Lam i tagine
Jeg er ved at nå de sidste benspændsretter for februar måned – lige om lidt venter benspændet for marts måned, og det er nok et af de benspænd, jeg har glædet mig allermest til! Men det må du vente lidt med at høre om – først gælder det denne lammeret og i morgen følger den sidste benspændsret for februar måned, inden jeg afslører næste benspænd.
Sidste weekend fik vi nemlig denne dejlige lammeret, som jeg tilberedte i vores små tagines. Vi har induktionskomfur, så jeg kan desværre ikke have en stor, lækker lertagine stående på komfuret, men så er det godt, der findes disse mindre udgaver, der kan ryge i ovnen. Jeg har nogle ret kraftigt smagende sorte kardemommekapsler, som jeg valgte at eksperimentere lidt med, så retten fik et mellemøstligt præg.
Lam i tagine
2 personer
250 g lammekød i tern
olie
2 løg, hakkede
10 tørrede abrikoser, i tern
4 dl lammebouillon (eller evt. grøntsagsbouillon)
3 sorte kardemommekapsler
2 kanelstænger
1 dåse hakkede tomater
salt og peber
2 spsk mørk sirup
timian og basilikum
Svits løgene i olien i en gryde, uden at de tager farve. Hæld lammekødet ved og lad det brune under jævnlig omrøring. Tilsæt de hakkede abrikoser og lad dem stege med i kort tid, inden du også tilsætter bouillon, sorte kardemommekapsler og kanelstænger. Lad det stå og simre et kvarters tid, inden du piller kardemommekapsler og kanelstænger op af væden. Tilsæt de hakkede tomater og lad det simre i ti minutter. Tænd imens ovnen, stil taginerne ind og sæt ovntemperaturen på 200 grader. Smag kødretten til med salt, peber, sirup, basilikum og timian og fordel den så i de to varme tagines. Sæt dem tilbage i ovnen og læg en isterning oven på hver ‘dut’ på taginerne (der er en fordybning øverst i ‘hatten’ på taginen). Skru ovntemperaturen ned på 150 grader og lad de to tagines i fred i to timer.
Lam i tagine serveres med en gang couscous og/eller salat.
Note: Sorte kardemommekapsler har en ret kraftig og røget smag, men eftersom de ikke var i retten under hele tilberedningen, fik retten et fint lille snert af smagen, uden at den blev alt for gennemtrængende. Abrikoserne er med til at give lidt sødme sammen med tomaterne, og synes du, at det bliver for voldsomt, når nu tilsmager retten, kan du altid justere det med lidt citronsaft eller hvidvinseddike. Kød tilberedt i tagine bliver generelt meget mørt, saftigt og lækkert, og dette var ingen undtagelse.
Når jeg læser nye blog indlæg, kigger jeg tit gerne billeder først og læser bagefter. Det gjorde jeg også lige nu og da jeg så den færdige tallerken mad troede jeg at du havde kommet popcorn på bønnerne 😀
Og efter at havde tænkt lidt over det, tror jeg faktisk det kunne være ret sjovt med popcorn i salaten 😉
Nå men lækker lammeret du har fået lavet, den gad jeg godt at blive inviteret til 😉
Haha, det er da også en sjov idé! Meeen jeg er nu ikke sikker på, at det ville matche så godt med kogte bønner 😉
Hov, var det ikke Camillas tur til at holde middag?
Uhmm, det ser godt ud. Jeg har aldrig prøvet at få mad fra tagine, må have fat i sådan en 🙂
Mange hilsner
Birthe
Jeg synes, de er rigtig fine at lave mad i, hvis det blot er til gemalen og jeg. Et par gange har jeg dog også brugt det til tilberedning af kød til forretter, og de er i det hele taget lidt lettere at gribe fat til mindre portioner i frem for at skulle have römertopfen frem hver gang 🙂
Jeg elsker simpelthen lam i tagine, men jeg har faktisk ikke overvejet at lave det selv. Det er trods alt lidt upraktisk med de store tagines. Men det ser godt nok lækkert ud 🙂
Kh
Luise / Sesam, Sesam
Mange tak. Jeg tror også, jeg skal lege lidt med et par karryretter i dem på et tidspunkt. Har fået flere lækre mellemøstlige retter i tagines, og jeg må se, om ikke jeg kan genskabe et par af dem.
Det vil jeg glæde mig til at læse om 🙂
Hvor lyder det dog lækkert – og ser også fantastisk ud! Jeg må have fat i taginer, selv om køkkenskabene bugner 🙂
Man kan altid bruge lidt mere køkkenudstyr 😉
Sikke en masse dejlige retter med lam. Her er der ikke så meget variation, det er enten en hel lammekølle eller koteletter 🙂
Det er nu heller ikke så tosset! Dette kød er faktisk en lille del fra en stor lammekølle, som jeg købte for nylig og splittede i flere små portioner 🙂
Det der smager fantastisk, med de krydderier og abrikoser sammen med lammekødet 🙂 måske kunne man også bruge en römertopf for at få det lammekødet ligeså mørt ? Må ha fat i noget lammekød på tilbud…
Vh Lykke
Det kan man sagtens – jeg syntes blot, at det var lettere at bruge tagines, nu jeg kun skulle lave til to personer 🙂
Bortset fra at det der ser rigtig lækkert ud, så er jeg nød til at komme med det blasfemiske spørgsmål : Bliver det anderledes i en Tagine, end i en Römertopf ?
Det tror jeg ikke 🙂