Polvorones – spanske julesmåkager

Polvorones – spanske julesmåkager

En af de mest klassiske spanske juletraditioner er polvorones – i hvert fald ifølge en spansk bekendt, jeg har, som jeg diskuterede spanske juletraditioner for nogle uger siden. Der var derfor ingen tvivl om, at jeg skulle bage disse kager i anledning af mit julesmåkage-benspænd, men her stødte jeg dog ind i en udfordring, for jeg var ikke særlig tilfreds med resultatet efter at have afprøvet en spansk opskrift på polvorones, jeg fandt på nettet. Jeg opgav dog ikke så let, så i går kiggede jeg på en opskrift fra serious eats og freestylede derefter. Resultatet blev meget, meget bedre!

Polvorones

ca. 36-38 stk.

4½ dl hvedemel
3 dl mandler
2 dl rørsukker
3 tsk kanel
en knivspids salt
fintrevet skal fra 1½ øko-citron
200 g svinefedt – stuetemperatur
2 æg – jeg brugte dog tre æggehvider, der var en rest fra et andet bageprojekt

Pynt:
Flormelis

Tænd for ovnen og sæt den på 175 grader. Spred melet ud på en bagepapirbeklædt bageplade. Bag melet i ovnen i ca. 7 minutter. Hæld det over i en skål. Fordel mandlerne på bagepladen og bag dem 5-7 minutter, indtil de dufter ristede. Lad dem køle af. Skru ved samme lejlighed ned for temperaturen på ovnen, så den står på 150 grader.

Nå mandlerne er håndvarme, blender du dem til mel. Rør mandelmelet sammen med hvedemelet, sukker, kanel og salt. Rør det bløde svinefedt ind i melblandingen. Tilsæt derefter æg og citronskal. Ælt det godt sammen og rul derefter dejen ud på et meldrysset bord, så den er ca. 2 cm tyk. Dejen er ret fugtig, så pas på, at den ikke klæber sig fast til bordet. Brug en lille rund udstikker til at stikke dine polvorones ud. Jeg brugte en udstikker med en diameter på 5 cm.

Stil de små polvorones på en bagepapirbeklædt bageplade og bag dem i ovnen ved 150 grader i ca. 15 minutter. De kan stå forholdsvis tæt, da de ikke hæver så meget. Lad dem køle helt af, inden du dekorerer dem med flormelis.

Note: Polvorones er lækre små kager med masser af mandelsmag. Citronskallen giver dem et frisk pift, så smagen ikke bliver for fed. Polvorones er søde og temmelig mættende, men det er samtidig kager, som – for mig – virkelig udstråler jul og vinter.

polvorones, julesmåkager, småkager, jul, mandelkager, mandler, svinefedt, hvedemel, rørsukker, dessert, kage, kanel, æg, citroner, flormelis


2 thoughts on “Polvorones – spanske julesmåkager”

  • Endnu engang har du tryllet og denne gang fra den spanske kultur 🙂
    Jeg har selv læst spansk, været på et ophold i Spanien og nydt af deres kultur, men har ikke smagt disse spanske kager og det må prøves 🙂

    Velkommen forbi “En verden af kunst”
    Bage knus fra Maria

    • Det lyder ellers dejligt! Jeg kan desværre ikke sproget, men har været på ferie der flere gange og håber også på at komme derned igen i 2015 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *