Cowboystuvning
Det der benspænd med texansk mad, som jeg havde i august? Det blev jeg ikke helt færdig med! Jeg glemte nemlig at blogge om denne cowboystuvning, som jeg lavede i slutningen af måneden, og det er lidt synd, for det er nemlig rigtig cowboymad!
Jeg faldt over en spændende opskrift i kogebogen ‘The Texas Food Bible’, hvor forfatteren havde forsøgt at genskabe en typisk cowboystuvning, som cowboyerne kunne finde på at spise på prærien i ‘de gode gamle dage’. Det er en stuvning, der bruger alt godt fra dyret – dvs. en god, fyldig stuvning baseret på indmad! Jeg kunne med det samme se, at jeg ikke ville følge opskriften slavisk, for den indeholdt blandt andet kalvelever – en af de meget få ting, jeg ikke kan fordrage. Opskriften nævnte også kalvemave, og det troede jeg ikke, at jeg kunne skaffe, så det droppede jeg også. Jeg fandt dog ud af kort tid efter, at den lokale bazar faktisk er begyndt at føre kalvemave, så måske skal jeg alligevel prøve det på et tidspunkt?
Jeg endte med helt at droppe opskriften og i stedet freestyle en cowboystuvning ud fra tankegangen “hvad ville en cowboy putte i stuvningen?”. Det betød blandt andet, at der røg både kaffe og øl i stuvningen…!
Cowboystuvning
10-12 personer
1 kalvehjerte
1 kalvetunge
1 håndfuld salt
200 g tørrede røde bønner
3 laurbærblade
1 spsk hvide peberkorn
6-8 fed hvidløg
½ tsk stødte nelliker
2 tsk salt
2 spsk smør
2 spsk tørret ancho chili
½-1 spsk tørret arbol chili
1 spsk chipotle
2 store løg, skåret i både
3-4 gulerødder, skåret i tern eller skiver
4 friske tomater, hakkede (kan udskiftes med en dåse flåede tomater)
2 tsk timian
½ l øl – for eksempel Budweiser
2 spsk instant kaffe
1-1½ spsk hvedemel
salt og peber
Derudover:
Kogte ris – gerne røde eller vilde
friske majskorn
OBS – denne ret skal du starte på 1-2 dage før, at den skal serveres!
Start med at rense kalvehjertet i koldt vand. Tag en stor skål frem og smid en håndfuld salt i og hæld derefter 3-4 dl koldt vand i. Rør rundt så saltet kan opløses i vandet. Læg kalvehjertet og kalvetungen i skålen og fyld mere vand i, indtil det dækker kødet. Læg en steril tallerken oven på kødet, så det bliver holdt nede under vandoverfladen og stil skålen i køleskabet natten over.
Husk også at hælde de røde bønner i en stor skål og tilsæt masser af vand. Lad bønnerne trække natten over.
Næste dag hælder du vandet fra kødet og putter det i en stor gryde sammen med laurbærblade, peberkorn, hvidløg, nelliker og 2 tsk salt. Hæld så meget vand i gryden, at kødet er dækket af mindst 5 cm vand. Bring gryden i kog og sørg for at fjerne skummet på overfladen. Lad gryden simre i 2½ time, inden du tager den af komfuret. Lad den køle af, indtil du kan røre ved kødet uden at brænde fingrene. Kog imens de røde bønner og hæld vandet fra, når de er møre.
Læg kødet på et spækbræt og hæld kogevandet fra kødet gennem en si. Skær kødet i mundrette stykker – husk at fjerne brusk og skindet på tungen inden – og stil kødstykkerne til side (evt. i køleskabet til næste dag sammen med kogevandet, men du kan også fortsætte på retten med det samme).
Smelt smør i en stor gryde og svits løgbåde, ancho chili, arbol chili og chipotle i et minuts tid. Tilsæt gulerødder og tomater og lad det simre i fem minutter, inden du tilsætter kødet og det siede kogevand. Hæld øl og timian i og lad det simre ved lav varme en times tid. Tilsæt så kaffepulveret og de kogte røde bønner og lad det simre videre i en halv time.
Hæld lidt af væden op i en skål og rør hvedemelet ud i det. Hæld melblandingen tilbage i gryden under omrøring og lad det simre et par minutter. Smag til med salt, peber og evt. lidt ekstra chili.
Servér din cowboystuvning sammen med kogte ris og friske majskorn – og selvfølgelig en fyldig øl!
Note: Cowboystuvning er en dejlig fyldig simreret – en rigtig efterårsspise fyldt med en masse gode sager. Er du lidt skeptisk mht. indmad, så kan jeg berolige dig med, at du ikke lægger mærke til, at retten består af hjerte og tunge, med mindre du ved det. Kødet er så mørt og lækkert, at det næsten smelter på tungen (din egen tunge altså ;)).
Åh, har kun smagt hjerte en enkelt gang, og synes altså konsistensen var lidt funky. Men hvor ser det bare godt ud! Simremad <3
– Anne
Du skal da prøve nogle flere hjerteretter! Har flere på bloggen – og kunne godt finde på at lave flere 🙂
Kalvehjerter er vist desværre en overset spise i dag, selvom de netop egner sig så godt til at stå og simre på komfuret aftenen før – så er der hurtig mad næste dag. Her er de ofte blevet til “bøf” stroganoff, som børnene var vilde med.
Så lad os endelig få nogle flere gode variationer på den muskel 🙂
Ja, det er virkelig synd – både hjerte og tunge er billige, velsmagende udskæringer, som desværre er ret overset. Helt klart kød jeg gerne eksperimenterer med igen på et andet tidspunkt 🙂
Det er meget længe siden – men da mine børn boede hjemme, kunne jeg købe to store pakker grisehaler for under seks kroner. De simrede om aftenen, svær og fedt blev fjernet, skyen siet og på køl sammen med kødet. Så havde vi – om end ikke flæskesteg, så dog dejlig mørt kød i en kraftigtsmagende sovs til to dage, og det smagte lige så godt som flæskesteg. Helstegt kalvelever spækket med fedt er også en dejlig ret – lige som stegt lever med bløde løg – og stadig billig mad i dag.
Ja, grisehaler er også et sjældent syn i supermarkederne – men smager godt!
Lige en opskrift jeg stod og manglede! Prøver ihærdigt at lave retter med hjerter, men indtil videre uden den helt store succes. Men jeg kan ikke finde ud af, om det faktisk er smagen jeg ikke bryder mig om, eller om jeg er lidt for “snerpet” og bare ikke kan lide tanken om, at det er indmad – håber næsten ikke, at det er det sidste 😀
Men denne opskrift er da helt sikkert et forsøg værd 🙂
Hov! Så må du da prøve et par af de andre hjerteopskrifter, jeg har her på bloggen. Det letteste er næsten at finthakke kødet og bruge det til for eksempel lasagne, men der er også et par andre forslag her:
https://piskeriset.dk/?s=svinehjerte&submit=S%C3%B8g
Pøjpøj med det 🙂
Ih, tusind tak! Nu er der i hvert fald lidt at starte på 🙂 Og hvis det går helt dårligt, prøver jeg farsmetoden! 🙂