Gulerodssuppe og osteboller
April er over os, og dermed er det også snart tid til et nyt benspænd her på bloggen. Jeg kan roligt love, at det bliver noget helt andet end benspændet for marts måned – på godt og ondt. Inden jeg afslører denne måneds benspænd, skal jeg dog lige have afsluttet oste-benspændet med de sidste retter, jeg fik lavet, og jeg har et par retter mere udover disse to opskrifter.
Denne gulerodssuppe fik jeg anbefalet af en af mine venner. Den er oprindeligt tænkt som en forret, og i den originale opskrift er der af samme grund dobbelt så meget flødeost i. Jeg skulle dog bruge denne gulerodssuppe som frokostret, så jeg skar ned på flødeosten og justerede også på mængderne af andre råvarer. Resultatet blev denne lækre og godt krydrede gulerodssuppe, som blev pyntet med ristede græskarkerner. Og sammen med suppen spiste vi selvfølgelig… osteboller!
Gulerodssuppe
6 personer
800 g revne gulerødder
5 løg hakket i små tern
olivenolie
solide mængder karry
1 l kraftig grøntsagsbouillon
salt og peber
300 g flødeost naturel (ikke light)
Løgene steges ved middelvarme i lidt olie i en dyb gryde. Efter et par minutter tilsættes gulerødderne. Rør godt rundt og lad gulerødderne stege et par minutter. Tilsæt derefter 4 tsk karry. Rør grundigt i gryden, inden du også tilsætter grøntsagsbouillonen. Når grydens indhold når kogepunktet, tilsætter du flødeosten og sørger for, at den bliver rørt ud i suppen. Lad din gulerodssuppe simre i ti minutter og smag så til med salt, peber og karry.
Server din gulerodssuppe sammen med ristede græskarkerner.
Note: Jeg havde lavet en forholdsvis kraftigt krydret udgave, som lunede dejligt på en blæsende forårsdag. Flødeosten er med til at runde smagen af og går godt sammen med den stærke karry i denne gulerodssuppe.
Osteboller
12-14 store boller
8-10 g gær
5 dl kærnemælk
2 dl koldt vand
1 spsk salt
3 dl friskrevet emmenthaler
1 dl fuldkornshvedemel
2 dl havregryn
hvedemel for resten
Gæren opløses i mælken og vandet. Resten af ingredienserne røres i ud fra den nævnte rækkefølge. Slut af med hvedemel, men hold lidt igen – dejen skal være forholdsvis klæbrig og fugtig. Ælt dejen grundigt og dæk så skålen til med madlavningsfilm. Stil skålen i køleskabet i 16-20 timer. Tag dejen ud og brug en grydeske til at tage dej op fra skålen og sætte på en bageplade med bagepapir på. Dejen må ikke æltes. Drys bollerne med revet emmentaler og lad dem hæve under et rent, fugtigt viskestykke en times tid. Bag dem derefter ved 240 grader i 15-20 minutter.
Note: Disse osteboller egnede sig fint som tilbehør til gulerodssuppen og vil i det hele taget være glimrende til grøntsagssupper. De vil også gøre sig godt med et par skiver af din yndlingsspegepølse, men jeg vil – for en gang skyld – fraråde at bruge bollerne til ostemadder. Det bliver faktisk en anelse for meget – trods alt.
Umh, den gulerodssuppe minder så meget om en gulerodssuppe vi laver her i huset. Den har en skøn smag. Den må vi lave snart igen.
Den gled også let ned – selv suppeskeptikeren kunne lide den, hæhæ 😀
Det lyder meget lækkert! Og supper er vist ved at være in igen – det er jeg glad for 🙂
Så længe det er fyldige supper/grøntsagssupper, så er det også fint med mig 🙂
Jeg kender også godt den gulerodssuppe – den er rigtig god! Her i huset bliver den tit tilsat kogt kamut for at give lidt bid og fylde lidt mere i maven. Det bliver den bestemt ikke ringere af. Kamut har den fordel, at den ikke ligger og suger al væden i suppen ligesom fx. ris gør.
Spændende detalje med kamut! Jeg overvejede også at putte små stykker grøntsager i eller lignende, for jeg kan godt lide, når der er noget struktur, men græskarkernerne hjalp en del.