Pinto-bønnegryde med spidskål samt funky romanescosalat
Jeg har skrevet en lang liste af veganer-retter, jeg gerne vil prøve i anledning af månedens benspænd, men da jeg kom træt hjem fra arbejde i tirsdags, var jeg ret sulten og slet ikke i humør til kreative krumspring. Jeg havde godt nok sat bønner i blød om morgenen, men jeg var helt og aldeles idéforladt, da jeg gik i gang med at koge dem. I stedet for at panikke valgte jeg en anden – og ganske konstruktiv – måde at komme videre med madlavningen på. Jeg legede ‘tøm lige køleskabet’, og i bedste Stop Spild af Mad-stil fik jeg brugt en masse fra gemmerne. Det blev til denne sunde og mættende pinto-bønnegryde. Gemalen var ikke helt tilfreds, for konsistensen var lidt for suppeagtig til hans smag, men den passede fint til det grå vejr og mine smagsløg.
Pinto-bønnegryde med spidskål
– kogte Pinto-bønner
– olie
– løg i tern
– finthakket spidskål
– et par fed hvidløg
– chili
– en dåse flåede tomater
– lille dåse tomatkoncentrat (70 g)
– vand
– engelsk sauce
– paprika
– salt og peber
– evt. hvidvinseddike og mørk sirup
Kog bønnerne som anvist på pakken. Svits imens løget i lidt olie og tilsæt derefter finthakket spidskål. Rør godt rundt, mens det får lov til at stege i gryden. Efter et par minutter tilsætter du hvidløg og chili og lader det stege videre, mens du sørger for at røre jævnligt i gryden. Tilsæt tomaterne, tomatkoncentratet og par dl vand. Rør godt rundt og tilsæt paprika og et par spsk engelsk sauce. Lad det simre, indtil bønnerne er kogt. Hæld bønnerne op i gryderetten og smag til med salt, peber, engelsk sauce, chili samt mørk sirup og hvidvinseddike.
Note: Pinto-bønnegryde er endnu en glimrende måde at snige mere spidskål ind i maden. Man skulle næsten tro, at det er blevet mit mantra gennem de sidste to år, for jeg synes godt nok, jeg tit får sneget det med i madlavningen. Men det er også en rigtig god måde at få grøntsager på – det mætter godt og kan varieres utrolig meget. Samtidig er spidskål noget, som kan spises året rundt.
Det ser virkelig lækkert ud, også selvom jeg har en trang til at komme bacon på ;D Jordskokker rå? Det må jeg prøve!
Når du ikke benspænder mere, så kan jeg sige at din linsesalat forleden smager pragtfuldt med røget laks til!
Rå jordskokker er superlækre! Dejlig sprøde og saftige – prøv det prøv det 🙂
Laksefiffet er noteret 😀
Pinto-bønnegryde med spidskål lyder vanvittig lækkert – den skal helt bestemt prøves her hos os! Tak for dejlig inspiration 🙂
Selv tak – det var en dejlig let og sund aftensmad 🙂
Uhmm, det ser lækkert ud – pintobønner er så smukke synes jeg – altså i rå form 🙂
Mange hilsner
Birthe
Ja, de bliver desværre lidt kedelige at se på, når de er kogte 🙂