Stikkelsbærkage med marcipan
Denne stikkelsbærkage med marcipan kom på bordet sidste weekend, hvor vi havde gæster på besøg. Det er jo snart sæson for friske stikkelsbær igen, så jeg tænkte, at jeg hellere måtte få brugt de sidste i fryseren. Jeg havde grønne stikkelsbær på lager, men kan du skaffe røde stikkelsbær, så gør endelig det – kagen er endnu smukkere med røde bær.
Jeg havde en opskrift på stikkelsbærtærte liggende fra et gammelt Hjemmet-blad, hvor der indgik makroner. Dem er jeg ikke fan af – men jeg havde til gengæld noget marcipan, jeg gerne ville have brugt. Så hvorfor ikke lege videre med opskriften og lave en stikkelsbærkage med marcipan?
Jeg tog desuden udgangspunkt i den tærtedejsopskrift, jeg plejer at bruge til jordbærtærter.
Stikkelsbærkage med marcipan
8-10 personer
Tærtedej:
3 dl hvedemel
½ dl rørsukker
80 g koldt smør
1 æg
evt. 1-2 spsk vand
Bærfyld:
700 g optøede stikkelsbær
½ øko-citron
1 dl rørsukker
2 spsk majsstivelse
½ dl vand
1 tsk vaniljesukker
100 g revet marcipan
Marengs:
3 æggehvider
1½ dl fint sukker
1 tsk citronsaft
Rør hvedemel og rørsukker ud i en stor skål. Del det kolde smør i små tern og gnid dem ud i melblandingen. Tilsæt æg og ælt dejen. Har den svært ved at samle sig, så tilsæt 1-2 spsk vand. Rul dejen ud på et meldrysset bord. Smør et tærtefad (26-28 cm i diameter) med smør og bred dejen ud i fadet. Prik bunden flere steder med en gaffel. Sæt tærtefadet i køleskabet en halv times tid.
Mens fadet er i køleskabet, kan du meget passende lave bærfyldet. Hæld stikkelsbær, rørsukker og vaniljesukker i en gryde sammen med revet skal og saft fra en halv øko-citron og varm det op. Når det småkoge i 4-5 minutter. Rør derefter majsstivelsen ud i en kop sammen med vandet og hæld blandingen i gryden. Rør godt rundt og varm det igennem, indtil bærblandingen tykner. Tag det af varmen.
Varm ovnen op til 180 grader. Tag fadet ud af køleskabet og læg et stykke bagepapir over dejen. Fordel en håndfuld tørrede kikærter eller bønner (de skal ikke ligge i en stor klump på bunden) ud over tærtebunden. Bag den derefter i 15 minutter. Tag den ud af ovnen og fordel først den revne marcipan ud over bunden. Hæld derefter forsigtigt bærkompotten ud over marcipanen og sørg for, at den er ligeligt fordelt. Bag derefter din stikkelsbærkage med marcipan i ca. 25 minutter.
Lad kagen køle af.
Til sidst skal der marengs på. Hæld æggehviderne i en stor skål og pisk dem, indtil æggemassen begynder at blive fast. Tilsæt lidt af sukkeret og pisk grundigt, så det er optaget i æggemassen, inden du tilsætter lidt mere sukker. Pisk igen og fortsæt denne proces, indtil du har tilsat al sukkeret. Slut af med lidt citronsaft i marengsmassen. Hæld den stive masse over i en sprøjtepose og dekorér din stikkelsbærkage. Slut af med at ‘brænde’ marengsen med en gasbrænder eller på grillprogram i ovnen.
Note: Denne stikkelsbærkage har en skøn letsyrlig smag fra bærrene og en god sødme fra marcipan og marengs. Det er en saftig kage, men den bliver lidt mere fast i det af et par timer i køleskabet, inden du putter marengs på.
Vil du have flere opskrifter på kager med stikkelsbær? Så prøv smuldrekage med stikkelsbær, stikkelsbærtærte med marengs, stikkelsbær-kokoskage og en simpel stikkelsbærtærte.