Prinsessekage – prinsesstårta

Prinsessekage – prinsesstårta

Tager du til svensk fødselsdag, støder du muligvis på denne prinsessekage – eller prinsesstårta, som den hedder på de kanter. Det er en grøn lagkage fyldt med hindbærsyltetøj, kagecreme og flødeskum og overtrukket med grøn marcipan. Derudover meget gerne en rød (marcipan-)rose på toppen og evt. også lidt flormelis.

Historien bag kagen kan du læse her på Wikipedia, men der er ingen tvivl om, at det er en af de kager, som er ret kendte i Sverige. Jeg overvejede også at lave den i forbindelse med mit svenske benspænd, men der kunne jeg ikke nå det. Der er både dedikeret en hel uge til den i Sverige (sidste uge af september), og i Småland spiser man den altid første torsdag i marts.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra Receptfavoriter, men jeg var ikke så begejstret for bundene i den opskrift, så herunder har jeg valgt at indsætte de lagkagebunde, jeg plejer at lave. Skær dem gerne tyndt og gem den overskydende bund til at lave romkugler af.

Prinsessekage – prinsesstårta

Lagkagebunde (på hvedemel og majsstivelse)

Fyld:
2 dl hindbærsyltetøj
en portion kagecreme
3½ dl fløde

Pynt:
ca. 400 g marcipan
lidt ekstra marcipan til at forme en rose
grøn og rød fondantfarve/konditorfarve
flormelis til udrulning

Bag bundene efter ovenstående opskrift. Efter afkøling deler du den i tre bunde. Jeg plejer at bruge en lang skarp kniv og lidt tålmodighed, men du kan også bruge en tynd sytråd (… og stadig lidt tålmodighed).

Læg en af bundene på et fad og smør den med halvdelen af syltetøjet og derefter halvdelen af kagecremen. Læg anden bund oven på og smør så resten af syltetøjet og dernæst resten af kagecremen på. Læg den sidste kagebund på og tryk let.

Pisk fløden til fast skum og smør lidt af den på siden af lagkagen. Fordel resten af flødeskummet på toppen af din prinsessekage og sørg for, at den former en ‘bule’ på midten. Til kagen i køleskabet, mens du forbereder marcipanen.

Tag en lille klump marcipan og farv den rød. Lav fire-fem små rosenblade af det og form en lille rose. Det gik pænt stærkt i mit tilfælde, men det kan blive ganske nydeligt. Farv resten af marcipanen grøn og rul den ud på et flormelis-drysset bord. Jeg har et meget tyndt skærebræt af plast, jeg typisk bruger til denne slags opgaver, og det gjorde jeg også her, for så var det lettere at flytte på den udrullede marcipan bagefter. Rul marcipanen tyndt ud, indtil du vurderer, at den kan dække hele kagen. Flyt derefter forsigtigt marcipanen over, så den dækker både toppen og siderne af kagen. Glat den pænt ud og placér rosen på toppen. Stil din prinsessekage køligt, indtil den skal spises.

OBS – ligesom andre lagkager, så bliver prinsessekage kun bedre af at trække, så hvis du kan lave den i god tid inden servering – gerne aftenen før – så vil det være et hit.

Note: Prinsessekage er en mild og sød lagkage, som jeg tror vil falde i manges smag. Marcipanovertrækket er lidt besværligt, men resten af kagen er ikke voldsomt kompliceret, da den minder meget om almindelige lagkager. Jeg foretrækker at lave de enkelte elementer fra bunden, men har du ikke mod på det, så kan lagkagebunde og kagecreme jo købes i supermarkederne.




Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *