Clam chowder
Da jeg skrev, at jeg ville lave amerikansk fastfood i denne måned, foreslog VenterpaaVin, at jeg skulle lave clam chowder. Og efter at have tygget (!) lidt på det, tænkte jeg, at det var da en ret god idé. Amerikansk fastfood er andet og mere end brødbaserede retter (selvom der nu er mange af dem), og sådan en god, fyldig suppe er jo fortrinlig her i de kolde måneder.
Clam chowder laves ofte på hjertemuslinger, kartofler, saltet bacon, løg og fløde. Du kan dog sagtens variere den, og jeg har set versioner med andre typer muslinger i, ligesom du også kan tilføje flere grøntsager. Du kan godt lave clam chowder på muslinger fra dåse, og det er da også sådan, at mange amerikanere gør det. Jeg foretrækker dog at bruge de friske råvarer.
Jeg havde oprindeligt tænkt mig at lave den på hjertemuslinger, men da jeg var hos fiskehandleren, købte jeg for en sikkerheds skyld også et net med blåmuslinger. Det viste sig at være en virkelig god idé, for desværre var næsten 75% af hjertemuslingerne døde, da jeg skulle bruge dem, så min udgave blev primært lavet på blåmuslinger. De er så til gengæld også lettere at få fat på i Danmark – og er noget billigere.
Jeg skelede til nogle forskellige amerikanske opskrifter samt en opskrift fra Foodfanatic, og resultatet blev nedenstående.
Clam chowder
3-4 personer
1 kg friske blåmuslinger
4-5 mellemstore kartofler, skrællede og skåret i tern
4 dl hvidvin
2 spsk smør
1 løg, finthakket
100 g saltet, røget bacon – skåret i små tern
1 tsk timian
1 spsk hvedemel
1 dl fløde
Peber
Derudover:
Friskhakket bredbladet persille
Hvedebrød
Skrub blåmuslingerne grundigt i koldt vand. Bank dem let mod bordkanten – smid dem ud, der ikke har lukket sig eller har beskadiget skal. Hæld vinen i en stor gryde og varm den op. Når den kommer i kog, hælder du de rensede muslinger i gryden og lægger låg på. Lad dem dampe i tre minutter, inden du tager gryden af varmen. Hæld indholdet gennem en si og gem væden. Lad muslingerne køle af i et par minutter, inden du piller muslingekødet ud af hver musling, der har åbnet sig. De uåbnede smider du ud.
Smelt smørret i gryden og steg baconstykkerne i det. Tag baconen op og tilsæt i stedet løget og timianen til smørret. Lad det simre i et par minutter, indtil løget er blødt. Tilsæt hvidvinsvæden og rør rundt. Hæld kartofler og halvdelen af baconen i. Lad det simre i 10-15 minutter, indtil kartoflerne er møre. Tilsæt fløde og muslingerne og varm det op i et par minutter. Smag til med peber.
Bland den resterende bacon med friskhakket persille og drys det over din clam chowder, når du serverer den. Nyd suppen sammen med et par skiver ristet hvedebrød.
Note: Clam chowder er uden tvivl en feel good ret med den fuldfede fløde og bacon. Det er også en mild ret, men du kan selvfølgelig tilføje lidt ekstra krydderier, hvis du ønsker en kraftigere smag. Jeg synes dog ikke, at den behøver det.
Vi nød i øvrigt et glas Chardonnay fra Starmont Winery – en fyldig og lækker vin med en god syre til at holde fløden i skak.
Tak Piske! Dine opskrifter kan jeg altid lide på. I mange år lige indtil SAS standsede ruten København-Seattle havde jeg et ophold på to timer tre gange om året. Hver evige eneste gang spiste jeg på den samme restaurant; her lavede man den skønneste clam chowder og serverede den i en dejlig brødskål. Den ville jeg gerne have haft opskriften på. Heldigvis er jeg god til at bage brød, så mon ikke jeg kan klare den sag nu!
Åh, det lyder altså hyggeligt! 🙂
Den findes vist i en (veskyst) udgave, hvor den serveres i et uhulet brød. Og i en udgave med tomat.
Det lyder spændende – den variant kender jeg ikke 🙂