Gingerbread cave – ingefærbrødsgrotte

Gingerbread cave – ingefærbrødsgrotte

Spiselig julepynt er stærkt undervurderet! Jeg burde faktisk lave det noget oftere (eller… i hvert fald hver jul), for det er både en sjov og velduftende måde at julepynte hjemmet.

Denne gingerbread cave – eller ingefærbrødsgrotte om man vil – lavede jeg sidste weekend, lige inden vores julefrokost. Jeg så ideen til denne oppyntning for flere år siden hos Jonas Kogebog og har lige siden drømt om at lave sådan en. Sidste år nåede jeg tilmed også at gøre et forsøg – men begik en fejl undervejs, så grotten kollapsede. Jeg forklarer længere nede i teksten, hvad der gik galt første gang.

Jeg lavede om på flere ting i opskriften. Eftersom jeg var bange for, at dejen ville smelte let og være svær at styre under bagningen, udskiftede jeg noget af hvedemelet med rugmel for at gøre dejen mere fast. Jeg justerede lidt på flere af målene og så udskiftede jeg allehånde med nelliker, da jeg syntes, det passede godt ind.

Gingerbread-cave

150 g blødt smør
3 dl mørk farin
2 spsk mørk sirup
200 g rørsukker
4 æg
8 dl hvedemel
3 dl rugmel (vil du spise grotten, så udskift evt. 1-2 dl af rugmelet med hvedemel)
1 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt kanel
1 tsk stødte nelliker

Pisk smør, farin og sukker til en jævn masse og rør derefter æggene og siruppen i. Rør de tørre ingredienser sammen i en anden skål og rør det dernæst i sukkermassen. Ælt dejen på et meldrysset bord, indtil den er ensartet. Pak dejen ind i husholdningsfolie og læg dejen i køleskabet en times tid.

Rul dejen ud på et meldrysset bord, så dejen er mellem 5 og 8 mm tyk. Dæk en bageplade med bagepapir og stil en lille ildfast skål i midten. Jeg brugte en glasskål og sørgede for at sætte en kile af bagepapir ind mellem bagepladen og glasskålen, så den varme luft under glasskålen kunne slippe ud under bagningen. Smør gerne skålen, så det er lettere at få dejen af bagefter. Sidste år brugte jeg ikke en skål men formede i stedet en bold af avispapir, som jeg rullede ind i bagepapir. Det fungerede fint under bagningen, men jeg fik ikke fjernet ‘bolden’ lige efter bagningen men lod det hvile til næste dag. Det betød desværre, at dejen blev blød igen og derfor faldt fra hinanden.

Spred den udrullede dej ud over bagepladen og sørg for, at glasskålen ikke er dækket 100% til (der skal jo være en åbning til grotten). Dejen må gerne folde flere steder, så landskabet omkring grotten bliver ujævnt – bare sørg for, at der ikke er meget tykke steder, da dejen så ikke bliver ordentligt gennembagt disse steder!

Har du dej i overskud, kan du evt. udstikke små figurer af den og bruge som bordpynt. Jeg fandt en lille julegris-udstikker frem og lavede en masse små ingefærbrød-grise, som kom på bordet til julefrokosten. Til trods for, at der var masser af mad, forsvandt alle grisene også i løbet af middagen… 😉

Sæt bagepladen i ovnen på nederste rille og bag grotten i 15-20 minutter ved 190 grader. Tjek om grotten er sprød og giv den evt. lidt mere.

Tag den bagte grotte ud af ovnen og lad den køle lidt af, inden du forsigtigt fjerner skålen. Panik ikke, hvis grotten går lidt i stykker. Du kan reparere det med varm karamel, og så skal grotten jo have et drys sne flormelis til sidst, så det vil også dække eventuelle revner.

Pynt grotten med flormelis, kunstigt græs (lavet af tyk grøn glasur eller farvet kokosmel), små kogler, nisser, trolde, kunstige grantræer eller hvad du nu har lyst til. Kun fantasien sætter grænserne!

TIP: Husk at snuse godt ind, når du går forbi din gingerbread cave – den dufter nemlig rigtig godt ♥

gingerbread cave, ingefærbrød-grotte, jul, smør, mørk farin, sirup, rørsukker, æg, hvedemel, kanel, ingefær, nelliker, flormelis


11 thoughts on “Gingerbread cave – ingefærbrødsgrotte”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *