Ajo blanco
I lørdags havde vi et vennepar på besøg, og da gemalen og jeg trængte til at skeje lidt ud i køkkenet (i fællesskab og med lidt flere detaljer end ellers), så var det jo perfekt, at vi fik gæster, det kunne ‘gå ud over’. Her får du opskriften på den første ret – ajo blanco med basilikumolie. Hovedret og dessert følger i morgen.
Ajo blanco er en kold spansk suppe lavet på blandt andet brød, mandler og hvidløg. Det er en rigtig sommerret, men jeg nåede ikke at lave den i sommers, så nu skulle det være! Opskriften havde jeg fra et gammelt blad, og så justerede jeg mængderne lidt. Der kunne godt være kommet en anelse mere hvidløg i.
Ajo blanco med basilikumolie
lille portion til 4 personer
50 g daggammelt toastbrød uden skorpe
75 g smuttede mandler
1 fed hvidløg (men gerne to)
1 tsk sherryeddike
0,25 olivenolie
2 dl koldt vand
salt og peber
Basilikumolie:
½ dl friske basilikumblade
0,25 dl olivenolie
Flå brødet i små stykker og læg det i en skål med koldt vand. Lad det stå i fem minutter, og vrid så brødet fri for vand og put brødet i en blender sammen med mandler, hvidløg og sherryeddike. Blend det og tilsæt langsomt olien. Tilsæt til sidst det kolde vand. Stil suppen på køl i mindst en time. Rør imens basilikumbladene – flå dem evt. lidt inden, så saften kan trænge ud – med olien og dryp blandingen over suppen lige inden servering.
Suppen blev serveret med et lille stykke toastbrød, der var ristet i lidt olie på panden og smurt med hjemmelavet basilikumpesto.
Note: Ajo blanco er en meget mild og lidt for blød forret. Smagen er fin, men jeg er personligt til mad med flere krydderier og mere at ‘tygge på’. Men en smuk og elegant forret.
Det ser rigtig flot ud begge dele !
Hyggehygge
Marianne
Mums det ser lækkert ud.
Kh Line.
Kager skal der til – mange tak! Vi hyggede os også med at nusse lidt om gæsterne 😉
Hej Line!
Tak skal du have 🙂
Jeg synes, det er spændende, at noget så enkelt som kiks med lidt hvidløgsost og oliven, kan se så delikat og indbydende ud. Også at knust finsk rugknækbrød kan være et pift på en salat!
Madame – jep, det er en glimrende måde at gøre dagen lidt mere festlig – uden at det behøver at være kompliceret 🙂
Uhm, lækker sommerlig menu. Jeg er helt vild med Ajo blanco, men bliver ved med at glemme at det eksisterer.
Så tak for opfriskeren 😉
Klidmoster – velbekomme 🙂
Det er det, der er farligt ved at læse madblogs – man kommer bare i tanke om en masse ting, man godt kan lide! 😀
Hold da lige op hvor ser det indbydende ud – du skulle nu åbne en restaurant! 🙂
Jeg er godt nok ikke så meget til rogn, men derfor kan jeg jo godt nyde billederne….
Mange hilsner
Birthe
NYBH – nænej, der er alt for mange restriktioner, og jeg ville ikke gide at lave det samme hver aften 😀
Men mange tak for rosen 🙂
Det hele ser fuldstændigt fantastisk ud. I må igen have haft rigtigt tilfredse gæster. Og når du engang åbner restaurant, så gør det lige i Jylland ;D
Hanne – tusind tak 🙂
Hovhov – du skal lokkes noget mere til Sjælland, skal du 😉