Samsø Vin Syndikat

Samsø Vin Syndikat

I år vil jeg skrive en række indlæg om danske vingårde, og den første bliver Samsø Vin Syndikat, som vi stødte på sidste sommer. Dansk vin har ellers ikke haft et særlig godt ry i mange år og har mest været et hobbyprojekt for mange. Ikke noget man forventede at tjene (mange) penge på. Og der blev da også begået en del fejl i starten, hvor folk troede, at man kunne dyrke de samme rødvinsdruer som i Frankrig, selvom klimaet i Danmark mildt sagt er noget anderledes.

Men i løbet af de seneste fem år er der for alvor sket en professionalisering af området, hvor der er kommet en del nye til. Mange af de nye danske vinbønder er ambitiøse og drømmer om at leve af at producere dansk vin. Og man kan heldigvis godt mærke, at niveauet for dansk vin er blevet betydeligt højere.

I min serie over danske vingårde vil der selvfølgelig være forskel på, om det er hobby-producenter eller kommercielle producenter.

samsø vinsyndikat

Samsø Vin Syndikat

Vi stødte som sagt på Samsø Vin Syndikat på vores ferie på Samsø sidste år. Selvom øen ikke er særlig stor, så er de faktisk ikke øens eneste vinproducent. Til gengæld er det måske den hyggeligste. Man kan kigge forbi til åben vinmark i løbet af sommeren, hvor der også er stillet en vejbod op, så man både kan smage og købe vin.

Bag vinproducenten står 13 samsinger- de fleste pensionister. De plantede 1.525 vinstokke (både røde og hvide druer) tilbage i 2010, og i dag er der ca. 1.900 vinstokke med 10 forskellige druesorter.

Samsø Vin Syndikat

Da vi talte med et par af vinbønderne, lagde de ikke skjul på, at det først og fremmest er et hobbyprojekt. Prisen og kvaliteten af vinene viser det dog også – vinene er noget billigere end de danske vine, du kan støde på hos vinforhandlere. Vinene mangler også noget pondus for at kunne konkurrere med de bedste producenter herhjemme.

Kommer du til Samsø, så vil jeg bestemt anbefale dig at smutte forbi Samsø Vin Syndikat – især hvis vejret er lige så flot som i sommers, da vi besøgte øen. Der er stadig noget eksotisk ved at stå og nippe til vin midt i en solbeskinnet vinmark velvidende at man ‘bare’ er i Danmark. Måske finder du en vin, du godt kan lide, og ellers er der i hvert fald fin mulighed for at få en hyggelig sludder med de lokale vinbønder og høre om deres vinprojekt.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *