Gløggmarineret oksekød

Gløggmarineret oksekød

Hvis du tænker, at gløggmarineret oksekød lyder ret sært, så er det værd at huske på, at i bund og grund består gløgg oftest af rødvin med forskellige krydderier, og det kan man jo godt marinere kød i 😉

Men ja, hvad gør man ikke for at mindske madspild?

Jeg havde en flaske Irma Rødvinsgløgg stående, som vi ikke fik brugt denne jul, og den kan ikke holde sig til næste jul (principielt set kan den nok godt, men altså – mindst holdbar var netop overskredet). Hvad gør man så? Jeg kan godt krydringen af denne gløgg, men den er for sød til mine smagsløg. Gemalen er mest til den hvide gløgg, jeg laver, så rødvinsgløggen skulle bruges på en eller anden måde. Resultatet var at marinere kød i det! Du kan naturligvis også bruge rester af gløgg på samme måde som rødvinssjatter – dvs. bruge dem i saucer.

Til denne opskrift på gløggmarineret oksekød skal du bruge en kraftig gløgg – ikke nødvendigvis den fra Irma men en god krydret sag.

Jeg købte nogle nyretapper, jeg kunne eksperimentere med. De var dog noget tykkere, end hvad jeg er vant til, så det tog længere tid at stege dem, men resultatet blev ganske god.

Gløggmarineret oksekød

1 kg nyretapper (du kan sagtens bruge andet oksekød – steg det i så fald på den måde, der egner sig bedst til den udskæring)
2-3 dl gløgg
rapsolie
smør
salt og peber

Put oksekødet i en frostpose sammen med gløggen. Ælt det lidt og bind derefter en knude på posen. Læg den i køleskabet et døgns tid.

Tag kødet ud ½-1 time inden, at det skal steges. Hæld væden fra – gerne over i en lille kasserolle, så du kan bruge det til sauce.

Hæld rapsolie på en pande og varm den op. Drys salt og peber på oksekødet og put det på panden. Steg det ved relativ varme men pas lidt på – der er sukker i gløgg, og det kan derfor karamellisere og derefter brænde på. Når du vender kødet, putter du en klat smør på panden, så kødet også kan stege i det og få smag fra smørret. Stegetiden afhænger af tykkelsen på kødet. Normalt skal nyretapper kun have få minutter på hver side, men dette stykke skulle have noget længere. Du kan trykke på kødet for at se, om det er færdigt. Har det ca. samme spændstighed som hvis du trykker på huden mellem din tommelfinger og pegefinger, så er det ved at være klar. Tag kødet af panden og lad det hvile i nogle minutter, inden du skærer det i skiver og serverer det.

Gløggsauce

marinaden
1½-2 dl gløgg
1 spsk majsstivelse
salt og peber

Hæld 1 dl gløgg op i en lille skål og rør majsstivelsen ud i det. Varm marinaden og resten af gløggen op til det begynder at koge. Rør majsstivelsen og pisk godt. Lad det småboble i nogle minutter og smag så til med salt og peber.

Kartoffelfad

2-3 personer

600 g kartofler
salt
lidt revet muskatnød
2-3 spsk smør
friskrevet Vesterhavsost (eller anden hård ost)

Skræl kartoflerne og kog dem møre. Put dem i et ildfast fad, du har smurt med lidt smør, og mos dem med en gaffel. Læg tynde skiver smør over, drys salt og muskatnød på og slut af med ost. Bag dit kartoffelfad i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter, indtil det bliver let gyldent.

rosenkålssalat, rosenkål, æble, grønkål, honning, hasselnødder, nødder, olivenolie

Rosenkålssalat

7-8 rosenkål
3 mellemstore grønkålsblade
½ æble – gerne rødt
½ dl hasselnødder, hakkede
lidt honning
lidt olivenolie
lidt salt

Rens rosenkålene og skær dem i mindre stykker. Put grønkålsbladene i kogende vand og lad dem trække et minuts tid, inden du fisker dem op og finthakker dem. Skær æblet i små tern og vend dem sammen med rosenkål og grønkålsblade. Rør honning, olivenolie og salt sammen og hæld over salaten. Slut af med at drysse hasselnødder over.

Note: Gløggmarineret oksekød er en sjov og anderledes måde at bruge den sidste gløgg på. Marinaden kan godt smages i det stegte kød, uden at det dog bliver for voldsomt. Gløggsaucen er til gengæld ret intens i smagen, så er du bange for, at det bliver for funky til dig, kan du altid lave en rødvinssauce til i stedet.



2 thoughts on “Gløggmarineret oksekød”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *