Torsk i stærk chilisnask, curry med grønne bønner, poori og raita med agurk
I går havde vi besøg af yndlingsnevøen + forældre. Jeg havde tænkt mig at kaste mig over lidt mere besværlige opskrifter, nu hvor jeg havde god tid til at lave det, men de var nu rimelig lette at gå til. Dog snød poori-brødene lidt tidsmæssigt, da jeg dårligt kunne følge med, når der både skulle rulles dej ud og steges brød. Alle retterne er inspireret af retter fra kogebogen ‘Vores indiske køkken’.
Poori
20 stk.
350 g hvedemel
150 g grahamsmel
250 ml vand
2 tsk salt
1 spsk olivenolie
olie (gerne rapsolie) til stegning
Bland mel, salt, vand og olie i en skål. Ælt dejen, til den er jævn.
Læg et viskestykke over skålen, og lad dejen hvile i en halv time.
Ælt derefter dejen igennem igen. Lav 20 små kugler og rul dem flade, til de er ca. 15 cm i diameter og 1-2 mm tykke.
Varm olie i en wok, til det er rigtig varmt (det må ikke ryge). Læg forsigtigt en poori i den varme olie og hold den under overfladen i fem sekunder, indtil du kan se, at den bevæger sig mod overfladen. Når den begynder at boble op, vendes den forsigtigt med en hulske og holdes igen under olien i fem sekunder. Gør det en gang mere på hver side. Tag poorien op og lad den dryppe af på en tallerken med køkkenrulle.
Note: Jeg brugte lidt mere vand – ca 300 ml – men fulgte ellers opskriften, og brødene var rigtig lækre som tilbehør. I sig selv smager de ikke af så meget, men de var gode til at søbbe sauce op med.
Torsk i stærk chilisnask
4 personer
500 g torsk, skåret i mundrette tern
3 mellemstore løg
4 fed hvidløg
1 tsk spidskommen
3 chilier uden kerner, finthakkede
2 tsk. garam masala
2 tsk stødt chili
1 tsk stødt gurkemeje
1 chili med kerner, finthakkede (kun hvis du ønsker en stærk version)
1½ tsk salt
4 store tomater, finthakkede
1 dl friske korianderblade
4 dl vand
½ citron
salt og peber
Snit løgene og steg dem i en tykbundet gryde i otte minutter ved middelvarme. Kom derefter hvidløg og spidskommen i løgene og rør rundt i yderligere tre minutter. Tilsæt de friske chilier, garam masala, chilipulver, gurkemeje og salt og rør konstant rundt i ca. to minutter stadig ved middelvarme.
Kom derefter de finthakkede tomater og korianderblade i blandingen og lad det simre i tre-fire minutter. Tilsæt fire dl vand og rør rundt i yderligere tre minutter. Tag blandingen af varmen, kom den i en blender og blend saucen til en lind masse. Hæld den tilbage i gryden og smag den til med salt og peber, inden torsken tilsættes, og lad det simre i 7-10 minutter. Hæld citronsaft over blandingen og drys med korianderblade.
Note: Jeg brugte kun halvt så meget chili, da jeg var lidt bekymret for, om den virkelig blev så hidsig, og så puttede jeg lidt ekstra stødt chili i til sidst, da jeg havde konstateret, at den slet ikke var så ond. Desuden var jeg løbet tør for garam masala, så det måtte jeg undvære i retten. Jeg er ikke så meget til torsk (noget med barndomstraumer over kedelig kogt torsk), men tilberedt på denne måde er det jo en fantastisk spise!
Raita med agurk
4 personer
3 dl yoghurt naturel
en kvart agurk skåret i små tern
½ tsk stødt chili
en knivspids garam masala
salt og peber
Bland alle ingredienserne.
Curry med grønne bønner
4 personer
2 spsk olivenolie
½ tsk sennepsfrø
1 tsk channa dal
1 tsk urad dal
½ tsk stødt gurkemeje
½ tsk spidskommen
1½ tsk tørret chili
400 g grønne bønner skåret i 2 cm lange stykker
1 dl vand
1½ tsk salt
2 cm ingefær, skåret meget fint
2 spsk kokosmel
Varm olien og svits sennepsfrøene i 30 sekunder. Tilsæt derefter channa dal, urad dal, gurkemeje, spidskommen og tørret chili og rør rundt ca. et minut. Tilsæt så bønner, salt og ingefær og rør godt rundt, så krydderierne får fat i bønnerne. Tilsæt vand, læg låg på og lad retten simre over svag varme, til bønnerne er kogt – 10-15 minutter eller mindre, hvis bønnerne er frosne. Når retten er færdigkogt, så rør kokosmel i gryden.
Note: Retten blev uden de to typer dal-krydderi, da jeg endnu ikke er stødt på dem i butikkerne. Måske jeg snart skulle tage mig sammen og opsøge en af de etniske grønthandlere for at se, om ikke de har det… Bemærk i øvrigt, at denne ret er forholdsvis stærk.
Retterne blev serveret sammen med mango chutney og basmatiris, og det var en rigtig god kombination af stærkt, mildt og sødt på samme tid. Min varmeste anbefaling 🙂
Uhmmmm…hvor ser det lækkert ud, det må jeg prøve at lave en dag. Jeg kan godt li kombinationen af sødt, surt og stærkt og det ser vildt lækkert ud:-)
Hej mrs Cakeaholic!
Det overraskede mig positivt, at kombinationen var så god. Jeg har ellers ikke været så meget til mangochutney, men jeg har fundet en, jeg godt kan lide, og så var den god til at give modspil til de stærkere dele af maden. Samtidig er det altid en god idé at have en yoghurt- eller creme fraiche-baseret dressing til stærk mad, for så kan gæsterne selv justere, hvor stærk de vil have deres mad 🙂
Hav en god aften!
Oij, oij, hvor lyder det godt! Bortset fra torsken, som ingen får mig til at spise, lyder det bare utroligt lækkert og som om, der er meget i det indiske køkken vi kunne bruge her.
Tak for dejlig inspiration!
Hej Madame!
Man nu ikke rigtig smage torsken – hvilket jeg så også synes er en fordel 😉
Jeg kan rigtig godt lide det indiske køkken, for de er meget gode til at bruge krydderier og grøntsager på en spændende måde. Eneste lille forbehold, jeg har overfor kogebogen, er at en del af retterne er meget punktlige mht. hvor lang tid retten skal have i de forskellige stadier, og at en del af tingene skal laves lige inden serveringen. Men ellers er jeg utrolig glad for den!
Wee, det er lige noget for mig. Jeg ELSKER indisk mad!
Og mad hvor ordet 'snask' indgår, kan kun være et hit 😉
Klidmoster – så er vi helt enige – jeg er også ret glad for indisk mad 🙂
Jeg gnækkede også, da jeg så navnet på retten i kogebogen! 😀