Hyldesjus, hyldeblomstsaft og hyldeblomstmarmelade
Sidste år ville jeg lave hyldeblomstsaft – men nåede det ikke. I år har jeg ventet utålmodigt på, at hylden ville være klar, så jeg kunne lave hyldeblomstsaft, og sidste søndag tog svigermor og jeg på en lille udflugt, hvor vi fik plukket en masse hyldeblomster. Her er anden del af resultaterne. Inspirationen til denne hyldeblomstsaft fik jeg fra Skov og Natur, mens hyldesjus og hyldemarmelade er inspireret af Camilla Plums hjemmeside.
Hyldeblomstsaft
Ca. 20 skærme hyldeblomster
2 økologiske citroner i skiver
1 liter kogende vand
1 kg rørsukker
40 g citronsyre
Læg hyldeblomster og citronskiver lagvis i en spand. Hæld sukkeret og vin/citronsyre i og tilsæt det kogende vand.
Rør godt rundt i spanden indtil sukkeret er opløst. Lad derefter din hyldeblomstsaft trække køligt i fire dage, hvor du rører i blandingen en til to gange om dagen. Si din hyldeblomstsaft og hæld den på skoldede flasker. Husk, at denne hyldeblomstsaft skal fortyndes med iskoldt vand, når det skal drikkes.
Note: Det er sjovt, hvor overrasket man kan blive over ting, man egentlig godt ved. Jeg har fået masser af hjemmelavet hyldeblomstsaft som barn – og elskede det – men i mange år har jeg nøjedes med det, man kan købe i supermarkederne. Den hjemmelavede hyldeblomstsaft er dog markant bedre, og hvis du ikke allerede har lavet hyldeblomstsaft, så skynd dig at benytte chancen for at lave en af de dejligste sommerdrikke til næsten ingen penge.
Hyldesjus
1 del koncentreret hyldeblomstsaft
1 del gin (eller whisky)
masser af knust is
Bland ingredienser og nyd den stille og roligt.
Note: Nu kan jeg normalt ikke fordrage gin, men det her er den bedste måde at anvende den på, jeg indtil videre har set.
Hyldemarmelade
Tag de hyldeblomster og citroner, der bliver tilbage, når du sier hyldeblomstsaften. Det er vigtigt, at du har brugt hyldeblomster, hvor alle insekter er fjernet, indtil saftproduktionen gik i gang. Hak blomster og citroner grundigt, inden du koger dem i en gryde med en lige så stor mængde rørsukker. Kog så længe, at citronerne bliver helt møre – jeg gav min portion en halv time, og der var sukkeret næsten karamelliseret. Hæld det på et skoldet glas og stil det køligt – kan bruges på ost eller i kager.
Note: Intens smag, så den skal nok bruges med måde – men meget spændende smag, og så elsker jeg, at man bruger ingredienser, man ellers ville have smidt ud.
Wow, fed ide med at bruge de sidste rester til marmelade. Jeg læste også et sted at blomsterne kunne bruges i stegeretter når man havde siet saften fra.
Jeg har desværre ikke plads til i fryseren til hyldeblomstsaft i år, den er allerede fyldt med din dejlige rabarbersaft 😀
Åh nej…… jeg smed det hele ud i går…. Øv, øv – det må jeg simpelthen huske til næste år.
Den hyldesjus skal på listen over drinks, der skal nydes med en veninde midt i ferien!!
Uuuuuhm!!
Klidmoster – jeg kunne heller ikke stå for det, elsker når man kan maxe ud på udnyttelsen af råvarerne 🙂
God idé mht. stegeretterne – det havde jeg ikke hørt.
Hehe, vi kan da bytte en flaske! Jeg fik slet ikke lavet nok af rabarbersaften! 😀
Hanne – jeg tror i det hele taget, at hyldeblomsten vil begå sig fint i en række sommerdrinks, så det er bare om at få eksperimenteret 😉
Frk. Bibo – hæhæ, tak! 😀
Hyldemarmelade er lige netop årsagen til at jeg har sat en portion mere over. Men jeg har Anne Hjernøes version og det er jo tæt ved din så det må jo prøves.
