Spekulatius

Spekulatius

Det er dagen før dagen, og det betyder også, at dette bliver det sidste indlæg i mit julesmåkage-benspænd. Den sidste julesmåkage, jeg vil vise frem, er den tyske spekulatius. Det er en julesmåkage, der også findes under navnet speculoos i Belgien og speculaas i Holland. Den tyske udgave er som regel lidt mere krydret end i nabolandene.

De traditionelle spekulatius er lavet ved at presse dejen ned i kageforme, der er udskåret i træplanker. I gamle dage var kagemotiverne religiøse figurer, men det behøver de ikke at være i dag. Jeg har desværre ikke en ‘rigtig’ spekulatius form, men jeg har købt en silikoneform på nettet, som også går an.

Jeg er ikke gået efter en bestemt opskrift denne gang, men har kombineret 3-4 forskellige, som jeg fandt på en række hjemmesider.

Spekulatius

17-18 stk.

2½ dl hvedemel
1½ dl mørk farin
3 tsk kanel
2 tsk muskatnød
1 tsk nelliker
1 tsk ingefær
1 tsk kardemomme
½ tsk sort peber
lidt salt
125 g blødt smør
1 æg

Rør alle ingredienserne sammen til en ensartet dej og form den til en kugle. Læg dejen i en frysepose og put den i køleskabet et døgns tid. Tag dejen ud af køleskabet en times tid inden, at du skal bruge den.

spekulatius, kageform, julekager, julesmåkager, småkager, jul, dessert, kage, hvedemel, smør, æg, kanel, muskatnød, mørk farin, nelliker, ingefær

Find en spekulatius form frem. Har du ikke det, kan du i stedet bruge en kageudstikker til stikke dejen ud med, når du har rullet den ud – det skal du nemlig også gøre, selv hvis du har en form som den, jeg brugte. Dejen skal være ca. 2 mm tyk. Pensl spekulatius formen med smeltet smør og skær dejen ud i stykker, der nogenlunde passer med formen. Pres hvert stykke dej ned i formens fordybninger. Vær gerne lidt omhyggelig, så kagerne bliver så pæne som muligt.

Bag dine spekulatius ved 180 grader i 12-14 minutter. Lad dem afkøle på en rist.

Note: Kagerne var lidt mere milde, end jeg havde forventet ud fra den mængde krydderier, der skulle i, men de smagte ganske godt, og jeg kunne især godt lide det pift af muskatnød, der var i disse spekulatius.



8 thoughts on “Spekulatius”

  • Jeg har ikke før hørt om spekulatius, men ud fra ingredienserne kan jeg fornemme, at de er lækre 🙂
    Håber du havde en dejlig juleaften 🙂

    • Jotak, det var en rigtig dejlig juleaften – lige som den skulle være (altså bortset fra, at jeg ikke fik mandlen – skandale ;))

  • Hej

    Jeg leder efter spekulatiusforme. Har du fundet et sted at købe dem i mellemtiden. Jeg har en eneste form af træ, købt på et tysk julemarked i dyre domme. Men den er meget stor, og jeg ville rigtig gerne købe nogle stykker i en lidt mindre størrelse med de originale julemotiver.
    Spekulatius smager bare så godt og ser så fine ud.
    Hilsen
    Marie

    • Jeg har desværre kun den silikoneform, der er billede af i indlægget, men jeg så forme i træ på Amazon sidste år. Prisen var dog noget pebret.

    • Du kan være heldig at støde på dem i specialbutikker herhjemme, men de er nok lettere at få fat på via tyske hjemmesider.

    • I de opskrifter, jeg har set, hvor der bruges keramikforme, så presser man dejen ned i formene, men tager den derefter forsigtigt ud igen og bager kagerne uden formene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *