Den store påskefrokost – del 3

Den store påskefrokost – del 3

Nu havde vi sådan set fået rigeligt med mad, men jeg havde jo bestemt, at der også skulle være lemon meringue pie og øh… konfekt…

Hvad? Påske er da en god undskyldning for at lave konfekt? Vi kan jo ikke koncentrere al det sjove ved juletid? Og desuden varer julen lige til påske!

Ahem.

Kagen var en lemon meringue pie, og jeg faldt for den udgave, som Kageanarkisten har lavet på et tidspunkt. Jeg har dog ikke et sukkertermometer, så jeg lavede en almindelig marengsmasse og puttede oven på kagen. Dadelkonfekten improviserede jeg selv, mens cognackuglerne fandt jeg inspiration til på hovedretter.dk – dog med mørkt rørsukker i stedet for muscovadosukker.

Lemon meringue pie

8-10 personer

Dej:
200 g hvedemel
100 g koldt smør
1 æggeblomme
2 tsk sukker
1 tsk kardemomme
1/4 tsk ren vaniljepulver*
3 spsk vand

Lemon curd:
Saft og skal af 4 citroner
350 g rørsukker
175 g smør
4 æg
2 æggeblommer

Marengs:
4 æggehvider
ca. 150 g rørsukker
lidt vaniljepulver*

*Jeg ved ikke, hvor man får vaniljepulver herhjemme, men jeg har købt mit under en rejse i Frankrig. Det er ikke det samme som vaniljesukker.

Bland de tørre ingredienser til dejen og gnid smørret godt ind i det. Tilsæt vand lidt efter lidt, så du efterhånden kan forme en dej af det. Ælt det godt sammen og læg dejen på køl i mindst en halv time. Rul derefter dejen ud uden at ælte alt for meget. Beklæd tærteformen med dejen og læg et stykke bagepapir med kikærter eller ris oven på. Forbag bunden ved 200 grader i 15 minutter og fjern derefter bagepapir og ris, inden den får fem minutter mere.

Pisk æg og sukker sammen i en gryde og tilsæt smør, citronsaft og citronskal. Varm det forsigtigt op, mens du rører jævnligt i det. Efter 10-15 minutter begynder det at tykne, og her skal du være varsom med, at det ikke begynder at koge. Fortsæt med at røre grundigt i det. Det er færdigt, når det har samme konsistens som kogt kagecreme. Lad det køle af og hæld det derefter i den forbagte bund. Bag kagen i ti minutter mere ved 200 grader.

Pisk æggehviderne stive og pisk herefter ved høj hastighed, mens du langsomt tilsætter sukker, indtil massen er blank og lækker. Dæk kagen til med marengsmasse – sørg for at dække kagen helt – og sæt den i ovnen ved 250 grader i få minutter. Hold øje med kagen, for den brænder hurtigt på, når der er så meget varme på.

Note: Uforskammet lækker kage – øjøjøj! Og fremover laver jeg min egen lemon curd i stedet for at købe det på glas – det er rigtig let og det smager, som englene synger!

 

cognackugler, smør, fløde, chokolade, mørk chokolade, rørsukker, vaniljesukker, kakao, cognac

Dadelkonfekt

En rimelig god portion

6 dadler
5-6 spsk cognac
200 g marcipan
150 g hvid chokolade
lidt knust pulverkaffe
lidt mørk chokoladekrymmel

Dadlerne finthakkes og lægges i en kop. Pøs cognac over og lad det sumpe en dag eller to. Bland massen med marcipan – hvis du vil gøre det elegant, putter du en smule af dadelmassen i en kugle af marcipan. Hvis du er en antiautoritær bisse som mig, ælter du dadelmasse og marcipan sammen og former et par tynde stænger af det på et spækbræt og lader det tørre et døgns tid (da massen bliver ret våd på grund af cognacen). Form derefter små kugler af massen – de kan evt. også få lov til at tørre lidt, inden de overtrækkes med hvid chokolade. Drys en smule knust kaffepulver og mørk chokoladekrymmel på.

Note: Små lækre mundfulde – og stadig ret saftige indeni på grund af cognacen. God variant i mine øjne.

Cognackugler

Nok til en hel hær

100 g smør
1 1/2 dl fløde
300 g mørk chokolade, finthakket
3 spsk mørk rørsukker
2 tsk vanillesukker
4 spsk kakao
3 spsk cognac

vendes i en blanding af 1 spsk kakao 4 spsk flormelis
Smelt smørret i en gryde sammen med fløde og bring det i kog. Tilsæt chokoladen og derefter rørsukker, vanillesukker og kakao. Rør rundt i det, til chokoladen er smeltet. Tilsæt cognac, hæld det i en skål og lad det hvile i køleskabet natten over.

Form det til kugler, som rulles i en blanding af kakao og flormelis. Massen er ret hård, så det kan godt tage noget tid at arbejde sig igennem sådan en portion – og lav endelig en mindre portion end jeg gjorde, for de mætter ret godt, så man får ikke spist mange af dem.

Opbevar dem derefter i køleskab.

Note: Fine, men meget tunge og kompakte i smagen på grund af den store mængde mørk chokolade. Lav endelig en mindre portion end jeg gjorde!



18 thoughts on “Den store påskefrokost – del 3”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *