Nu kan du stemme på Danmarks nationalret

fiskefiletmadSom jeg tidligere har skrevet, så kører der her i efteråret en kampagne for at finde Danmarks nationalret. Frem til søndag den 26. oktober kan du stemme på den af de tre retter, der er knyttet til din landsdel, som du ønsker skal gå videre til finalen.

Jeg bor i regionen ‘København og Nordsjælland’, og her kan jeg vælge mellem hakkebøf med bløde løg, spejlæg og stegte rodfrugter, frikadeller med kold kartoffelsalat, radiser og purløg samt rødspætte med karryremoulade og agurkesalat.

Jeg må indrømme, at jeg ikke synes, valgmulighederne for mit område var så spændende. Jeg synes ikke, at hakkebøf er ikke vanvittig interessant, og selvom frikadeller helt sikkert er en klassiker på de danske spiseborde, så var det også et lidt for kedeligt valg. Mange andre madkulturer har jo også kødboller/frikadeller i en eller anden form.

Mit valg faldt derfor på rødspætte med karryremoulade og agurkesalat. Jeg er for det første rigtig glad for, at der er en del fiskeretter med i konkurrencen. De fleste danskere – inklusiv undertegnede – spiser fisk alt for sjældent, så det vil være dejligt, hvis denne konkurrence kan inspirere flere til at spise fisk. Det er i hvert fald min personlige holdning.

Dernæst elsker jeg rødspætte med remoulade, og er remoulade ikke ærke-dansk? Jeg har tilmed et par små nevøer, som er meget begejstrede for rødspættefileter, og det er jo en god idé at vælge en nationalret, som de små borgere også kan lide 😉

Vil du stemme? Hvis ja – hvilken ret i din region vil du stemme på og hvorfor?

10 thoughts on “Nu kan du stemme på Danmarks nationalret

 1. Jeg var inde at stemme forleden dag, og må indrømme, at jeg var heller ikke videre imponeret over udvalget, selvom det nok udmærket kan tænkes, at andre synes det er glimrende. Mulighederne var: Jomfruhummer med blomkål, dyreryg med kvædekompot og karbonader med stuvede grønærter. Jeg synes de første 2 retter lyder lækre, men bestemt ikke nogle jeg vil klassificere som en nationalret – selvom de måske kan have potentiale ellers, så derfor blev jeg nødt til at stemme på karbonaderne, som jeg helt tilfældigvis også elsker 🙂

  • Jeg var også ret overrasket – og lidt imponeret – over at en af kokkene ‘turde’ foreslå både jomfruhummer og dyreryg. Men ligesom dig forbinder jeg det ikke som nationalretter – de er for dyre, og råvarerne er svære at skaffe.

 2. Hørte engang i P1, at den eneste helt særlige, danske ret er gule ærter. Den havde Bornholmerne vist mulighed for at stemme på.

  • Interessant! Jeg har ellers hørt, at risalamande også er meget dansk – men der er selvfølgelig ris i, og så kan man diskutere, hvor dansk det egentlig er 🙂

 3. Jeg synes faktisk slet ikke om det med en nationalret. Jeg bliver helt hys, når et kunstigt fællesskab skal trækkes ned over hovedet på mig – og jeg må indrømme, at vores fødevareminister ikke er min kop te. Bedrevidenhed og nådig patronisering giver mig røde knopper. Vi er så mange forskellige mennesker, der spiser så meget forskelligt, og det er ok. Hr. Jørgensen tror vist, at ‘Hr. og Fru Danmark’ eksisterer i virkeligheden – og at de sidder foran X faktor og kører pizza ind. Det passer nok fint med hans verdensbillede og giver ham en rolle at spille – men sorry – virkeligheden ser anderledes ud. Og derfor vil jeg ikke stemme, for jeg vil ikke være med i det gøgl.
  Det var lidt af en svada – men jeg bliver bare så knotten 🙂
  vh/Karen

  • Det er helt ok – det skal der også være plads til 🙂

   Jeg opfatter ikke afstemningen som en måde at kontrollere eller diktere, hvad danskerne skal/bør spise. Tværtimod ser jeg den som en god anledning til at diskutere mad og i særdeleshed hvad man synes er dansk mad. Og det synes jeg er et interessant emne – især nu hvor nordisk mad i den grad har gennemgået en voldsom udvikling de sidste 5-10 år og faktisk er noget, som danskerne kan være stolte af. Når jeg tænker på, hvad der blev serveret i 80’erne, da jeg var barn… *gyser*

 4. Jeg hører til samme region som dig og vil nok stemme på hakkebøf med bløde løg, spejlæg og stegte rodfrugter. Men udvalget af retter er da alt for lille …

  • Det skyldes, at man i første omgang kun kan stemme på de tre retter, der er knyttet til ens lokalområde. Når der er fundet en vinder fra hvert område, bliver de otte ‘vinderretter’ samlet i finaleafstemningen, hvor man så kan stemme på en af dem 🙂

 5. Jeg havde valget mellem flæskesteg med rødkål og skysauce, fiskefrikadeller og stegt flæsk med persillesauce og jeg må nok indrømme, at valget faldt på stegt flæsk.
  Altså flæskesteg med rødkål og brun sauce er vel også en form for nationalspise, men jeg tror altså at stegt flæsk spænder bredere og bliver serveret oftere i de små hjem, hvilket vel også må tælle, når der skal findes en nationalret (imo) 🙂

  • Det er også nogle solide klassikere, du kunne stemme på! Nu er der ingen af ovennævnte, vi får særlig tit, men jeg tror faktisk, vi oftest får enten flæskesteg eller fiskefrikadeller. Men stegt flæsk med persillesovs er nu også godt 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *