Ærtesuppe med spelt og letsaltet laks samt æblekage med chokoladetrøffel, nødde-kaffe-krokant og flødeskum
Tiltrængt weekend, og som jeg dog har glædet mig – den står både på besøg af venner, træning, cocktailparty – og spændende madlavning! Først- og sidstnævnte var der masser af her til aften, hvor vi havde besøg af et vennepar og deres 1-årige knægt med krudt i måsen. Han er begyndt at tale lidt og var meget glad, selvom han lige har været syg. Jeg fandt ud af, at han kan bestikkes med vindruer, og det skal helt sikkert udnyttes en anden gang… *hosthost!*
Både ærtesuppe og æblekage er fra ‘Suverænt sundt’.
Ærtesuppe med spelt og letsaltet laks
4 personer
100 g skalotteløg
50 g hel spelt, parboiled
7 dl god grøntsagsbouillon
3 dl hvidvin
400 g laksefilet uden skind
3 spsk salt
1 dl vand
500 g ærter i bælg eller 300 g frosne grønne ærter
1 håndfuld persilleblade
1 håndfuld dild- eller estragonkviste
4 citronbåde
salt og peber
Pil løgene og hak dem fint. Kog speltkernerne og de hakkede løg i bouillon og vin i 30 minutter, til kernerne er helt møre.
Skær laksen i fire stykker, vend alle sider i salt og lad stykkerne trække i ti minutter, tildækket i køleskabet. Skyl laksestykkerne og tør dem med køkkenrulle. Damp laksestykkerne i vandet i en pande eller en gryde med låg i ca. fem minutter, afhængigt af fiskens tykkelse, til den er netop gennemdampet.
Kom ærterne i suppen med spelten og kog dem ca. tre minutter. Tilsæt krydderurterne og blend suppen med en stavblender, smag til og justér evt. konsistensen. Fordel suppen i suppetallerkner og læg et laksestykke i hver tallerken. Giv citronbåde til og sørg for, at de bliver brugt.
Note: Denne ærtesuppe er en fin og mild ret. Jeg burde nok have serveret brød til, for retten mætter ikke så meget i sig selv, så jeg er glad for, at jeg også havde planlagt dessert. I øvrigt er retten let at lave og tager ca. 45 minutter at kreere.
Æblekage med chokoladetrøffel, nødde-kaffe-krokant og flødeskum
4 personer
750 g madæbler
½ tsk stødt kanel
35 g sukker
lidt vand
75 g god, mørk chokolade
2½ dl piskefløde
50 g hasselnødder
1 spsk sukker
1-2 tsk malede kaffebønner
Skræl æblerne og skær dem i mindre stykker, udelad kernehus m.v. Kog æblestykkerne til en jævn mos med kanel, sukker og lidt vand i ca. 20 minutter. Smag mosen til, den må gerne være lidt syrlig. Køl mosen af og fyld den i serveringsglassene.
Hak chokoladen. Varm 1 dl fløde i en gryde, kom den hakkede chokolade i og pisk til en jævn masse. Køl trøffelmassen let af og fordel den i glassene. Sæt glassene i køleskab i mindst tre timer, gerne til næste dag.
Hak nødderne groft og rist dem gyldne på en tør, hed pande. Tilsæt sukker og kaffe og vend det hurtigt sammen, til sukkeret er smeltet, lad krokanten køle af på bagepapir. Desserten kan godt lægges sammen nogle timer, før den skal serveres. Fordel nøddekrokant i glassene og top op med letpisket fløde – hvis du har en sprøjtepose, er det lettest.
Note: Jeg brugte instant kaffe samt Jivara Valrhona, som er en lysere chokolade – men ikke desto mindre passede den godt til desserten. Lækker kombination af sødmefuld æblemos, letbitter knasende nødder samt blød og cremet chokolade toppet med flødeskum. Selv gemalen, der ellers er modstander er frugtmos, kunne godt lide desserten (hæh!).
Hej Piskeriset!
Hvor ser det bare LÆKKERT ud – og sikken skøn, grøn farve! 🙂
Den æblekage lyder virkelig lækker, tak for inspirationen…..
GOd weekend.
Mange hilsner
Birthe
NYBH – taaark! Jeg elsker, når maden er dekorativ. Desværre var desserten svær at tage et ordentlig billede af pga. lyset – men den smagte godt, og det er jo det vigtigste 😉
Du må også have en rigtig god weekend 🙂
det lyder godtnok super lækkert 🙂 det bliver lige lagt i min mentale huskekasse 😉
Linebine – begge retter kan også anbefales. Den første er tilmed sund 😀 Og så kan jeg godt lide, at desserten kan laves i god tid i forvejen, så man ikke er afhængig af at servere den på et bestemt tidspunkt eller stå i køkkenet en halv time inden.
Det ser virkeligt lækkert ud. Tror den æblekage skal prøves en dag herhjemme…
Vi kan jo godt lide søde sager…
Hav en rigtig god weekend.
Hilsen Grith
Grith – det skal der også være plads til! Jeg plejer dog kun at lave desserter, når vi har gæster, for ellers ville vi komme til at spise alt for usundt 😛
Også en god weekend herfra 🙂
Nam-nam, hvor lyder det lækkert – tror du ikke, man kan lave suppen uden laks og stadig have en god suppe? Jeg falder fuldstændig for farven, som må gøre noget godt for både mave og sjæl 🙂
Hej Piskeriset…Uhmmmm…hvor i lever lækkert hjemme ved jer, jeg har i øjeblikket slet ikke lyst til madlavning, så her bliver det bare nemt….Men det kan jo også være lækkert,ikk 😉
Madame – det kan man godt, men så vil jeg hellere anbefale dig at prøve creme ninon, som jeg lavede for et par måneder siden. Jeg tror, denne suppe i sig selv er lidt kedelig.
Men ja – farven er meget indbydende, og jeg har også set opskrifter på andre ærtesupper, som jeg må prøve – alene fordi de ser så flotte ud 🙂
Mrs Cakeaholic – det kommer sådan lidt i bølger, for i hverdagene har vi meget travlt, og det bliver ikke bedre den næste uges tid. Derfor må jeg tage lidt revanche i weekenderne 😉
Håber du snart får lyst til at lege i køkkenet igen – let madlavning skal man bestemt ikke undervurdere, men det er nu sjovest, når man i det hele taget nyder at pusle ved gryderne 🙂
Meget dekorativ middag 🙂
Den der æblekage må jeg vist hellere prøve en dag, den lyder godt nok lækker.
God weekend 🙂
Signe – mange tak 🙂
Det er en fin lille dessert – og den er tilmed sund! Der er jo både æbler og nødder i! 😀
Hav en dejlig weekend!
Ååårh håårrh den der dessert ser bare rå-lækker ud! Jeg bookmarker lige opskriften, så skal jeg se om jeg kan gøre dig kunsten efter henover vinteren 😉
Hej Auramin/Nicolai 🙂
Hehehe – så vent til du ser den æbledessert, som jeg blogger om lidt. Den faldt i virkelig god jord her i eftermiddags, da jeg serverede den, og den har fået meget varme anbefalinger fra min bedre halvdel 😉