Gammeldags fastelavnsboller
Ingen fastelavn uden fastelavnsboller! Normalt sværger jeg til fastelavnsboller med flødeskum, og på et tidspunkt prøvede jeg også at lave en udgave, hvor der var hvid chokolade i, men ind imellem er nu godt at prøve noget nyt, så i går bagte jeg gammeldags fastelavnsboller med creme og chokolade i stedet. De bestod af en sød bolledej smagt til med kardemomme og med fyld af kagecreme og chokolade – en kombination som i den grad vandt mit hjerte (og mave). Jeg skelede lidt til en bolledejsopskrift fra Meyer, men var ikke tilfreds med blandingsforholdene, så jeg endte med at ændre sammensætningen.
Gammeldags fastelavnsboller med creme og chokolade
12 stk.
Dej:
300 g mel
100 g blødt smør
½ pakke gær
1½ dl minimælk
1 æg
Lidt salt
2 spsk rørsukker
1 tsk kardemomme
Creme:
følg denne kagecremeopskrift
chokolade til fyld samt topping
Hæld mælken i en skål og opløs gæren i det. Rør ægget i. Tilsæt derefter hvedemel, kardemomme, salt, sukker og blødt smør i mælkeblandingen og saml det til en blød dej. Den skal IKKE æltes i lang tid, da der er en del smør i dejen. Dæk dejen med et fugtigt viskestykke og lad den hæve i en times tid.
Del dejen i to stykker og rul hvert stykke ud til en ca. ½ cm aflang plade. Skær hver plade i 6 lige store stykker. Læg et stykke chokolade (på størrelse med hovedet af en teske) samt 2 tsk kagecreme i midten af hvert dejstykke. Fold hjørnerne af dejen ind over fyldet og klem dejen forsigtigt sammen, så du lukker fyldet helt inde. Pas på, at du ikke få prikket hul i dejen imens. Rul hver dejklump forsigtigt i hænderne, så den får form som en bolle og sæt bollerne på en bagepapirbeklædt bageplade. Dæk dem med det fugtige viskestykke og lad dem hæve 45-60 minutter.
Bag bollerne ved 200 grader i ca. 15 minutter, indtil de er blevet gyldne. Tag dem ud af ovnen og pensl dem med lidt flydende chokolade eller kakaoglasur. Drys evt. med lidt krymmel.
Note: Jeg plejer at sværge til fastelavnsboller med flødeskum, men nu har de fået en værdig konkurrent i form af disse gammeldags fastelavnsboller! De er lette, bløde og superlækre med den søde creme og letbitre chokolade. Jeg er ret vild med, at dejlaget er så tyndt og fint i de gammeldags fastelavnsboller. Jeg frygtede ellers lidt, at gammeldags fastelavnsboller ville blive (for) meget som almindelige boller og ikke som kage, men det behøvede jeg ikke – fastelavnsbollerne har en rigtig fin balance mellem dejmængde og fyld.
Jeg lavede en portion en dag, hvor jeg havde lidt chokoladesauce til overs. Det fungerede også fint som tpooing, men gav dog et lidt grynet udseende.
De ser simpelthen syndigt gode ud 🙂
Tusind tak – jeg var også ganske tilfreds med resultatet 🙂
UHMN. de her slags fastelavnsboller er mine yndlings. Jeg elsker den gammeldagsversion. Nu har jeg i 2 år spist svenske semlor, men de når altså ikke vores danske klassikere til sokkeholderne! Basta!
Javel! 😀
Jeg tror ikke, jeg har smagt semlor. Kan være jeg skal gøre det en dag.
Ej, sådan en kunne jeg godt lige kværne!
– Anne
De er også lige til at spise 😀
Årh, søde, søde Piskeris. Hvor ser de fantastiske ud! Jeg elskede dine hvide chokolade-fastelavnsboller, de var intet mindre end underskønne. De her ser mindst ligeså gode ud!
Mange tak! Jeg syntes, de havde den helt rigtige balance mht. dejen og fyldet – sidstnævnte skal nemlig ikke ‘drukne’ i dejsmagen 🙂
Tror du ikke godt, at sådan en kunne klare en tur med posten?!?! Jeg har totalt lyst til fastelavnsboller efter at have set indlægget, men kan skisme ikke lige overskue at bage dem :o(
Det tror jeg faktisk godt – altså lige bortset fra at de er spist! :-O
Vi havde de fleste med, da vi besøgte et vennepar om lørdagen, og resten fik gemalen og hans kolleger om søndagen, da han var forbi kontoret der! Men næste fastelavn måske…? 😉