Trefarvede boller
I anledning af tricolore-benspændet denne måned har jeg naturligvis også bagt trefarvede boller. Jeg fik ideen, da jeg kom til at tænke på det trefarvede fletbrød, jeg bagte for nogle år siden. Denne gang skulle bagværket dog have et andet udtryk og nogle andre smagsnuancer.
Trefarvede boller
ca. 14 store boller
3 dl tykmælk
5 dl vand
25 g gær
1 spsk salt
1 dl tomatkoncentrat
200 g frosne ærter
½ dl vand
½ dl frisk basilikum
ca. 18-19 dl hvedemel
1 æggehvide, pisket
ekstra mel til formning af boller
Start med at bringe en gryde vand i kog. Hæld de frosne ærter i og giv dem et minut eller to, inden du hælder vandet fra – bortset fra ca. en halv dl. Blend ærterne til mos, hæld basilikummen i og blend lidt ekstra.
Rør tykmælk og vand sammen i en skål, inden du rører gæren ud i det. Tilsæt salt og rør godt. Hæld 1 dl væske over i en mindre skål og rør tomatkoncentratet ud i det. Tilsæt derefter mel lidt efter lidt, indtil du kan samle og ælte det til dej. Dæk skålen med et fugtigt klæde og stil det til side.
Hæld 3 dl væske over i en anden skål og tilsæt mel lidt efter lidt, indtil du kan samle og ælte det til en dej. Dæk også denne skål med et fugtigt klæde og stil skålen til side.
Rør de blendede ærter ud i væsken fra den allerførste skål. Tilsæt hvedemel lidt efter lidt, indtil du kan samle og ælte dejen. Dæk skålen med et fugtigt klæde og stil den til side. Vent 1-1½ time, indtil dejen i alle tre skåle er hævet.
Drys godt med mel på køkkenbordet og vip så tomatdejen ud. Form små kugler på ca. en hel valnøds størrelse af dejen. Sæt fem af dem på en bagepapirbeklædt bageplade med god afstand imellem dem. Rul tynde pølser af den hvide dej. Sno lidt af den hvide dej om en af de røde dejkugler, så den hvide dej lige akkurat rækker hele vejen rundt om kuglen. Du kan eventuelt gnide den røde dejkugle med lidt vand inden, hvis du er bange for, at de to slags dej ikke vil klæbe sammen. Fortsæt med at vikle hvid dej om de øvrige røde dejkugler.
Rul til sidst tynde pølser af den lysegrønne dej. Vikl den grønne dej omkring den hvide dej, så der kommer endnu en ring på den rød-hvide bolle. Fortsæt processen på de øvrige boller.
Til slut skal du gerne have ca. 14 trefarvede boller, der er røde i midten, har en lys ring omkring det røde centrum samt en lysegrøn yderring. Tryk bollerne flade og pensl dem med æggehvide, inden du bager dem i 18-20 minutter ved 200 grader.
Note: De trefarvede boller er festlige at se på – især når man skærer dem over og kan se de forskellige farver endnu tydeligere. Den grønne farve var afdæmpet, men det havde jeg godt på fornemmelsen. Her kan du vælge enten at bruge endnu flere ærter eller evt. bruge hakket spinat i stedet, der har en dybere farve.
Til fødselsdag i børnehaven (ingen sukker) bagte jeg dannebrogsboller med hvid dej og dej med rødbeder.
Ivøvrigt måske et benspænd her til efteråret; rødbeder (hvis du ikke har haft det); de kan syltede, i ovn, i kager, i brød, tzaziki, suppe osv
Sikke en god og festlig idé! Ja, lige rødbeder kommer jeg nok ikke til at have som benspænd, eftersom det er en af de meget få råvarer, som gemalen ikke kan fordrage. Men det kan være, at jeg skal bruge dem som en del af et andet benspænd på et tidspunkt 🙂