Krapfen – abrikos-dumplings

Krapfen – abrikos-dumplings

I sidste uge bagte – eller rettere stegte – jeg krapfen, der er en slags østrigske abrikos-dumplings. Da jeg researchede til mit østrigske benspænd, blev jeg faktisk lidt overrasket over, at landet dyrker så mange abrikoser. Så er det ikke underligt, at de orange frugter ofte indgår i østrigske kager, og jeg kunne da heller ikke stå for disse nuttede små dumplings!

Jeg skelede til en opskrift fra Li’l Vienna men justerede lidt på nogle af ingredienserne, da jeg for eksempel havde brug for en del mere mel.

Krapfen – abrikos-dumplings

22-24 stk.

1 dl håndvarm mælk
2 spsk rørsukker
10 g gær
1 æggeblomme
30 g smeltet smør
½ tsk vaniljesukker
1 tsk mørk rom
3-3½ dl hvedemel

Derudover:
Abrikosmarmelade til fyld
0,5 l rapsolie til fritering
Flormelis til pynt

Rør mælk og sukker sammen og rør gæren ud i det. Pisk æggeblomme, smeltet smør og rom i og tilsæt halvdelen af melet samt vaniljepulver. Pisk det og tilsæt derefter resten af hvedemelet lidt efter lidt, indtil du har en blød og smidig dej. Ælt den godt igennem og rul så dejen ud på et meldrysset bord. Her kan du gøre én af to ting:

Den simple men lidt tidskrævende metode: Rul dejen relativt tyndt ud (½ cm tykkelse) og udstik dejcirkler med en udstikker. Pensl hver dejcirkel med lidt vand og læg lidt abrikosmarmelade på midten af den ene cirkel. Læg den anden dejcirkel ovenpå og tryk dem sammen i kanten. Tryk derefter din lille abrikos donut sammen i siderne, så den bliver mere buttet. Sæt dem på en bagepapirbeklædt bageplade, læg et rent viskestykke over og lad dem hæve i 30-45 minutter.

Hæld olien i en lille kasserolle og varm det op. Når du kan stikke den ikke-svovlklædte ende af en tændstik i olien, og det bobler omkring den, er olien klar. Læg forsigtigt to-tre dumplings i den varme olie og steg dem på begge sider, indtil de er godt gyldne. Tag dem af og læg dem på fedtsugende papir. Fortsæt stegningen af de øvrige abrikos-dumplings. Slut af med at drysse formelis over de færdige kager og servér dem samme dag – gerne lidt lune.

Den metode, der kræver, at du har en tyl til at sprøjte fyld i kager: Rul dejen tykt ud 1½-2 cm og udstik dejcirkler med en udstikker. Sæt dem på en bagepapirbeklædt bageplade, læg et rent viskestykke over og lad dem hæve i 30-45 minutter. Hæld olien i en lille kasserolle og varm det op. Når du kan stikke den ikke-svovlklædte ende af en tændstik i olien, og det bobler omkring den, er olien klar. Læg forsigtigt to-tre stykker dej i den varme olie og steg dem på begge sider, indtil de er puffet op og gyldne på begge sider. Tag dem af og læg dem på fedtsugende papir. Fortsæt stegningen af de øvrige dejstykker. Når du har stegt dem alle, hælder du meget letflydende abrikosmarmelade på en sprøjtepose med en slank tyl, der er beregnet til at sprøjte fyld i kager. Sprøjt nu lidt abrikosmarmelade i hver af de bagte kugler. Slut af med at drysse formelis over de færdige kager og servér dem samme dag – gerne lidt lune.

Note: Krapfen er en dejlig lille hapser, og det er helt ok at spise mere end én! Hvis du lader være med at drysse flormelis over, kan du sagtens fryse de små abrikos-dumplings til en anden dag.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *