Creamed corn og kraftig bønnemos
Det er alt for længe siden, at vi sidst har fået texansk mad, så det udsatte vi sidste uges gæster for! Billedet yder ikke maden retfærdighed, for den smagte langt bedre, end den så ud, og eftersom vi havde yndlingsnevøerne inkl. forældre på besøg, så var der ikke fokus på anretning denne gang 🙂
Følger du ofte med på bloggen, så ved du, at jeg er ret pjattet med texansk mad. Mad fra Texas er ofte godt krydret men behøver ikke nødvendigvis at være stærk, hvilket denne creamed corn er et glimrende eksempel på. Creamed corn er en dejlig mild og flødefed ret, som egner sig fortrinlig som tilbehør sammen med stærk mad, da fløden kan være med til at dæmpe den hidsige chili, som texanerne gerne bruger i gavmilde mængder.
Bønnemosen er en fyldig sag, der har en dyb og kraftig smag. Den er ikke chilistærk, men den er nok mest for voksne smagsløg.
Den texanske guacamole kan du selv bestemme styrken af. Den er tænkt som en stærk guacamole – i den originale opskrift er der brugt syltede jalapenos – men jeg brugte i stedet en god portion cayennepeber, og så bider denne guacamole også fra sig!
Sidst men ikke mindst stegte vi kyllinger på grill. Absolut bedste måde at stege kyllinger på, hvis du spørger mig.
Jeg fandt inspiration til retterne i ‘The Texas Food Bible’, men justerede på en række af målene og udskiftede nogle af råvarerne – blandt andet at udelukke alkohol, nu hvor noget af maden også blev serveret for børn.
Creamed corn
5-6 personer
650 g frosne majs
en god klat smør
2 løg, finthakkede
1 spsk pasilla chili eller lignende mild chili
2½ dl fløde
citronsaft
salt og peber
Tø majsen op. Smelt smør i en stor pande og svits løgene sammen med chilien. Når løgene er bløde, tilsætter du majsene og rører godt rundt. Lad det simre i nogle minutter, inden du tilsætter fløde. Lad det simre, indtil fløden er kogt så meget ind, at majsene er bløde, og retten er cremet. Smag til med salt, peber og citronsaft.
Note: Jeg er klart fan af creamed corn. Ikke alene smager det godt – creamed corn er også genial som tilbehør til stærk mad, da den kan være med til at dæmpe styrken i den chilistærke mad (hvis man er ved at få lidt for meget chili på én gang :-)).
Kraftig bønnemos
6 personer
750 g kogte røde bønner (svarer til ca. 3 dåser forkogte bønner)
125-150 g røget bacon
lidt smør til stegning
4 fed hvidløg, presset
1 løg, hakket
1 spsk pasilla chili eller lignende mild chili
½ dl bouillon
salt og peber
Skær baconen i mindre stykker og svits det i en smule smør i en gryde. Når det begynder at blive mørt, tilsætter du hvidløg, løg og chili. Steg videre i et par minutter. Hæld bønnerne i sammen med bouillonen og lad det småkoge i en times tid. Hvis bønnerne er ved at koge tørre, tilsætter du lidt mere vand eller bouillon. Hvis der er megen væske tilbage efter en time, så hæld noget af det fra og blend derefter bønnerne til en bønnemos. Hvis du har været lidt for gavmild med væsken, og bønnemosen derfor bliver meget lind, kan du hælde bønnemosen tilbage i gryden og lad den koge videre ved lav varme – husk at røre med jævne mellemrum – indtil konsistensen er mere fast. Smag til med salt og peber.
Note: En god fyldig bønnemos, som virkelig mætter. Det røgede bacon giver samtidig retten lidt bålsmag, hvilket jeg fandt yderst passende, når nu det er Texasmad. I den oprindelige opskrift blev der blandt andet brugt jalapenos, men her valgte jeg at bruge en mildere chili, og det gør bestemt ikke noget, eftersom retten i forvejen har en ret kraftig og mørk smag.
Texansk guacamole
4-5 personer
4 avokadoer
½-1 tsk cayennepeber eller chili
½ løg, finthakket
2 spsk finthakket koriander
citronsaft
salt og peber
Mos avokadoerne grundigt og vend dem med løg og koriander. Smag til med citronsaft, salt og peber.
Note: Jeg bruger en ret hidsig cayennepeber, så min udgave blev ret stærk. Jeg har ikke før prøvet en guacamole uden hvidløg, så det var ret spændende – især fordi korianderen gav et fint letblomstret strejf til smagen.