Lemon curd og orange curd
Der er mennesker, der ikke kan holde fingrene fra chokosmørepålæg, og så er der mig, der ikke kan holde fingrene fra lemon curd! Jeg eeeelsker lemon curd, og derfor har jeg det aldrig i huset! Ja, jeg ved det lyder lidt mærkeligt, men jeg er sikker på, at jeg ville forgribe mig på det. Faktisk gav jeg den resterende lemon curd til brudeparret, dengang jeg lavede en bryllupskage med blandt andet lemon curd i, for jeg turde ikke have det stående.
Sjovt nok har jeg aldrig blogget om hjemmelavet lemon curd, men det er ellers ret let at lave. Alligevel fik jeg lavet en fejl undervejs, men mere om det om lidt. Jeg lavede også en orange curd, som sådan set bare er lemon curd med appelsiner i stedet for citroner. Jeg hentede inspiration fra lemon curd-opskriften i ‘Anarkistens ægte kagebog’, men justerede en smule på mængderne og brugte appelsiner i stedet for citroner.
Lemon curd
2 økologiske citroner
3 dl lys rørsukker
100 g smør
2 æg
Riv citronerne med et fint rivejern og pres derefter frugterne. Hæld saft og skal i en gryde sammen med æg og sukker og pisk det godt sammen. Tilsæt smør og varm forsigtigt blandingen op – den må endelig ikke koge! Rør hele tiden i grydens indhold. Efter ca. 10 minutter begynder det at tykne. Din lemon curd er klar, når den kan dække bagsiden af en ske uden at glide af med det samme. Hæld det evt. gennem en sigte – det gjorde jeg dog ikke – og derefter i et skoldet glas. Sæt det i køleskabet og brug det som pålæg til hjemmebagte boller, i/på kager eller spis det i smug.
Note: Lemon curd er sød og syrlig på samme tid. Og så smager det åndssvagt godt!
Orange curd
2 økologiske appelsiner
3 dl lys rørsukker
100 g smør
2 æg
1 æggeblomme
Riv appelsinerne med et fint rivejern og pres derefter frugterne. Hæld saft og skal i en gryde sammen med æg og sukker og pisk det godt sammen. Tilsæt smør og varm forsigtigt blandingen op – den må endelig ikke koge! Rør hele tiden i grydens indhold. Efter 10-15 minutter begynder det at tykne. Den lækre appelsinsmørelse er klar, når curden kan dække bagsiden af en ske uden at glide af med det samme. Hæld det evt. gennem en sigte – det gjorde jeg dog ikke – og derefter i et skoldet glas. Sæt det i køleskabet og brug det som pålæg til hjemmebagte boller, i/på kager eller spis det i smug.
Note: Mild, sød og ‘saftig’ i smagen – dejlig appelsinsmørelse, som har en skøn sødme fra appelsinerne. Jeg spekulerer på, hvordan det vil blive, hvis man drysser lidt kanel på – mon ikke det vil være ret julet?
Mums-fillibaba !!!! Jeg elsker, elsker, elsker curd, og sådan en orange svend lyder nu heller ikke tosset. Uuhm. SMC (send mere curd) 😀
Du kan bare komme forbi og smage *gengæld* 😉
Lemon curd er NAM! Især ovenpå nybagte scones med en gang clotted creme… uhm nu er jeg sulten 😛
Hehe! Tror hellere jeg må bage en portion boller i morgen, så jeg kan spise lidt af min lemon curd 🙂
åhhåhhhåhhh.. det lyder virkelig, virkelig lækkert det der. Og hey, smør kan jeg jo godt spise i små mængder. (SMÅ blev der sagt! Hvad laver den hånd derovre i krukken, Von Dottie?!!!)
Total Peter Plys-stil 😀
Her i huset har vi samme forhold til lemon curd som dig 🙂 Når Netto har det på tilbud, køber vi et lille lager, men jeg har aldrig prøvet at lave det selv 🙂
Det er ellers skønt – det skulle I tage at prøve. Men gør det en dag, hvor der kommer gæster, så der er flere til at spise af det 😀
Uhm – det lyder lækkert og dejlig nemt…
Hvor længe kan sådan en portion holde? Altså hvis ikke man får forspist sig i det? 😉
Cirka en uge – så man er jo nærmest nødt til at guffe løs af det – eller at dele med naboen eller gode venner 🙂
Mmmmmmm Lemon curd.
Det lavede min mor da jeg var barn – når det skulle være godt. Har aldrig lavet det selv, hvilket egentlig er lidt mystisk.
Mental liste nu loaded med Lemon Curd.
Det er såååå rart 🙂
(men farligt at have stående i køleskabet!)
Har brugt din opskrift på Orange Curd (dobbelt portion, da
jeg elsker Curd) i dag med en lille forandring:
revet skal og saft af 1 citron
revet skal og saft af 3 appelsiner
ca. 4 cm revet ingefær
5 dl sukker
4 hele æg
2 æggeblommer
Det smager rigtigt dejligt med ingefær, og mindre sukker blev den heller ikke dårligere af 🙂
Havde jeg haft hel kanel hjemme, så tror jeg at jeg havde stukket en stang ned i hver af de færdige glas, måske sammen med lidt nellike – Jeg tror det ville være alletiders til jul.
Hilsen Kari
Hold da op, det lyder også godt! Tak for inspirationen.
Ps. jeg tør dårligt at lave curd, for det er virkelig svært at holde fingrene fra, når det først er lavet og puttet i køleskabet 😉
Har lige fået en kæmpe kasse fyldt med citroner fra min venindes træ ind af døren, og så tænkte jeg “lemon curd” – og selvfølgelig kan jeg regne med, at du har en nem og lækker opskrift!
Det bliver garanteret også farligt at lave lemon curd herhjemme, men jeg kan simpelthen ikke lave lemonade af alle 10 kg, så der bliver helt sikkert et par glas 🙂
Jamen det er jo perfekt! Øj, helt friskplukkede citroner… jeg er misundelig 🙂
Hej
Ved godt at det ikke er curd, men jeg har lige lavet appelsinpasta, har du en opskrift på appelsinmousse med appelsinpasta?
Jeg tror, at det tætteste, jeg kommer på det, er den appelsinmousse, jeg brugte til en lagkage: https://piskeriset.dk/appelsinlagkage/
Tak den vil jeg prøve