Og så har jeg lige forsøgt med hyldeblomsteddike som også lyder lovende.
Men i det hele taget er hyldeblomster jo bare inbegrebet af sommer
Det lyder bare så spændende med hyldemarmelade – det har jeg aldrig hørt om før. Tak for en herlig idé! Vi har masser af hyldetræer i haven …
Ja, hyldeblomstsaft er fantastisk – især når det er hjemmelavet 🙂
Jeg har ikke lavet i år. Min undskyldning har været at jeg ikke haft plads i køleskabet.
Sidste år var det så køligt at det kunne stå ude i skuret, men det er jo ikke just køligt i disse dage…
Sikke en ide med resterne fra saften – du er simpelthen så god til at få brugt alt, det beundrer jeg virkelig.
Mange hilsner
Birthe
Signe – hyldeblomsteddike lyder også spændende! Det får jeg ikke lavet i år, men jeg er spændt på at høre mere om dit. Har du bestemte planer for, hvad det skal bruges til?
Madame – jamenjamen så er det da bare om at få lavet noget hyldeblomstsaft 😉
NYBH – tusind tak! Jeg elsker, når jeg kan få brugt rester/restprodukter på en ny og god måde – så føler jeg, at jeg får det fulde udbytte og lærer noget nyt på samme tid 🙂
Hyldeeddike til deressing til salat siger Anne Hjernøe, så det var det som var tanke, men de er så faktisk også superdekorative for de skal trække i vindueskarmen i sollys.
Signe – ok, det lyder også godt. Det må jeg huske 🙂
Hyldeblomstdrik.
Jeg har i ca 25 år lavet hyldeblomst drik i store portioner, mellem 25 – 150 ltr stort set efter samme opskrift, dog har jeg af økonomiske grunde brugt alm. sukker og citron.Jeg har ÿderligere tilsat 1 teskefuld atamon, og fyldt drikken på 1,5 – 2ltr.plastikflasker, (helst grønne fakse flasker) de kan købes billigt i de fleste supermarkeder.Det er efterfølgende ikke nødvendig at opbevare drikken på frost eller køl, blot stil den på det køligste sted i huset,den holder nemt 1 år, derefter kan den gære en smule,men det gør blot smagen lidt mere rafineret.
venlig hilsen
Nattens cowboy
Hej Anonym!
Tak for tippet – dejligt at høre, at du også har gang i hyldeblomstbryggeriet 🙂
Jeg undgår dog helst atamon at have læst en del kritik af produktet gennem de seneste år – så vil jeg hellere stille det køligt 🙂
Hejsa,
det lyder som en supergod opskrift, den prøver vi i morgen, men jeg skal lige høre om du ved om den er fryseegnet? Vi plejer nemlig også at lave vandis af vores saft, men én gang prøvede vi en opskrift hvor det krystalliserede meget 🙁
Jeg plejer altid at fryse den koncentrerede saft ned i plastikflasker, som jeg kan tø op i løbet af efteråret og vinteren, og der er ikke problemer med den. Jeg ved dog ikke, hvordan saften fungerer som vandis.
I øvrigt er jeg pt. i gang med at lave en portion, så hele køkkenet dufter af hyldeblomster – mmm 🙂
Hejsa,
det lyder som en supergod opskrift, den prøver vi i morgen, men jeg skal lige høre om du ved om den er fryseegnet? Vi plejer nemlig også at lave vandis af vores saft, men én gang prøvede vi en opskrift hvor det krystalliserede meget 🙁
Jeg plejer altid at fryse den koncentrerede saft ned i plastikflasker, som jeg kan tø op i løbet af efteråret og vinteren, og der er ikke problemer med den. Jeg ved dog ikke, hvordan saften fungerer som vandis.
I øvrigt er jeg pt. i gang med at lave en portion, så hele køkkenet dufter af hyldeblomster – mmm 🙂