Pesto-lasagne
Månedens første benspændsret er sandsynligvis også månedens mest kalorieholdige ret – og så er det ikke en gang en dessert! Da jeg havde lasagne-benspænd sidste år, pønsede jeg kraftigt på at lave en pesto-lasagne, men det nåede jeg aldrig. Nu er tiden imidlertid kommet til endelig at eksperimentere med en pesto-lasagne, for det er en af de dejligste udgaver af lasagne – men også en ret heftig sag, så sørg for at spise den sammen med en frisk sommersalat.
Jeg tog udgangspunkt i min grundopskrift på hjemmelavet pasta, men brugte fuldkornsdurummel i stedet for almindeligt durummel.
Pestoen blev baseret på opskriften på verdens bedste pesto. Jeg har dog ændret lidt på sammensætningen i nedenstående opskrift, da lasagnen smed noget af væden under bagningen, og her kan man med fordel lave en mere kompakt pesto.
Sidst men ikke mindst er der ostesaucen, hvor jeg brugte ostesaucen fra min luksus-lasagne som base og derefter tilføjede frisk mozzarella. Jeg spekulerer dog på, om denne pesto-lasagne vil være endnu bedre, hvis man dropper at lave ostesauce og i stedet bruger skiver af frisk mozzarella.
Pesto-lasagne
2-3 personer
Lasagnepladedej:
50 gram durummel
50 g hvedemel
1 æg
lidt salt
1 spsk olivenolie
Rør de to slags mel samt saltet sammen og saml det i en bunke på køkkenbordet. Lav en fordybning i midten, slå ægget ud i det og hæld olivenolien over. Pisk stille og roligt ægget med en gaffel og rør i større cirkler lidt efter lidt, så du langsomt sørger for, at dejen optager mere og mere af melet. Saml dejen til en blød og ensartet masse. Den skal være smidig og let at ælte, og her skal du ikke holde dig tilbage – dejen skal æltes grundigt på et (meldrysset) køkkenbord i ca. 5 minutter. Pas på at dejen ikke får for meget mel – den skal stadig være god at arbejde med.
Pak dejen ind i en lufttæt boks eller frostpose, hvor den har plads til at udvide sig, og lad den hvile i køleskabet i mindst en time. Den kan holde sig i op til et døgn efter, at du har æltet den, så jeg æltede denne dej sammen aftenen før og lod den hvile i køleskabet til næste dag.
Rul pastaen ud på en pastamaskine eller med en kagerulle, indtil dejen er tynd, og skær den derefter i stykker, så de passer med det fad, du vil bruge til lasagnen. Jeg brugte et mediumstort ovnfast fad. Kog pastaen i et par minutter, indtil den er næsten mør, og lad den dryppe af.
Basilikumpesto:
1 stor håndfuld frisk basilikum
3 fed hvidløg
75 g ristede pinjekerner
ca. 1 dl olivenolie
75 g friskrevet parmesan
salt
Alle ingredienser knuses i en blender. Smag den til med frisk basilikum og salt.
Ostesauce:
1 spsk smør
1 spsk hvedemel
1 dl piskefløde
muskatnød
2 spsk friskrevet parmesan
1 kugle frisk mozzarella, skåret i små stykker
salt og peber
Smelt smørret i en lille gryde og pisk melet i. Brug et lille handy piskeris og sørg for, at temperaturen er på middelvarme. Tilsæt lidt fløde til melblandingen. Pisk grundigt, tilsæt mere fløde og fortsæt således, indtil al fløden er pisket ind i saucen. Varm saucen langsomt op, indtil det bobler. Tilsæt parmesan og små stykker af mozzarellaen. Pisk den ind i saucen – mozzarellaen kan godt tage lidt tid – og fortsæt med at tilsætte mozzarella, indtil hele mozzarellakuglen er endt i saucen. Smag til med muskatnød, salt og peber.
Derudover:
En håndfuld friskrevet parmesan
Og nu er det tid til at samle din pesto-lasagne! Smør et ovnfast fad med lidt smør og hæld derefter lidt af ostesaucen i. Læg en lasagneplade i fadet og smør pesto ud over den. Tilsæt ostesauce, derefter lasagneplade og fortsæt sådan, indtil du ikke har flere lasagneplader, pesto og ostesauce. Slut af med at drysse lidt parmesan over.
Bag din pesto-lasagne i ovnen ved 180 grader i ca. 15 minutter. Lad den hvile et par minutter, inden du – forsigtigt – skærer den ud og serverer sammen med en skål salat ved siden af.
Note: Pesto-lasagne er en god, fyldig og temmelig fed ret – så er du advaret! Men pesto, frisklavet pasta og masser af ost er jo en vinderkombination, så prøv at lave pesto-lasagne på et tidspunkt (og løb eller gå en god lang tur dagen efter).
For dælen det ser lækkert ud.
Til dit eget spørgsmål om “udskiftning” af ostesauce med mozzarella: Ja, det kan man sagtens gøre. Det gør jeg i hvert fald selv når jeg laver fiskelasagne med pesto (og mozzarella).
Om det er bedre vil jeg mene er en smagssag. Din ostesauce lyder i hvert fald utroligt lækker – specielt for en parmesansucker 🙂
Tusind tak 🙂
Ja, der er i sandhed et godt skud parmesan i denne pesto-lasagne! Jeg tror dog, jeg vil prøve med ren mozzarella næste gang for at gøre den lidt mere kompakt. Men frisk mozzarella er nu også godt 😀
Hvor er det bare lækkert 🙂
Får jeg lyst til at lave til i aften 🙂
God weekend.
Mange tak! Det må du prøve – det er virkelig comfort food 🙂