Æble-timiantrøffel
23. december – æble-timiantrøffel
Så åbnes den næstsidste låge, og her befinder sig et eksperiment mere fra ‘Året rundt i Meyers køkken’. I denne opskrift på æble-timiantrøffel skal man egentlig bruge Calvados, men jeg det havde jeg ikke – til gengæld var der en åben flaske muskatvin i køleskabet, så det brugte jeg i stedet. Sneen ligger så højt nu, at jeg ikke havde nogen særlig trang til at stikke min hånd ned i krydderurtebedet, så jeg brugte tørret timian, og så fordoblede jeg mængden af vanilje.
240 g mørk chokolade – jeg brugte Santander, som pt. er min yndlings blandt de mørke chokolader
1 dl fløde
3 paradisæbler
½ dl hvidvin
1 tsk tørret timian
½ vaniljestang
1 spsk honning
1 spsk muskatvin
20 g blødt smør
evt. flormelis eller chokolade til overtræk
Skær æblerne i grove stykker med skræl og kernehus og put det i en gryde med timian, hvidvin, vanilje og honning. Kog det under låg i tyve minutter og hæld det derefter i en sigte. Kog lagen ind til ca. ½ dl og hæld fløden i gryden. Bring det i kog og hæld det derpå over den finthakkede chokolade. Når chokolademassen er lige ved at være håndvarm, tilsætter du smør og muskatvin. Stil det køligt til dagen efter, hvor du kan overtrække det.
Note: Smagen er ret mild – og lidt for mild til min smag. Tonerne af æble, vanilje og til dels også timian kan svagt anes, men det ville nu være endnu bedre, hvis de var tydeligere. Nu lavede jeg flere smådrastiske ændringer, så det er muligvis skyld i, at smagen blev så svag – jeg ville i hvert fald foretrække, hvis der var mere knald på smagen. Men ellers en fin måde at få bragt noget æble ind i trøffelfremstillingen – det må jeg lige gruble videre over.
Det er da ellers en spændende sammensætning til julekonfekt!
I øvrigt har det været sjovt at følge med i din julekalender – det er rigtig mange spændende ting du har fået lavet 🙂
Heidi – ja, jeg kunne heller ikke stå for det! Tror lige jeg må prøve med Calvados på et tidspunkt, så æblesmagen bliver endnu tydeligere 🙂
Mange tak! Håber det har været varieret nok. Der har været et par ting, jeg gerne ville blogge om, men som ikke er blevet helt, som jeg ville, så der har været forholdsvis mange chokoladeopskrifter – meeen da de fleste godt kan lide chokolade, så tror jeg ikke, det gør så meget 😉
Det lyder dælme ellers godt. Måske kunne man springe lidt over hvor gæret er lavest og bruge apple butter ala anarkisten, som er gået hen og blevet grundsortiment hjemme hos mig.
Og din julekalender har været skønherlig læsning.
Knus til dig
Wauw, sikke en overraskende opskrift – jeg havde aldrig troet, at man kunne bruge timian i konfekt. Det har været rigtig sjovt at følge din julekander, Piskeris!
God lillejuleaftensdag til dig 🙂
Signe – tusind tak – den har også været hyggelig at lave, meeen nu er jeg også ved at være træt af konfekt! 😀
Madame – mange tak! Her til aften skal jeg lave det sidste konfekt, som skal bruges i indlægget i morgen – og så skal der ellers bare jules igennem 🙂