vildsvinefrikadellerDansk mad og ikke mindst danskernes madvaner har været et af de store diskussionsemner i løbet af sommeren. Det startede, da fødevareminister Dan Jørgensen udpegede en række paradokser i den danske madkultur – blandt andet hvor lille en del af danskernes disponible indkomst, der bliver brugt på råvarer (i forhold til andre europæiske lande) og hvor lidt dansk mad, danskerne efterhånden laver. Det affødte en – til tider – hidsig debat om, hvorvidt ministeren havde ret, og hvorvidt politikere skal blande sig i, hvad befolkningen spiser.

Nu er fødevareministeren på banen igen, da han har affyret startskuddet til en konkurrence om, hvad der skal være Danmarks nationalret. I løbet af efteråret kan du indsende dit bud på, hvad du mener nationalretten skal være via Instagram og Facebook, og derefter vil otte kokke skabe 24 forskellige bud på, hvad Danmarks nationalret skal være. Retterne præsenteres i midten af oktober, og derefter kan du stemme på din favorit blandt de 24 retter. Læs mere om konkurrencen om Danmarks nationalret. En konkurrence jeg som madblogger bliver nødt til at kommentere på – og ikke kun fordi Fødevarestyrelsen henvendte sig for at spørge, om jeg ville nævne tiltaget på bloggen. For jeg synes faktisk, at dette projekt er interessant, hvis man vælger en positiv vinkel fra start.

Hvad er dansk mad?
Da jeg først hørte om denne konkurrence, tænkte jeg straks: “Det er sikkert frikadeller, der vinder!”. Derefter ærgrede jeg mig lidt. Ikke fordi jeg har noget imod frikadeller – sådan en god, gammeldags frikadelle smager skønt – men fordi jeg synes, det ville være et kedeligt valg. Og hvorfor ikke udfordre normerne? Hvem siger, at vi ikke kan finde på noget nyt? Lad os udnytte muligheden for at snakke mere om, hvad der gør mad dansk, og hvilken mad vi vil være stolte af at kalde dansk mad!

Jeg begyndte at gruble over, hvilken ret jeg gerne vil have bliver kåret som nationalret. Skal det være mormormad? Skal det være noget med svinekød og/eller masser af mejeriprodukter? Kan det overhovedet kaldes en nationalret, hvis der ikke serveres kartofler til? Og må det være en ret uden kød?

Jeg håber, at folk vil udnytte chancen for at være kreative og ikke bare vælge en klassiker som frikadeller. Start med at kigge på alle de dejlige danske råvarer, der findes derude (jojo, de eksisterer skam – men ind imellem må man ud på landet eller dyrke dem selv, for det er ikke altid, at supermarkederne fokuserer så meget på friske danskproducerede varer). Grams lidt på grøntsagerne/kødet/frugterne/krydderurterne og overvej, hvordan du kan sammensætte disse råvarer til en skøn ret. Tænk både nyt og gammelt. Kan du bruge tips og tricks fra vores bedsteforældres og oldeforældres tid? Måske endda kombinere det med det nye nordiske køkken, som i den grad har været med til at sætte Danmark på det gastronomiske verdenskort? Smag, snus, leg og nyd at bruge nogle timer i køkkenet.

Hvad synes du skal være Danmarks nationalret?