Pizza med gedeost, jordskokker og rødløg
Jeg kan jo ikke have italiensk mad som benspænd uden at lave pizza mindst én gang, så her er en pizza med gedeost! Den er dog ikke så tro mod klassiske italienske pizzaer, for jeg valgte at røre en dej på lidt grovere mel.
Jeg læste en række tekster/opskrifter om, hvordan en perfekt pizzadej skal være – og der var ikke rigtig enighed mht. ingredienser, blandingsforhold og tilberedningsmetode, så til sidst indså jeg, at det var lettere og sjovere at være kontrær.
Dejen blev en variant over yndlingspizzadejen – her med halvt så megen gær men tilsat grahamsmel, og så havde dejen en længere hævetid. Fyldet blev jeg inspireret til af en brochure fra Aarstiderne. Jeg lavede også en anden og mere klassisk pizza, nu jeg var i gang, hvor jeg fik udnyttet en masse rester i køkkenet.
Pizzadej
til to pizzaer – hver pizza kan spises af 2-3 personer
25 g gær
2½ dl vand
3½ tsk salt
3½ spsk olivenolie
1 dl grahamsmel
1 dl hvedemel
durummel for resten
Opløs gæren i vandet og tilsæt derefter salt, olivenolie og grahamsmel. Bland hvedemelet i og derefter durummel, til du har en blød og lækker dej. Dæk skålen til med film og lad dejen hæve på køkkenbordet i ca. otte timer. Del den i to og rul hver dejklump ud til en pizzabund, der lægges på bagepapir og smøres/drysses med det fyld, du ønsker.
Pizza med gedeost, jordskokker og rødløg
2-3 personer
200 g jordskokker
1 stort rødløg
100-150 g gedeost
1 dl friskrevet parmesan
frisk rosmarin
salt
Sæt ovnen på 240 grader og sørg for at have en bageplade i ovnen imens.
Skær gedeosten i tynde skiver og fordel dem på pizzabunden. Skrub jordskokkerne godt og skær dem i tynde skiver og læg dem på pizzaen. Rødløget skæres ligeledes i tynde skiver og fordeles på pizzabunden. Drys salt og revet parmesan ud over pizzaen, inden du slutter af med rosmarin.
Tag den varme bageplade ud og træk forsigtigt bagepapiret med pizzaen over på bagepladen og sæt derefter pizzaen i ovnen, hvor den skal have 10-15 minutter.
Note: Meget fin og mættende pizza. Dejen bobler ikke så meget op og bliver heller ikke knækbrøds-sprød, men den smager godt og føles god at bide i. Fyldet er lækkert og har en god balance mellem fedt, salt, sødme og bitterhed.
Pizza med tomater, chilipølse og frisk oregano
2-3 personer
4-5 friske og meget modne tomater
en rest gedeost
1 kugle mozzarella skåret i tynde skiver
½-1 dl friskrevet parmesan
50 g meget fintskåret chilipølse
frisk oregano
Samme fremgangsmåde som ovenstående.
Det gik ellers ret godt… Indtil jeg så den med chilipølse! >:-(
*Mundvand*
Hvad er den helt almindelige opskrift på pizzadej?
*Tør næsten ikke skrive, at jeg aldrig har lavet pizza*
Hallo, totalt lækre pizzaer der 😉
Hvad er det for noget gedeost – den store rulle eller hvad? Jeg er jo ved at lære det der 'ost' bedre at kende og har netop kastet mig ud i en del ged. Sif insisterer på at jeg snart skal prøve det varmt.
Hvor ser det godt ud, Piske! Jeg får da SÅ meget lyst til pizzaer igen – mon vi kan få midnatspizzaer i udendørs? 😉
Mange hilsner
Birthe
Det lyder spændende med jordskokker og gedebørge sammen, nammenam!
Godte – hæhæhæ!
Den opskrift, jeg oftest tyr til, finder du her: http://piskeriset.blogspot.com/2011/03/simpel-grovpizza.html
Malou – mange tak! Det er lidt kompliceret, for det er en forholdsvis fast gedeost, jeg havde med hjem fra Barcelona (og nu er der ikke mere tilbage, øvøv), og jeg har ikke set den herhjemme :-/
NYBH – mange tak. Og jada – man kan altid lige klemme lidt pizza ned 😉
EVA – mange tak. Sådan en gedeost fungerer også bedre på en pizza, end jeg havde troet for blot et par år siden 🙂
2 lækre varainter!! Specielt den med jordskokkerne. Elkser smagen. Hernede hedder jordskokker Jerusalem artiskok! Ha en dejlig dag♥
De ser rigtig gode ude begge dine pizzaer. Især den med jordskokkerne ser spændende ud, den kunne jeg godt tænke mig at smage. Min datter derimod ville nok foretrække den anden.
Tina – mange tak! Jeg var faktisk lidt i tvivl om, hvorvidt det er muligt at få fat i jordskokker så langt sydpå – forbinder dem meget med Norden 🙂
Tak og i lige måde!
Anne – tusind tak! Jamen så laver I bare begge to 😀
Ooohh, Piske altså! Skøøøn kombi med jordskokkerne, gedeosten og rødløgene. Den er adopteret.
Camilla – mange tak! Men hov – det var jo mig, der skulle adopteres?! :-O
Jamen, du kan stadig blive adopteret af mig. Jeg adopterede blot opskriften 😀
Camilla – phew, så er jeg mere rolig 😛
Det ser simpelthen bare for lækkert ud. For nogle måneder siden lavede jeg også en jordskokkepizza, den blev helt fantastisk god.. så de egner sig altså fortrinligt til at lave pizza med, jordskokkerne..
Dine småkager ser godt nok ogsåp skønne ud. Kender godt det der med at lave søde ting, kun til sig selv.. Det gør jeg helst heller ikke, men så er det jo godt at man altid lige kan tage en dessert med til gode venner.
🙂
Det lille køkken – tak skal du have. Ja, det er egentlig lidt skægt, at både kartofler og jordskokker gør sig så godt på pizza 🙂
Wow, hvor ser den jordskokkepizza lækker ud.
Anette – tusind tak 🙂