Sprængt and – asiatisk inspireret
Da vi havde gæster sidste weekend, var det ikke belgisk mad, de blev udsat for, men… asiatisk! Eller i hvert fald inspireret af det asiatiske køkken. Jeg ville gerne prøve at lave grillet and på den gode grill, vi købte sidste år, og til det formål ville jeg bruge en økologisk and, som vi købte på tilbud i Irma lige efter jul (i øvrigt bedste tidspunkt at købe billige ænder på – tip hermed videregivet). Projektet endte dog med at blive til sprængt and på grill, for jeg ville gerne give andekødet lidt mere kant, og jeg kom til at tænke på mit vellykkede projekt, sprængt gråand.
Sprængt and kræver selvfølgelig noget tilbehør, og jeg besluttede mig for at lave en kålsalat, som blev kombineret med en ny version af en asiatisk dippingsauce, jeg bloggede om for… ja det er snart seks år siden! Som tiden dog går…
Sprængt and på grill
4-5 personer
and på 2,3-2,5 kg
Saltlage:
2½ l vand
300 g salt
100 g rørsukker
5 laurbærblade
8 enebær
Derudover:
2 spsk friskhakket ingefær
citronsmør af 50 g blødt smør og revet skal fra en øko-citron
Fjern evt. indmad, tydelige fedtdepoter og fjerstubbe fra anden og skyl den. Put den i en dyb, skoldet skål. Hæld ingredienserne til saltlagen i en gryde og varm det op, indtil det når kogepunktet. Tag gryden af varmen og hæld saltlagen over anden. Sørg for, at lagen dækker anden helt og brug evt. en tung skål eller tallerken til at presse anden ned under vandfladen (i så fald skal du huske at skolde skålen/tallerkenen, inden du presser den ned på anden). Sæt skålen med anden i køleskabet i 1½-2 døgn.
Tag skålen med anden ud af køleskabet 45-60 minutter, før du vil smide den på grillen. Hæld saltlagen fra og læg anden på et spækbræt. Gnid den indvendig og udvendig med finthakket ingefær.
Rør citronsmørret sammen.
Tag cirka en tredjedel af citronsmørret og brug det til at smøre hele anden grundigt. Hvis du har en ‘kyllingeholder’ til grillen, kan sætte anden på den, og ellers lægger du den blot oven på risten ved indirekte varme. Husk at have en drypbakke under! Hvis du har en lukket grill, hvor du kan styre temperaturen, så sørg for at holde temperaturen på 160-170 grader.
Smør anden med en tredjedel af citronsmørret efter 1 time og den sidste tredjedel efter yderligere ½ time. Anden skal have mellem 1½ og 2 timer.
OBS – har du ikke en grill, så put i stedet anden i ovnen ved 160-170 grader.
… og sådan ser sprængt and ud, når den er færdiggrillet. Smuk og gylden.
En sprængt and skal jo også have lidt tilbehør, og her lavede jeg en asiatisk salat – eller asiatisk inspireret om man vil.
Asiatisk salat
4 personer
400 g meget fintsnittet hvidkål
3 revne gulerødder
2 fintsnittede forårsløg
1 dl hakkede peanuts
Dressing:
3 spsk soya
3 spsk riseddike
1 tsk rørsukker
2 tsk sesamolie
2 tsk fintrevet, frisk ingefær
2 fed hvidløg, presset
1 tsk stødt chili
Hæld ingredienserne til dressingen i en lille kasserolle og varm det op, indtil sukkeret er opløst. Lad det køle af. Hæld hvidkål og gulerødder i en skål og ælt det godt med fingrene, inden du hælder dressingen over. Ælt dressingen ind i kålsalaten og vend derefter forårsløgene i salaten. Lad salaten trække en time, inden den serveres. Husk at drysse hakkede peanuts over lige inden.
Note: Sprængt and er virkelig et hit. Saltlagen både krydrer og mørner anden på samme tid og tager noget af den fede smag, som ænder ofte har. Samtidig giver det kødet en flot, mørkerød farve. Den asiatiske salat fungerede også godt til den letkrydrede and.
Jeg serverede en hvidvin til maden – en Sweet Riesling 2009 fra Pacific Rim Winemakers. Det var lidt af et sats, for jeg vidste, at vinen ville være god til asiatisk mad og den var ok til dette formål, men jeg forestiller mig, at vinen nok er bedst til lidt mere sødmefulde retter med kokosmælk og frisk koriander.
Nøj, hvor lyder og ser det bare lækkert ud. Helt klart noget der står på to-do listen!
Kan anbefales – også af selskabets 3-årige 😀
Åh hvor lækkert skal vist tjekke om Rema stadig har en masse ænder…og kylling bliver også bare så godt på denne måde.
Kh.
Anne-Marie
God idé! Det er bare om at få brugt ænderne i nye, spændende varianter 🙂