Gingerbread cave – ingefærbrødsgrotte
Spiselig julepynt er stærkt undervurderet! Jeg burde faktisk lave det noget oftere (eller… i hvert fald hver jul), for det er både en sjov og velduftende måde at julepynte hjemmet.
Denne gingerbread cave – eller ingefærbrødsgrotte om man vil – lavede jeg sidste weekend, lige inden vores julefrokost. Jeg så ideen til denne oppyntning for flere år siden hos Jonas Kogebog og har lige siden drømt om at lave sådan en. Sidste år nåede jeg tilmed også at gøre et forsøg – men begik en fejl undervejs, så grotten kollapsede. Jeg forklarer længere nede i teksten, hvad der gik galt første gang.
Jeg lavede om på flere ting i opskriften. Eftersom jeg var bange for, at dejen ville smelte let og være svær at styre under bagningen, udskiftede jeg noget af hvedemelet med rugmel for at gøre dejen mere fast. Jeg justerede lidt på flere af målene og så udskiftede jeg allehånde med nelliker, da jeg syntes, det passede godt ind.
Gingerbread-cave
150 g blødt smør
3 dl mørk farin
2 spsk mørk sirup
200 g rørsukker
4 æg
8 dl hvedemel
3 dl rugmel (vil du spise grotten, så udskift evt. 1-2 dl af rugmelet med hvedemel)
1 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt kanel
1 tsk stødte nelliker
Pisk smør, farin og sukker til en jævn masse og rør derefter æggene og siruppen i. Rør de tørre ingredienser sammen i en anden skål og rør det dernæst i sukkermassen. Ælt dejen på et meldrysset bord, indtil den er ensartet. Pak dejen ind i husholdningsfolie og læg dejen i køleskabet en times tid.
Rul dejen ud på et meldrysset bord, så dejen er mellem 5 og 8 mm tyk. Dæk en bageplade med bagepapir og stil en lille ildfast skål i midten. Jeg brugte en glasskål og sørgede for at sætte en kile af bagepapir ind mellem bagepladen og glasskålen, så den varme luft under glasskålen kunne slippe ud under bagningen. Smør gerne skålen, så det er lettere at få dejen af bagefter. Sidste år brugte jeg ikke en skål men formede i stedet en bold af avispapir, som jeg rullede ind i bagepapir. Det fungerede fint under bagningen, men jeg fik ikke fjernet ‘bolden’ lige efter bagningen men lod det hvile til næste dag. Det betød desværre, at dejen blev blød igen og derfor faldt fra hinanden.
Spred den udrullede dej ud over bagepladen og sørg for, at glasskålen ikke er dækket 100% til (der skal jo være en åbning til grotten). Dejen må gerne folde flere steder, så landskabet omkring grotten bliver ujævnt – bare sørg for, at der ikke er meget tykke steder, da dejen så ikke bliver ordentligt gennembagt disse steder!
Har du dej i overskud, kan du evt. udstikke små figurer af den og bruge som bordpynt. Jeg fandt en lille julegris-udstikker frem og lavede en masse små ingefærbrød-grise, som kom på bordet til julefrokosten. Til trods for, at der var masser af mad, forsvandt alle grisene også i løbet af middagen… 😉
Sæt bagepladen i ovnen på nederste rille og bag grotten i 15-20 minutter ved 190 grader. Tjek om grotten er sprød og giv den evt. lidt mere.
Tag den bagte grotte ud af ovnen og lad den køle lidt af, inden du forsigtigt fjerner skålen. Panik ikke, hvis grotten går lidt i stykker. Du kan reparere det med varm karamel, og så skal grotten jo have et drys sne flormelis til sidst, så det vil også dække eventuelle revner.
Pynt grotten med flormelis, kunstigt græs (lavet af tyk grøn glasur eller farvet kokosmel), små kogler, nisser, trolde, kunstige grantræer eller hvad du nu har lyst til. Kun fantasien sætter grænserne!
TIP: Husk at snuse godt ind, når du går forbi din gingerbread cave – den dufter nemlig rigtig godt ♥
I love it! <3
Ja, man skal huske at stikke næsen i grotten når man går forbi….som man siger *host*
… men man skal passe på, at man ikke får sniffet for meget sne… æh flormelis! 😀
Hæhæææhæææ! *hekse/trolde’grin* – den er såååå fin. Er helt tosset med den. Hvor har du btw de fine trolde fra? Er det noget ny-indkøb eller gamle samlesager?
Det er gamle sager! Hm… ja, jeg kan faktisk ikke lige huske, hvor jeg købte dem, men de er nok +5 år gamle 🙂
Sikke en skøn idé – og med dine små trolde og lys i grotten er magien fuldendt 🙂
Elsker trolde og nisser… men især det første, så de får også plads her i julen 😉
Haha, spiseligt julepynt 😀 Hvor er det skægt – og noget anderledes end det gængse gingebread-house.
– Anne
Ja, jeg kunne heller ikke stå for denne version! Jeg elsker gingerbread-houses, men dette er nu en nuttet (og let) udgave af de Hans- og Grethe-pyntede julehuse 🙂
Spiste I den samme dag? Elller hvor længe kan den holde, uden at smage kedeligt?
Vi har ikke spist den – grotten står og pynter i stuen hele julen (og dufter stadig godt af krydderier, når vi går forbi :)).