Ninjaens squashkage med øde ø

squashkage, squash, dessert, kage, lagkage, fondant, citroner, æg, rørsukker, hvedemel, bagepulver, kanel, ingefær, vaniljesukker, vanilje, hasselnødder, nødder, rosiner, smør, smørcreme, æggehvider
I går var jeg til fødselsdag hos Ninjaen, og jeg havde lovet at lave fødselsdagskage med snørklerier (aka lambeth-dekorationer). Det blev til denne ret pyntede squashkage. Jeg var lige oplagt til at pjatte lidt søndag formiddag, da kagen skulle dekoreres, og derfor sneg der sig en øde ø med på kagen – det havde Ninjaen nemlig ønsket sig i fødselsdagsgave, og hvad gør man ikke for en af sine bedste venner?

Selve kagen var som sagt en squashkage, hvor opskriften stammer helt tilbage til min barndom. Jeg kombinerede den med en portion smørcreme, som jeg dog lavede lidt anderledes end ellers, og øen blev lavet med et lille lag flydende glasur, som jeg strøede med rørsukker, og så stak jeg nogle små timiankviste ned i.

Squashkage

350 g revet squash
1 øko-citron
3 æg
300 g rørsukker
350 g hvedemel
2 tsk bagepulver
½ tsk salt
2 tsk kanel
2 tsk stødt ingefær
1 tsk vaniljesukker
50 g hasselnødder
1 dl rosiner
200 g smør

Riv squash groft på et rivejern. Dryp de revne squash med citronsaft. Rør de hele æg grundigt med sukker. Bland mel og bagepulver med krydderier og vaniljesukker og rør det i æggene sammen med de revne squash. Hak nødderne groft og rør godt halvdelen i dejen sammen med rosiner og smeltet smør. Fyld dejen i en lille bradepande belagt med bagepapir. Bag din squashkage ved 190 i 45-50 minutter. Jeg bagte den dog i springform på ca. 20 cm, så kagen fik ca. 15-20 minutter mere i ovnen.

Smørcreme med vanilje og citron

40 ml vand
180 g rørsukker
3 pasteuriserede æggehvider
250 g smør
1½ tsk vaniljeekstrakt

friskrevet skal fra en citron

Bring vand og sukker i kog. Efter fem minutters kogning begynder du at piske æggehviderne. Efter to minutters piskning er hviderne stive. Lad sukkermassen koge videre, til det lige når at blive til karamel, og fortsæt så piskningen af æggehviderne, men tilsæt sukkermassen forsigtigt – for eksempel ved at lade det løbe ned langs siden af skålen. Sørg for at piske ved høj hastighed og i så lang tid, at skålen til sidst føles kold (og det tager noget tid, så fortvivl ikke, hvis du synes, det går langsomt).

Når skålen føles kold, tilsætter du smørret i mindre stykker. Pisk videre indtil smørcremen samles. Det kan også godt tage noget tid, og igen gælder det om ikke at panikke, hvis den finder på at skille undervejs. Pisk videre, og den vil samle sig igen. Når cremen er samlet, tilsætter du citronskal og vaniljeekstrakt og sørger for at piske det godt ind i smørcremen.

Note: Nu er det lidt vovet at bruge squashkage til en kage, der skal overtrækkes, for kagen smuldrer relativt let, og det kan godt være lidt besværligt at arbejde med, men det gik nu meget let. Smørcreme-mængden kan godt skæres lidt ned – jeg synes i hvert fald, at der var rigeligt – og denne squashkage kan også laves uden, men jeg synes nu, at det supplerer kagen godt.

squashkage, squash, dessert, kage, lagkage, fondant, citroner, æg, rørsukker, hvedemel, bagepulver, kanel, ingefær, vaniljesukker, vanilje, hasselnødder, nødder, rosiner, smør, smørcreme, æggehvider



30 thoughts on “Ninjaens squashkage med øde ø”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *