Texansk søndagssteg
Et af mine yndlingsbenspænd sidste år var texansk mad, som i den grad prægede madlavningen i august måned. Selvom jeg nåede at prøve mange spændende retter, så var det langt fra alle på min inspirationsliste, jeg fik lavet denne måned, og en af de ‘oversete’ retter var texansk søndagssteg. Sådan en fætter kan laves på grill eller i en gryde, og jeg fik lyst til at prøve sidstnævnte i sidste uge.
Jeg skelede lidt til en opskrift på texansk søndagssteg, som jeg fandt i ‘Texas Favorites’ (en glimrende kogebog, jeg godt kan anbefale), men endte med at sammensætte retten noget anderledes. Jeg tog udgangspunkt i en steg, jeg købte i efteråret – en ‘US roast’, jeg fandt i Føtex og som er en amerikansk udskæring. Så vidt jeg kan se er det en cuvette (men en mere mør og saftig udgave end den, vi kender herhjemme som cuvette – der så ud til at være lidt mere fedtmarmorering, hvilket kan forklare, hvorfor den blev så dejlig mør). Jeg kombinerede stegen med to andre amerikanske klassikere – en flaske Dr. Pepper (!), som i øvrigt kommer fra Texas, og lidt Jack Daniel’s (som ikke kommer fra Texas – men i en af de nærmeste stater). Nåja, og selvfølgelig også et venligt skud chili, for det kan man næsten ikke undvære i texansk madlavning.
Texansk søndagssteg
ca. 6 personer
1,2 kg US roast (aka en god cuvette)
2 store løg, skåret i både
smør
6 fed hvidløg, finthakket
1 tsk arbol chili
1 tsk pasilla chili
1 tsk chipotle
1 tsk sorte peberkorn
200 g champignons, skåret i skiver
4 store gulerødder, skåret i skiver
4 laurbærblade
½ l Dr. Pepper (kan erstattes med cola)
1 dl whisky – jeg brugte Jack Daniel’s
Smelt en god klat smør på en stor pande og brun stegen på begge sider, inden du lægger den i en stegeso. Smid løg, hvidløg, arbol chili, chipotle, peberkorn og champignons på panden og steg dem ved mediumvarme i et par minutter. Hæld det hele i stegesoen sammen med resten af ingredienserne. Læg låg på stegesoen og sæt den i ovnen ved 140 grader i 3½-4 timer.
Sådan ser en texansk søndagssteg ud, når den endnu ikke er taget op af stegesoen.
Når stegetiden er ovre, tager du stegesoen ud af ovnen og fisker stegen op. Vær forsigtig – den er meget mør! Kødet kan du skære i skiver med en grydeske… seriøst, det kan du! Det stykke kød, der ligger på tallerkenen øverst i dette indlæg, er skåret med en grydeske!
Hvis du vil have en stærk sauce til denne søndagssteg, bruger du blot stegesoens indhold, som det er. Jeg ville dog gerne have en lidt mere afdæmpet og cremet sauce, så jeg blendede den. På den måde var gulerøddernes sødme med til at dæmpe den stærke chili, og resultatet blev en balanceret og behagelig sauce, der stadig havde noget bid fra chilien. Husk at smage saucen til med salt samt evt. lidt sukker.
Jeg serverede den texanske søndagssteg med ovenstående sauce samt rustik kartoffelmos (som blot er almindelig kartoffelmos, hvor kartoflerne ikke er skrællede inden kogning men blot skrubbet rene med vand og børste).
Note: En rigtig dejlig ret, som passer fint til en kølig søndag, hvor man har brug for lidt simremad til at varme sig på. Du får en ret stor portion sauce ud af denne ret – sandsynligvis mere end det, du skal bruge til kødet – men det kan du blot fryse ned og bruge til andre retter. Måske en pastaret, der trænger til en krydret tomatsauce?
Det lyder virkelig lækkert! Jeg vil straks printe din opskrift ud og have klar til næste indkøbstur 🙂
God fornøjelse! Og jeg kan som sagt godt anbefale den amerikanske udskæring. Den er lidt dyrere, men nøj hvor bliver kødet mørt!
Texansk søndagssteg lyder som en utrolig lækker måde, at gøre en kedelig okseculotte spændende :-).
/Søren
Tusind tak – og ja, det er altså noget lidt andet end den klassiske metode (som dog også kan være god, hvis man laver en dejlig sauce til ;))
Hejsa!
Hvor ser det bare lækkert ud! Og min kæreste har lovet at lave det til mig – hvis jeg skaffer “den mærkelige chili” 🙂
Hvor søren finder jeg arbol chili og pasilla chili hende?
K.h. Natascha
Tusind tak! Jeg plejer at købe mærket Cool Chili Co – første gang gennem Chili House her i Danmark, men da de ikke havde dem på lager i sommers, købte jeg dem via producentens egen hjemmeside: http://www.coolchile.co.uk
Wow og mums det ser godt ud og haps den har jeg da lige printet ud og skal prøve at lave til ham den dejlige på et tidspunkt inden længe 🙂
Pøjpøj med det – og sørg gerne for at købe den amerikanske udskæring, for det var dejligt mørt kød 🙂
For satans altså, det kød ser jo ud til at kunne skæres med et øjenbrynshår!
– Anne
Det kunne det sandsynligvis også! 😀
Nu ejer jeg ikke en stegeso, men kan man evt. lave den i en stegepose, hvis man selvfølgelig sørger for, at væsken ikke løber ud?
Det tror jeg ikke vil fungere. Jeg vil i stedet foreslå, at du tilbereder den i en stor gryde, som skal simre ved meget lav varme.
Lyder vildt lækkert. Kan det passe, at der ikke skal tomater i retten?
Ja, det er der ikke i denne version. Hvis du tænker på farven, så skyldes den i høj grad de forskellige typer chili samt gulerødderne 🙂