Saftige brød

Jeg foretrækker at bage rugbrød på surdej, men den anden dag fik jeg lyst til at rydde lidt op i køleskabet og endte med at bage et mørkt kernerugbrød på gær. Det blev meget saftigt og ganske velsmagende.

Jeg har tidligere bagt rødbedeboller, men da der også var et par rødbeder, der skulle bruges, lavede jeg en ny bolleudgave med flere kerner og mindre rødbede.

Saftigt kernerugbrød
1 bredt og lavt brød

5 dl creme fraiche
2 dl varmt vand
25 g gær
1½ tsk salt
1 spsk mørk sirup
15 g brændt maltmel
200 g groft rugmel
200 g solsikkekerner
ca. 250 g ølandshvedemel

Rør creme fraiche og vand sammen og rør gæren ud i det. Tilsæt derefter resten af ingredienserne. Det er en blød dej, så du kan godt røre den sammen med en ske. Smør en lille brødform – drys den evt. med mel – og fordel dejen i den. Bag brødet ved 175 grader i 60-75 minutter.

Note: Det er en meget let måde at fremtrylle saftigt rugbrød på. Jeg var overrasket over, hvor saftigt og velsmagende det var, og selvom det ikke overgår rugbrød bagt på surdej, så er det et godt alternativ. Det holdt sig også frisk flere dage efter og blev ikke kedeligt.


Rødbedeboller med kerner
9-10 store boller

25 g gær
6 dl lunkent vand
130 g revet rødbede
2 spsk olie
1½ tsk salt
1 dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner
2 dl groft rugmel
ølandshvedemel for resten

Rør gæren ud i vandet og tilsæt derefter resten af ingredienserne i nævnte rækkefølge. Ælt dejen godt i gennem med en ske eller i en røremaskine – den skal have ca. ti minutter. Sørg for, at dejen er fugtig og smidig. Læg dejen i en skål og læg et fugtigt viskestykke over, inden du stiller den til hævning i et lunt sted. Dejen skal hæve til dobbelt størrelse, hvilket tager 1-1½ time. Form dejen til boller og bag dem ved 240 grader i ca. 18-20 minutter.

Note: Meget saftige boller med gode kerner i. Du kan trygt spise disse boller, selvom du ikke bryder dig om rødbeder, for de er med for at give saft og farve til bollerne og kan ikke smages.

22 thoughts on “Saftige brød

    • Ja, de farver jo temmelig meget, så der er gode muligheder for at lave sjove retter med dem. Gemalen er dog ret rødbede-skeptisk, så det er ikke så tit, jeg bruger dem i madlavningen.

  1. Det rugbrød ser godt nok lækkert ud… men kan man gøre noget andet end at blande hvedemel i? Tåler det ikke så godt..!

    • Du kan i princippet godt erstatte hvedemelet af andre meltyper – men så risikerer du, at brødet bliver meget tungt og solidt, da andre meltyper ikke får brødet til at hæve så meget. Men prøv dig frem 🙂

  2. Det ser bare skønt ud, jeg har købt noget malt i Norge, og havde tænkt at putte det i surdejen næste gang jeg skal bage. Har du nogle erfaringer med det? Det er ikke det mørke brændte malt som man køber ved Meyer, men sådan noget sirupsagtigt noget…

    • Desværre ikke – jeg plejer at bruge brændt maltmel. Men jeg vil rigtig gerne eksperimentere med det på et tidspunkt 🙂

  3. jeg vil forsøge mig lidt frem så, og skrive erfaringerne ned. Det stod bare der, lige foran mig og kaldte på at bliver eksperimenteret med. Jeg kan huske en gammel opskrift jeg havde, hvor der var sirup i – måske skal jeg blot putte en spsk i og se hvad der sker. Tak for svaret!

    • Hehe, det kender jeg godt! Ind imellem køber jeg også råvarer, hvor jeg ikke nødvendigvis ved, hvad de skal bruges til i købsøjeblikket – men så jeg kan eksperimentere med dem på et senere tidspunkt 🙂

    • Tak skal du have! De er også supergode med lidt pålæg til en hurtig aftensmad eller frokost på farten 🙂

  4. Det lyder spændende begge dele! Jeg har ikke prøvet at bage rugbrød uden surdej, og dine rødbedeboller med kerner må prøves en af de næste dage 🙂

  5. Uhm, lækkert brød. Dejligt med sådan en impuls opskrift – for det sker bare nogle gange, at jeg får slået surdejen ihjel, mord, ja jeg ved det godt. Endnu en bookmaked opskrift. Ha en dejlig aften!

    • Hahaha! Men bare rolig – det er den slags drab, man ikke bliver sat i fængsel for 😛

      Tak og i lige måde!

  6. Det ser spændende ud og sikke en farve. Den indiske restaurant kunne jeg også godt tænke mig at prøve, det ser lækkert ud. Tror endda vi har en indisk restaurant her i byen, måske skal den prøves. Er dog ikke god til stærk mad, men mener man kan få mindre stærke retter også .God weekend!

    • Indiske restauranter plejer også at have en del milde retter, så mon ikke du finder noget for dine smagsløg? 🙂

      Tak og i lige måde!

  7. Det rugbrød lyder, som et fantastisk ferie-i-udlandet-rugbrød. Vi tager 14 dage til Sverige, og NOGEN har meget svært ved at leve uden rugbrød. Og det, som de sælger deroppe, er ikke helt, hvad vi danskere forbinder med godt rugbrød. Det er der nu en løsning på!! TAK!!

    • Hov, rigtig godt tænkt! Ja, hvis man er i udlandet, så er det her jo en noget lettere løsning. Så skal man blot medbringe det brændte maltmel (det er nok lidt svært at finde i almindelige supermarkeder), for resten burde være til at få 🙂

  8. Pingback: Citrushyld og andre gode sager | Piskeriset på eventyr

  9. Pingback: Rugbrødsmüsli i bedste Stop Spild af Mad-stil | Piskeriset på eventyr

  10. Pingback: Rugbrødsmüsli i bedste Stop Spild af Mad-stil - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *