Vegetar-tacos med svampe
Det kan godt være, at jeg har indisk benspænd i denne måned, men jeg får også lavet en del mexicansk mad. Hvorfor? Dels fordi jeg elsker mexicansk mad, og dels fordi august og september er den bedste tid – råvaremæssigt – at lave mexicansk mad. Her kan man nemlig købe de lækreste, saftigste danske majs, friske chilier og solide mængder af velsmagende tomater (det er også der, vi høster de fleste af de hjemmedyrkede tomater…).
Der kommer derfor en række mexicanske retter på bloggen den kommende tid – eller rettere, der kommer en del tacos på bloggen, for det er på taco-fronten, jeg er gået lidt bananas. Første taco-udgave er vegetar-tacos. Jeg havde nemlig en pakke danske portobellosvampe, der trængte til at blive brugt, så da jeg ville eksperimentere med tacos, blev den første runde en vegetar-udgave.
Først skal du naturligvis bage dine egne tacos. De der sprøde dimser, man kan købe i supermarkederne, der eksploderer i en sky af krummer, når man tager en bid? Ja, de har altså intet med mexicanske tacos at gøre. Mexicanske tacos skal være bløde og velsmagende – en mini-udgave af de bløde tortillas, som du også kan bage selv.
Tacos og tortillas skal helst bages med masa harina, der er en form for majsmel, som mexicanerne bruger meget i madlavningen. Du kan godt erstatte det med fuldkornshvedemel, hvis du ikke kan skaffe det, men efter at have prøvet masa harina, vil jeg klart anbefale det. Dine tacos og tortillas vil smage meget bedre af det. Jeg har selv bestilt en pakke via Cool Chili Co på et tidspunkt, da jeg skulle genfylde mit chililager, men jeg sidenhen set, at danske webshops såsom Chilihouse og Blok18 også har fået masa harina på lager.
Bløde tacos
ca. 12 stk.
3 dl vand
½ tsk salt
2 spsk olivenolie
2 dl masa harina (mexicansk majsmel)
4 dl hvedemel
Rør vand, salt og olivenolie sammen og tilsæt derefter masa harina og dernæst 3 dl hvedemel. Ælt det godt sammen, indtil du får en smidig dej, der er let at rulle ud. Del dejen op i 12 lige store klumper. Drys mel ud på bordet og rul dejklumperne ud til meget tynde tacos. Varm en tør pande op og bag dine tacos én ad gangen på den tørre pande. Tør gerne panden af med lidt køkkenrulle mellem hver taco, så melet ikke brænder sig fast.
Læg de bagte tacos på en tallerken og sørg for at dække dem med et fugtigt viskestykke, mens du bager de resterende. På den måde bliver de ved med at være bløde og lækre.
Og hvad skal du så putte i dine tacos? Her er som sagt mit bud på vegetar-tacos.
Vegetar-tacos med svampe
4 stk.
3 store portobello-svampe
1 spsk milde chiliflager – jeg brugte ancho chili
1 tsk stærke chiliflager – jeg brugte arbol chili
smør til stegning
1 løg, finthakket
2 fed hvidløg, pressede
1 tsk oregano
salt og peber
Tilbehør:
små tomater, skåret i både
lidt creme fraiche
stærk chilisauce – gerne chipotle
frisk koriander
Skyl svampene og skær dem i mediumstore stykker. Smelt en spsk smør på panden og rist først chiliflagerne ved mediumvarme et minuts tid. Tilsæt dernæst løg, hvidløg og oregano og steg dem, indtil løgene er blød. Hæld svampestykkerne i og lad det simre, indtil svampene bliver bløde. Tilsæt eventuelt lidt ekstra smør undervejs. Smag til med salt og peber.
Når du skal samle dine vegetar-tacos, lægger du dine tacos på et fad eller fordeler dem på tallerkner. Fordel svampefyldet på dine taco – så fyldet ligger i en stribe på midten af hver taco – og top dem med lidt creme fraiche, tomater, chilisauce og frisk koriander. Spis dine vegetar-tacos med det samme og gerne sammen med en mexicansk øl til.
Note: Mmm… vegetar-tacos holder! Jeg elsker smagen af de bløde svampe kombineret med chili. Hvor stærk disse vegetar-tacos bliver afhænger selvfølgelig af, hvor meget og ikke mindst hvilke chilier du bruger (og hvor meget chili du i det hele taget kan tåle). Af samme grund anbefaler jeg også en klat creme fraiche til disse vegetar-tacos – det vil lægge en dæmper på chilistyrken.
2 thoughts on “Vegetar-tacos med svampe”