Svampepostej
Sådan en svampepostej er da ret oplagt til et benspænd med vegetarisk smørrebrød!
Det synes jeg i hvert fald. Det er også en af de få vegetariske retter, jeg forbinder med juleaften, for jeg kan huske, at det typisk var en svampe-/nøddepostej, som min første vegetarven fortalte, at hun plejede at få som julemad.
Jeg så en vegansk opskrift på svampepostej på Englerod, som jeg tog udgangspunkt i. Jeg har dog ikke hørfrømel (som blev brugt som erstatning for æg), så jeg lavede i stedet en vegetarisk udgave med æg. Jeg udskiftede også aubergine, der ikke længere er i sæson, med svampe, og så tilføjede jeg forårsløg, rosmarin og soyasauce.
Svampepostej
600-700 g rensede svampe
smør til stegning
2 forårsløg, finthakkede
2 hvidløg, pressede
½ dl frisk persille, finthakket
1 spsk frisk rosmarin, finthakket
2 æg
250 g kogte kikærter
100 g valnødder
3-4 spsk rismel eller hvedemel
3 spsk soyasauce
peber – og eventuelt lidt salt
Smelt smør på panden og steg forårsløg og hvidløg et minuts tid. Tilføj svampene og steg dem bløde. Tilsæt persille og rosmarin og giv det et minuts tid.
Hæld svampeblandingen i en blender sammen med æg, kikærter og valnødder. Blend det godt. Det gør ikke noget, at det ikke er helt ensartet – jeg kan godt lide, at der stadigvæk er lidt at bide i. Rør soyasauce og mel i og smag til med peber og eventuelt lidt salt.
Smør en lille brødform med smeltet smør eller olie. Læg eventuet et stykke bagepapir i bunden, hvis du vil sikre dig, at din svampepostej er meget let at få ud igen. Fordel svampeblandingen i formen og bag den i ovnen ved 200 grader i 35-40 minutter.
Lad din svampepostej køle af, inden du anretter den. Du kan med fordel bage den dagen før servering, så du er sikker på, at den har ‘sat sig’.
Jeg valgte at servere den som pålæg med stærk sennep og lidt frisk skovsyre fra haven, men den vil også være god sammen med syltede rødbeder, syltede agurker, syltede rødløg eller blot stegte svampe.
Note: Postejen havde en fin letkrydret smag og var let at skære. Virkelig fin som pålæg. En anden gang kan det være, at jeg putter lidt flere krydderier i, men jeg syntes, at det fungerede fint med soyasaucen som ekstra smagsgiver.
Mums, det er lige mig. Glæder mig til at prøve opskriften, svampe har umami , jeg vil prøve med syltede rødløg, samt syltede agurker. Tak for opskriften
Charlotte
Det var så lidt! Tror helt sikkert at den vil være god sammen med begge. Jeg havde syltede rødbeder på lager, så jeg fik mig lige en ekstra mad med det her til aften. Jeg elsker dog godt med krydring, så jeg tror, at jeg smider flere krydderier i næste gang 🙂