Nicoise salat
Nicoise salat er en af de mest populære retter fra det provencalske køkken, så den skal jeg naturligvis lave i forbindelse med månedens provencalske benspænd.
Det er en simpel salat, som stammer fra Nice og som typisk laves på tomater, hårdkogte æg, oliven og enten ansjoser eller tun samt en olie-eddikedressing. Nicoise salat findes dog i virkelig mange varianter, og det er derfor ikke ualmindeligt at finde versioner, der indeholder forskellige former for salatblade, peberfrugt, artiskok, grønne bønner og/eller kogte kartofler, ligesom dressingen ofte indeholder sennep. Der er også stor forskel på hvor rustik salaten kan være, og her hører jeg til typen, der foretrækker salat, som man kan spise med en gaffel og ikke behøver at skære i.
Jeg besluttede mig selvfølgelig for at lave den udgave, som jeg bedst kan lide, og så prøvede jeg at tilføje lidt kogte kartofler, så salaten mætter ekstra godt. Vi spiste da også denne nicoise salat som et let aftenmåltid med lidt smørristet baguette til.
Nicoise salat
2 personer
2 hårdkogte æg
2-3 håndfulde iceberg salat, revet i mundrette stykker
200 g små tomater (cocktail eller Marzano)
½-1 dl saftige sorte oliven
1 dåse god tun
evt. 150-200 g små nye kartofler, kogte
½ dl sennepsdressing
Skyl grøntsagerne. Fordel den revne salat i to brede skåle sammen med tomater, oliven og tun. Halvér æggene og læg dem i skålene. Tilføj eventuelt de små kartofler og slut af med at hælde sennepsdressing ud over salaten.
Nicoise salat kan spises sammen med mange forskellige sommerretter – eller bare som en let frokost eller aftensmad – eventuelt kombineret med lidt brød.
Note: Nicoise salat er for mig nok den mest typiske sommersalat. Jeg har fået den virkelig mange gange i mange forskellige versioner – ikke mindst på ferier i Provence, hvor min svigerfamilie tidligere havde sommerhus. Af samme grund er det faktisk lidt pudsigt, at det først er nu, at opskriften kommer på bloggen 🙂
Hej. Der har sneget sig en meningsforstyrrende tastefejl ind i din Nicoisee salat. Der står “hårdkogte kartofler” 😂
Mvh Henriette
Jeg måtte læse det et par gange, før jeg fangede, at det var ‘hård-‘, der var forvirrende 😀
Tak!