Risotto med hokkaido græskar
Risotto er en meget enkel ret, men eftersom både hvidvin, parmesan og risotto-ris er vigtige ingredienser i retten, så er den ikke så prisvenlig – med mindre du da laver denne udgave.
Parmesan er en dyr men dejlig ost. Mange erstatter den med pecorino, men den har slet ikke samme lækre, fede smag. Det har Hirten-osten, som jeg brugte til pestosneglene, til gengæld, og den koster ca. det samme som en pecorino ost. Risotto-risene kan godt erstattes med grødris, der har næsten samme ‘runde’ form og er gode til at optage væsken, der skal bruges i retten. Og hvidvinen? Jamen den behøver ikke at være dyr. Vælg en billig, sødmefuld chilensk eller italiensk vin i supermarkedet.
Jeg skønner, at denne ret kan laves for 8-12 kr per portion.
Risotto med hokkaido græskar
2 personer
200 g grødris
1 lille løg, finthakket
lidt rapsolie
1½ dl hvidvin
½ l grøntsagsbouillon (eller ½ l vand + 1 bouillonterning)
½ hokkaido græskar
1½ dl fintrevet og friskrevet fast ost – f.eks. Hirten som jeg brugte til pestosneglene
2 spsk smør
timian – gerne frisk
salt og peber
Fjern kernerne fra græskarret og skær det i tern. Steg dem i smør samtidig med, at du laver selve risottoen – ternene skal være helt møre. Smag dem til med salt.
Svits løget i lidt olie i en gryde – løgene må ikke få farve – og tilsæt så risene. Giv dem et minut eller to på panden, inden du tilsætter hvidvinen. Lad det simre, indtil risene har optaget vinen og tilsæt så lidt af grøntsagsbouillonen. Lad det simre – husk at røre i det ind imellem – og tilsæt så lidt mere af grøntsagsbouillonen. Fortsæt sådan, indtil al bouillonen er optaget af risene. Risene er klar, når de er møre, men stadig har lidt bid. Løber du tør for bouillon inden da, tilsæt blot lidt vand og lad risene simre, indtil de er færdige.
Tag gryden af varmen og vend smørret og osten grundigt i risene og smag til med salt, peber og timian. Lad det hvile et par minutter og vend så forsigtigt græskarternene i risottoen – gem en håndfuld af dem til at pynte med. Fordel de sidste græskartern og gerne lidt frisk timian ud over risottoen og servér med det samme.
Note: Skøn, cremet risotto, som bestemt kan konkurrere med risotto lavet på risotto-ris og parmesan.
Det lyder rigtig spændende og må prøves her – selv om vi ikke er studerende 🙂
Bare rolig – jeg er sikker på, at det også vil smage jer 🙂
Det ser lækkert ud! Hvor køber du den Hirten-ost henne? Jeg synes ikke, jeg har set den før…
Jeg mener, at jeg købte den i Føtex. Tror flere af de store supermarkeder har den 🙂
Jeg har næsten også altid kun lavet risotto med grødris (bortset fra at jeg nu oftest bruger byg, rug el.lign.). Det fungerer helt perfekt. Ingen grund til at bruge hele opsparingen på dyre risottoris 🙂 græskarret lyder som det perfekte risottofyld!
Nej, man kan sagtens få et rigtig godt resultat med grødris, så det bruger jeg som regel 🙂
Hvis det bliver for dyrt med vin kan med fordel bruges øl- gerne en lys:)
Det er også et godt tip – tak 🙂