Ud på eftermiddagen var det tid til kaffe, te – og kage! Gæt hvem der havde lusket sig til at medbringe sidstnævnte?

For lang tid siden forelskede jeg mig i en opskrift på ostekage, som NYBH bloggede om, så på det seneste har jeg pønset på, hvornår jeg kunne snige mig til at lave den, og da jeg i forvejen har blogget en del opskrifter i denne uge, som jeg har fundet på andre blogs (jeg har så mange gode gemt under mine bookmarks efterhånden!), så kunne jeg lige sætte krølle på halen ved at lave denne.

Blåbær-ostekage
8-10 personer

200 g digestive kiks, let knuste
75 g hvid chokolade, hakket
75 g mandler med skal
100 g smør, smeltet og afkølet lidt
400 g mascarpone eller flødeost naturel
4½ dl creme fraiche 38%
145 g rørsukker
2 æg
1 stang vanilie af god kvalitet

Put kiksene i en frostpose og knus dem med hånden eller en kødhammer. De behøver ikke at være helt pulveriserede. Smid mandlerne i en foodprocessor og kør, til de er knuste. Jeg kan godt lide kager med lidt struktur, så jeg hakkede dem kun groft. Hæld det i en skål. Tilsæt hakket chokolade og det smeltede smør, rør det sammen, så smørret er ligeligt fordelt i kikse-massen. Hæld blandingen i en let smurt springform og pres det godt sammen. Kom mascarpone/flødeost, 2 æg, 85 g sukker og korn af ½ stang vanilie ned i en blender og kør til det er en glat masse. Hæld det over kiksebunden og sæt i en forvarmet ovn (ikke varmluft) ved 190 grader i ca. 20 minutter, eller til massen er stivnet.

Tag den ud af ovnen og lad den køle en anelse af. Lad ovnen være tændt. Bland creme fraiche med 60 g sukker og korn af ½ stang vanilie. Hæld det ud over kagen og stil den tilbage i ovnen i endnu 10 minutter. Lad kagen køle lidt af, inden den sættes i køleskab i ca. 6-8 timer eller natten over.

Blåbærkompot:
1½ ps. frosne blåbær
1 spsk vand
saft af ½ lime
lidt rørsukker efter smag
lidt majsstivelse rørt ud i lidt koldt vand til jævning

Kom blåbær, vand, limesaft og lidt rørsukker i en gryde. Lad det koge op, skru lidt ned og lad det simre i fem minutter. Smag til med sukker. Rør majsstivelse ud i lidt koldt vand, hæld i gryden til det bliver rimelig tykt. Kog igennem og lad det så køle til det er næsten helt afkølet. Kom ovenpå ostekagen og lad det gerne stå og trække ovenpå ostekagen i 3-4 timer inden servering, hvor den står i køleskab.

Note: Jeg brugte creme fraiche 18%, da supermarkedet ikke havde 38%, men fulgte ellers opskriften rimelig slavisk, og resultatet blev aldeles vellykket. Ikke alene er kagen meget smuk med den dybblå farve fra blåbærrene – den smager også himmelsk! Yummmm!!

Vi gik endnu en tur ved vandet, hvor yndlingsnevøen var meget kåd, og jeg fik fjollet lidt med ham. Det indebar blandt andet at løfte ham op i et par både og smide sten i vandet (hvor han hentede sten til os andre, som vi så kunne smide ud i vandet – vi kunne jo kaste lidt længere end ham :-)). Til aftensmad fik vi endnu et skønt måltid, så da vi skulle køre hjem, kunne vi næsten have trillet hele vejen – vel at mærke uden at bruge bilen!

En herlig dag med afslapning, hygge, godt selskab og god mad – kan man ønske sig mere?