Jajangmyeon – black bean nudles
Disse black bean nudles afrunder mit koreanske benspænd. Senere i denne uge afslører jeg, hvad juni måneds benspænd er.
Men – lad mig først lige skrive lidt om denne lækre nudelret. Black bean nudles ser måske lidt skræmmende ud på grund af den mørke farve, men den dybe smag er simpelthen så lækker! Som du sikkert har gættet, så kommer smagen i høj grad fra den black bean paste, man bruger i saucen. Den kan købes hos asiatiske købmænd.
Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra Korean Bapsang men lavede nogle justeringer undervejs. Jeg brugte blandt andet en ingefærolie, som jeg fandt hos den asiatiske købmand, men du kan sagtens bruge en kombination af olie og frisk ingefær i stedet.
Black bean nudles
4 personer
Sauce:
5 spsk black bean paste
2 spsk rapsolie
1 spsk østerssauce
1 spsk rørsukker
1½ dl vand
Derudover:
250 g svinekød, skåret i mindre tern (jeg brugte kotelet)
2 spsk ingefærolie – eller 2 spsk rapsolie rørt med 1 tsk friskrevet ingefær
2 spsk soyasauce
1 mellemstort løg, hakket
250 g squash, skåret i mindre tern
250 g spidskål, hakket i mindre stykker
salt
200-250 g udon nudler
Start med at lægge kødstykkerne i en skål og vende dem grundigt i ingefærolie. Lad dem trække, mens du forbereder saucen.
Tag en lille kasserolle og hæld ingredienserne til saucen i. Varm det op og lad det simre i tre-fire minutter. Tag så kasserollen af varmen. Sæt vand over til nudler (og put dem i, når vandet koger – arbejd videre med resten af opskriften imens).
Tag en dyb pande og svits kødet. Når det er delvist gennemstegt, tilsætter du soyasauce. Lad det stege et par minutter mere og vend så løget i. Det skal stege et til to minutter, og så vender du også squash og spidskål i kødet. Lad det stege ved mediumvarme, indtil kålen begynder at blive blød. Rør saucen i og lad det simre et par minutter. Smag til med salt.
Serveres sammen med de kogte nudler. Du kan eventuelt pynte retten med lidt fintsnittet spidskål.
Note: Black bean nudles har en dyb og lækker smag, jeg er ret vild med. Den er ikke specielt stærk, men den dybe smag giver alligevel lidt grillstemning.