Smørkage med creme
I påsken skulle vi have gæster, som jeg ville servere denne smørkage for, men de måtte desværre melde fra på grund af sygdom, og hvad gør man så? Man bager kagen alligevel og scorer dermed points hos gemalen – samt hos en række venner, der blev udsat for resterne dagen efter.
Jeg har skruet godt op for kardemomme og kanel i denne smørkage, men jeg har undladt rosiner, som nogen ellers bruger i denne kagetype.
Smørkage med creme
8-10 personer
Dej:
25 g gær
1 dl mælk, håndvarm
2 æg
1 spsk rørsukker
2 tsk stødt kardemomme
125 g blødt smør
350 g hvedemel
Creme:
1 æg
½ tsk vaniljepulver
3 spsk rørsukker
1 spsk majsstivelse
2½ dl mælk
Remonce:
100 g blødt smør
100 g mørk farin
3 tsk stødt kanel
Derudover:
1 æg, pisket
glasur lavet på 1-1½ dl flormelis samt lidt vand
Rør gæren ud i den håndvarme mælk. Pisk derefter æg, sukker, kardemomme samt smør i. Pisk så melet i lidt ad gangen. Dæk skålen med dejen til med et fugtigt viskestykke og lad den hæve i en halv time. Mens dejen hæver, laver du cremen. Her pisker du æg sammen med sukker, vanilje, mælk og majsstivelse sammen og hælder i en lille kasserolle. Varm det op under fortsat piskning og tag kasserollen af, når cremen tykner. Drys lidt sukker på overfladen (så den ikke danner skind) og lad cremen køle af.
Rør remoncen sammen til en ensartet masse.
Del dejen i to stykker, så den ene klump svarer til en tredjedel og den anden til to tredjedele. Rul den mindste klump ud, så den passer til bunden af en smurt springform på ca. 26 cm. Smør dejen med creme.
Rul resten af den ud, så den er ca. 20 x 40 cm. Det behøver ikke at være præcist – det skal dog være et aflangt stykke. Smør dejen først med remonce og dernæst med creme. Rul den forsigtigt sammen – det kan være lidt svært, da der er godt med creme i – og skær derefter rouladen i otte stykker. Fordel de otte stykker i springformen og sørg for at folde kanterne på dem lidt ud, så de fylder hele springformen.
Pensl din smørkage med æg og tænd så for ovnen. Når den kommer op på 200 grader, sætter du kagen i ovnen og bager den i 20-30 minutter. Lad din smørkage køle af, inden du dekorerer den med glasur.
Note: Denne smørkage er en saftig og syndig sag. Den bløde gærdej mætter godt og sørger desuden for, at kagen også er frisk og lækker dagen efter.
Hejsa-sa
hold op hvor man fristes. Tak for opskriften. Jeg har, med varierende held, forsøgt mig med forskellige opskrifter på smørkage. Din skal, med garanti, også have et skud:-) Jeg tror dog, at du mangler at skrive æg på ingredienslisten? Kan se at der er nævnt æg i fremgangsmåden men ikke hvor mange?
Tak for inspiration, tandløberi og lækre opskrifter som er lige til at gå til. ÆÆÆÆÆlsker at være med på dine “eventyr”
vh katrine
Tak for din søde besked – det er dejligt at høre!
Du finder antallet af æg under ‘Dej’ i ingredienslisten 🙂
Men der mangler da æg under ingredienser til cremen, ikk?
Ah, ja det er korrekt. Tak, det er tilføjet nu 🙂