Jeg foretrækker at bage rugbrød på surdej, men den anden dag fik jeg lyst til at rydde lidt op i køleskabet og endte med at bage et mørkt kernerugbrød på gær. Det blev meget saftigt og ganske velsmagende.

Jeg har tidligere bagt rødbedeboller, men da der også var et par rødbeder, der skulle bruges, lavede jeg en ny bolleudgave med flere kerner og mindre rødbede.

Saftigt kernerugbrød
1 bredt og lavt brød

5 dl creme fraiche
2 dl varmt vand
25 g gær
1½ tsk salt
1 spsk mørk sirup
15 g brændt maltmel
200 g groft rugmel
200 g solsikkekerner
ca. 250 g ølandshvedemel

Rør creme fraiche og vand sammen og rør gæren ud i det. Tilsæt derefter resten af ingredienserne. Det er en blød dej, så du kan godt røre den sammen med en ske. Smør en lille brødform – drys den evt. med mel – og fordel dejen i den. Bag brødet ved 175 grader i 60-75 minutter.

Note: Det er en meget let måde at fremtrylle saftigt rugbrød på. Jeg var overrasket over, hvor saftigt og velsmagende det var, og selvom det ikke overgår rugbrød bagt på surdej, så er det et godt alternativ. Det holdt sig også frisk flere dage efter og blev ikke kedeligt.


Rødbedeboller med kerner
9-10 store boller

25 g gær
6 dl lunkent vand
130 g revet rødbede
2 spsk olie
1½ tsk salt
1 dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner
2 dl groft rugmel
ølandshvedemel for resten

Rør gæren ud i vandet og tilsæt derefter resten af ingredienserne i nævnte rækkefølge. Ælt dejen godt i gennem med en ske eller i en røremaskine – den skal have ca. ti minutter. Sørg for, at dejen er fugtig og smidig. Læg dejen i en skål og læg et fugtigt viskestykke over, inden du stiller den til hævning i et lunt sted. Dejen skal hæve til dobbelt størrelse, hvilket tager 1-1½ time. Form dejen til boller og bag dem ved 240 grader i ca. 18-20 minutter.

Note: Meget saftige boller med gode kerner i. Du kan trygt spise disse boller, selvom du ikke bryder dig om rødbeder, for de er med for at give saft og farve til bollerne og kan ikke smages.