Syltede rødbeder
Jeg har fået hjemmesyltede rødbeder lige fra barnsben, men indtil for få dage siden har jeg aldrig prøvet at lave det selv. Nu syntes jeg dog, at det var på tide, for sådan et par skiver syltede rødbeder gør sig rigtig godt på en leverpostejmed – eller hvad med en andeleverpostejmad – og dem får man jo kværnet nogle stykker af om året, når man bor i Danmark.
Nedenstående er en sammenblanding af en håndfuld opskrifter, jeg har skimmet på nettet, kombineret med gode råd fra barndomshjemmet.
Syltede rødbeder
3 glas
1 kg rødbeder, samme tykkelse
2 tsk salt
½ l eddike
ca. 200 g sukker
2 stjerneanis
10 peberkorn
3 hele nelliker
3 skiver frisk peberrod
Skrub rødbederne godt (må ikke skæres i) og kog dem med et par tsk salt i ½-1 time afhængig af tykkelsen på rødbederne. Hæld vandet fra og hæld godt med iskoldt vand ud over rødbederne. Lad dem stå i vandet, til de er lune, og gnid derefter skrællen af rødbederne. Skær dem i skiver og læg dem i skoldede glas med en skive frisk peberrod i hver. Bring eddike og sukker i kog og tilsæt derefter resten af krydderierne. Hæld den kogende eddike ud over rødbederne og sørg for, at væsken dækker helt.
Stil glassene køligt.
Note: De syltede rødbeder er nu testet på et stykke brød med paté, og jeg må sige, at det faldt ganske heldigt ud. At tilsætte nelliker var et råd, jeg læste et sted, og jeg troede egentlig ikke, at de ville gøre så meget forskel, når der var så få af dem, men jeg syntes, de gav et godt pift til smagen og var med til at give lidt ‘kant’. Jeg tror bare, jeg holder mig til hjemmesyltede rødbeder fremover – de er superlette at lave og smager simpelthen så godt.
Ja det ser jo nemt ud, og så er fordelen også at man kan bestemme smagen selv 🙂
Jeg er også begyndt at sylte agurkeskiver med chili (til både leverpostejmaden, burger, hotdogs osv.), og det er jo så pærenemt at jeg aldrig kommer til at købe et glas igen – håber jeg…
Heidi – ganske rigtigt! Chili lyder også som en spændende variant – træder den meget igennem smagsmæssigt? Jeg burde også snart få syltet agurkeskiver – dem elsker jeg nemlig endnu højere end rødbeder! 😀
Den træder i hvert fald så meget igennem at de bliver pænt stærke, dem jeg laver – men det kan vi godt lide 🙂
Og man kan jo selv justere, alt efter hvilken type chili, og hvor meget, man bruger.
Udover at man skal pakke køkkenet ind i film, da alting jo ellers bliver lilla, mener jeg også at rødbeder er det nemmeste at sylte – og resultatet er jo vildt meget bedre end alle industri-produkterne 🙂
@Heidi: Godt tip med agurkeskiverne, det må prøves.
Uhm, min mor har også lige syltet rødbeder – dog på traditionel vis. Det er nu godt ovenpå en leverpostejmad.
Heidi – super! Jeg tror faktisk, at jeg har prøvet at bruge det i en thailandsk agurkesalat, og det gav helt bestemt noget ekstra – så måske jeg bare skal overføre det generelt til agurkesalat, når jeg skal lave det fremover? Jeg kan nemlig godt lide, at smagen liiige får lidt ekstra bid og kraft 🙂
Signe – haha, ja man skal passe på, hvad man laver – især når rødbederne skal 'afklædes' efter kogningen – jeg var godt nok ved at smutte dem som mandler flere gange! 😀
Frk. Bibo – det er det! Jeg tror, jeg vil nuppe mig sådan en mad lige om lidt 😉
Min svigermor plejer at sylte med peberrod og det er bare SÅ godt! Tænkte lige i går at jeg skulle have taget mig sammen til at lave nogen, for jeg har nogle rødbeder der skal bruges 🙂
Mange hilsner
Birthe
Vi syltede også rødbeder for et stykke tid siden, og det var overraksende nemt! Og resultatet var bare fantastisk! Vi havde også tilsat et lille stykke friskopgravet peberrod fra haven – Det gav et ekstra pift, og det skulle i øvrigt også være en gammel tradition at tilsætte peberrod. Vi er snart klar til en omgang nummer to, så vil jeg overveje chili 🙂
Uh, det ser altså bare RETTI godt ud, Piskeris 🙂 Glemmer helt at spise leverpostej, nu hvor det rent faktisk er muligt (indtil turen går tilbage til Istanbul efter nytår). Må lige få købt en pakke – og få syltet nogle rødbeder… eller få min søde svigermor til at hjælpe med syltningen!
