Luciaboller – lussekatte
Den 13. december er det Luciadag, og selvom det også fejres i Danmark, så er det en tradition, der er langt mere udbredt i Sverige. Det er også svenskerne, der begyndte at bage luciaboller/lusseboller/lussekatte tilbage i 1600-1700-tallet, men dengang var bollerne ikke knyttet til Lucia-traditionen, som først dukkede op i Sverige i 1920’erne. I 1600-1700-tallet var tiden stadig præget af folketroen, og her blev den 13. december betragtet som den mørkeste nat, hvor selveste Djævlen kom sammen med sin sorte kat. Lussekattenes snoede form skal minde om en kattehale, og ‘lusse’ er sandsynligvis en afledning af Lucifer (dvs. Djævlen).
Jeg har snydt lidt og bagte luciaboller allerede her i weekenden, så jeg kunne blogge om dem her til aften. Jeg tog udgangspunkt i en udgave på luciaboller, som Camilla Plum har vist i en af sine tv-programmer, men brugte lidt mere æg og lidt mere gær. Jeg har dog skruet lidt ned for gæren i den viste opskrift herunder, da jeg syntes, at bollerne hævede ret meget, selv da de var kommet i ovnen (ingen morsomme kommentarer fra evt. svenske læsere, som synes, at disse luciaboller ser lige lovlig buttede ud!).
Lussekatte/Luciaboller
9 stk.
15 g gær
2 dl lunken letmælk
50 g smeltet smør
1 æg
ca. 350-400 g hvedemel
½ dl rørsukker
½ tsk salt
½ tsk hel safran
æg til pensling
rosiner/korender
Rør gæren ud i den håndvarme mælk og tilsæt resten af ingredienserne – dog melet til sidst og lidt ad gangen, så du kan føle dig frem til, om dejen har fået nok. Dejen skal være lidt klistret og fugtig, så pas på, du ikke bruger for meget mel.
Sæt dejen til hævning med et fugtigt klæde over og vent, indtil den er hævet til dobbelt størrelse. Form snoede luciaboller af dem og lav gerne bollerne lidt små, da dejen hæver meget. Pensl bollerne med sammenpisket æg og tryk en rosin i hver ‘ende’ af bollen. Lad dem hæve i 15-30 minutter og bag dine luciaboller i ovnen ved 200 grader i 12-15 minutter.
Flækkes og spises med lidt smør.
Note: Dejlige luftige luciaboller, som havde en flot gylden farve. Hvis du ikke har safran og ikke kan skaffe det, så kan du snyde og bruge gurkemeje i stedet (men sig det ikke til svensken, tystys!).
Og hos os har vi jo sorte katte hver dag, men djævelske er de nu ikke… selvom Luna da ser en anelse bims ud på det her billede…
Skønne ser de ud – jeg planlægger at bage en omgang i morgen, hvor det jo er “selve dagen”. Har for et par dage siden købt Claus Meyers bagebog, som jeg har læst i hele aftenen, og der er også opskrift på disse – så den må prøves. Ser nu ud til at minde meget om Plum’s:-)
Jeg tror heller ikke, der er de store udsving mht. opskrifter på lussekatte – glæder mig til at læse om din portion 🙂
Hvor er hun dejlig, din lille Luna 🙂 Jeg kan jo slet ikke stå for kattebilleder. Men dine Lucia-boller lyder nu også rigtig dejlige!
Det samme her – tænkte det var længe siden, kattene havde vist sig her på bloggen, så nu var der lige en anledning 😉
Uhmm, jeg har drømt om at lave lussebrød i mange år, men har aldrig fået taget mig sammen til det. I år skal det dog være – men det bliver ikke på dagen – jeg skal have lavet en luksusudgave som skal med til Sjælland i julen 🙂
Mange hilsner
Birthe
Det lyder spændende! Måske som luksus-morgenmad? De egner sig i hvert fald fint til at blive spist som luksusbrød 🙂
Ja så kom den 13 dec lige bag på mig igen i år. Havde ellers lovet mig selv at bage luciaboller. Men ja tiden rendte fra mig. Dine ser dog utrolig skønne ud og sikke en flot farve. Nu må vi se om jeg husker det næste år 😉
Tusind tak! Ellers må du lige sætte en alarm i din kalender et par dage før 😀
Lusekatte – det absolut bedste ved at bo i Sverige 🙂 Jeg æder dem konstant lige så snart de rammer hylderne.
Og så behøver man skam ikke at være svensker for at sige “Fyyyyyyyyyyyyyy!” til gurkemeje.
Saffran skal der til 😀
Er de der i en lang periode? (som i DK, hvor du kan købe fastelavnsboller i et par måneder :-)).
Tror jeg fik den første i slut oktober start november, så de er der i et godt stykke tid 🙂
Findes ik noget bedre end når vi er på vores køreture og så lige stoppe ind hos Shell og få et par nybagte… om nom nom 🙂
Ja, det lyder også som de danske supermarkeders strategi for fastelavnsbollerne – de plejer at dukke op første uge af januar, selvom fastelavn ind imellem først er i starten af marts 😀
Sikke en dejlig opskrift! endelig fik jeg taget mig sammen til at prøve den. fantastiske siger jeg bare 🙂 tak
Dejligt! Tak for tilbagemeldingen 🙂