elsker når bagværk er lidt snasket! Den vakte også glæde på arbejdspladsen, hvor de fik udryddet det meste af kagen – og det må jo være et tegn på succes!
Uhm, de boller lyder bar rigtig lækre!
Aj, jeg opdagede da lige, at jeg faktisk stod og manglede opskriften kanel/æbleboller. Jeg har både kærnemælk, æbler og kanel i store mængder.
God lørdag i huset dér;)
Uhmmm, kanelstænger……De må bages imorgen :))
uhm, elsker alt med kanel og marcipan. Desvaerre maa min dreng ikke faa marcipan.
Kombinationen af æble og kanel er jo altid skøn, så jeg kan forestille mig at det er gode boller 🙂
Det er jo ingen hemmelighed at jeg elsker marcipan, så jeg må vist hellere prøve den kringle – og jeg har det som dig, den skal være sådan lidt snasket, så måske jeg skal lave lidt ekstra fyld……..
Mange hilsner
Birthe
Hvor lækkert og tillykke med husbonden! Elsker kringle. KNUS og god weekend♥
MissMuffin – det var de bestemt også 🙂
Sifka – ahaa, hvor heldigt 🙂
Tak og i lige måde!
Annette's – pøjpøj med det. Det er en god søndagsspise 🙂
Lene – øv, det var godt nok træls. Kan han ikke tåle mandler, eller er det nødder generelt? Hvis det er det første, så har Grith på et tidspunkt blogget mandelfri marcipan – det var måske noget for jer?
NYBH – mange tak 🙂
Jeg synes også, det er godt med ekstra fyld, og derfor er mit yndlingshjemmelavede wienerbrød også en chokoladekrans med marcipan, som jeg så hos dig på et tidspunkt – hold op hvor var den god!
Tina – tak skal du have! Jeg håber, jeg får blogget fødselsdagsmiddagen senere i dag – og bliver up to date med bloggeriet i det hele taget 🙂
Også god weekend til dig!
Ih du milde, hvor lyder det lækkert, Piskeris!
Monstro jeg kan få husbond til at bage i dag …
Ha' en dejlig søndag!
Madame – tak skal du have 😀
Mon ikke han kan bestikkes med et lille kys på kinden? 😉
Jamen dog, du har da godt nok været i gang med at bage, de boller lyder bare gode, og kringlen er da heller ikke uinterresant:)
Jeg har det lige som dig, der må gerne være en masse snask!
Knus
Vibeke
Vibeke – jeps, og jeg havde selskab i køkkenet imens, så vi fik rigtig hygget 🙂
Har lige testet et par boller, vi smed i fryseren, og de fungerer også fint efter optøning!
Kunne altså godt gnaske sådan en æblebolle efterfulgt af en pæn luns kringle. Du er en sød kone – det må gemalens kolleger også være enige i. – og tillykke til ham i øvrigt. Heldige rad!
Zette – mange tak! Jeg tror også, han sætter pris på mig 😀
Det skal da proeves (mandelfri marcipan), han har alergi og maa ikke faa nogen form for noedder, mandler osv.
Lene – ah, så er det ikke sikkert, du kan bruge Griths opskrift, for jeg mener, hun har lavet det med cashewnødder (da hendes ægtefælle ikke kan tåle mandler). Jeg tror, jeg har set en nøddefri marcipan på et tidspunkt herhjemme, men hvad de så havde puttet i ved jeg desværre ikke.
ELSKER kringle med chokolade og marcipan. Det giver total nostalgifølelse af mormor og barndom.
Hanne – det er faktisk ret godt beskrevet. Den var lidt gammeldags – på den gode måde vel at mærke 🙂