Ha' en dejlig søndag 🙂
Kh. Eva
Hjemme syltede rødbeder er bare skøøønt… Plejer at modtage et glas fra min mor….
Hyggehygge
Marianne
Uhm, hjemmesyltede rødbeder er bare det bedste 🙂
Jeg kommer også altid nelliker i mine og det har 2 årsager – 1) Det smager godt og bekæmper den fade jordede smag rødbeder godt kan have. 2) Nelliker indeholder en olie der er antiseptisk og hjælper med til at forhindre mugdannelse. Det er at samme grund man tilsætter peberod – som jo så heldigvis også bidrager positivt til smagen 🙂
Det lyder vel nok godt, Piskeris – jeg kan huske, at min mor syltede rødbeder, men jeg har ikke prøvet selv, siden jeg gik på husholdningsskole – nu må jeg i gang og med nelliker 😉
NYBH – det er i hvert fald en hurtig og god måde at få brugt dem på, og jeg tror, at inden vinteren er ovre, har jeg spist så mange, at jeg er blevet helt lilla! 😀
Ugler i mosen – det lyder rigtig dejligt med det hjemmedyrkede peberrod – god idé 🙂
Eva – mange tak! Ja, det er bare om at få det gjort, mens du har adgang til det! Meeen du har nu også mange spændende muligheder, når du er tilbage i Istanbul, så der glæder jeg mig rigtig til, at du slår dig løs 😉
Det havde jeg bestemt (håber også det samme for dig), men nu er jeg så træt, at jeg trænger til weekend! 😀
Tanker skal der til – jeps, det er dejligt! Jeg plejer også at få fra min far, men nu ville jeg altså prøve selv! 😛
Klidmoster – det var en god information, det vidste jeg faktisk ikke, at nelliker kan.
Madame – det glæder mig – håber at Monsieur og Bella bliver vilde med dem 🙂
since i lost my mother's recipe, i was looking for one similar to hers from my memory. your pickled red beets recipe was the closest with the exception that i used apple cider vinegar.
tusand tak for at bringe tilbage mange en barndomserindring!
karen elisabeth lesney
http://toplessbread.blogspot.com/
Hi kelesney!
You're welcome! I looked at your blog and it's cool that you write about Danish food 🙂
Ja, hjemmesyltede rødbeder er guf.
Det lyder spændende med stjerneanis. Her i huset laves rødbederne med peberrod, chili og hvidløg – det smager rigtigt godt.
Marianne Sa – jeg plejer at få et glas eller to fra mine forældre denne tid, men i år besluttede jeg mig for selv at prøve at lave dem, og det har jeg bestemt ikke fortrudt! Faktisk tror jeg, at jeg snart skal have lavet et par glas mere, for de svinder godt i glassende 😉
Det lyder ret spændende med chilien – det må jeg prøve på et tidspunkt!
prøv at lave rødbeder med kommen også. lige dele eddike og sukker koges op og kommen koges med de skivede rødbeder og hældes på skoldede og atamonskýllede glas.og tak for nogle spændende sider. gitte marie
Hej Gitte Marie!
Tak for inspirationen. Nu er jeg normalt slet ikke gode venner med kommen, men jeg er alligevel tilpas nysgerrig til at overveje det 🙂
Jeg har lige bikset en omgang rødbeder igennem også, men er det kun mig der har liiiidt svært ved at få væden til at række til 3 glas…? Jeg har godt nok brugt små glas og væden fik lov at stå og koge en 5min's tid efter krydderierne var tilsat – hvordan gjorde i andre ?
Hej ¤Louise¤!
Jeg fik det lige akkurat til at række – tror måske jeg fjernede en eller to rødbedeskiver for at få det til at passe. Men der lå de også rødbederne også ret tæt og i forholdsvis smalle glas 🙂
Har lige lavet en portion, men hvor lang tid skal de trække? Min mave venter i spænding 😉
Jeg lod dem stå en uges tid – så kunne jeg heller ikke vente længere 😉
Nu har jeg ladet dem stå i en hel uge og har endelig fået sat tænderne i dem. Ihhh de er gode – tak for opskriften:D
Hvor lang tid skal sådanne hjemme syltede rødbedder så trække?
Minimum 3-4 dage og gerne en uge 🙂