Stegt hare med løg- og ostesauce
Der er mange år siden, jeg sidst har spist hare, men for nylig fik jeg atter muligheden, da jeg købte noget vildt fra en jæger, jeg kender – heriblandt en hel hare, som blev tryllet til stegt hare med løg- og ostesauce.
Måske har du allerede bemærket, at jeg er ret fascineret af at tilberede vildtkød, og det skyldes sikkert, at min far gik på jagt, da jeg var barn, så jeg er ‘opflasket’ med vildtretter. Det kan dog godt være svært at tilberede vildtkød ordentligt, men heldigvis har jeg lært et par gode tricks de senere år – blandt andet at intervalstege vildtkød og samtidig sørge for, at kødet er beskyttet af en smørhinde. Det prøvede jeg første gang tidligere i år, da jeg lavede intervalstegt rådyrkølle med chokoladesauce.
Smagen af stegt hare er tættere på vildtkød end på kanin, selvom hare nu stadig har en ret mild smag i forhold til så meget andet vildt.
Sådan ser en hel hare ud. Jeg skar lårene af og gemte dem til en anden ret, jeg vil blogge om i næste uge. Hvis du fjerner lårene, vil den følgende ret passe til 4-5 personer. Hvis du også bruger lårene i denne ret, kan den strække til ca. 4 personer mere.
Stegt hare
4-5 personer
en hel hare – dog minus lårene
3-4 dl tranebærjuice
salt og peber
10 enebær, knuste
75-100 g smeltet smør
Tag kødet ud af køleskabet ½-1 time inden, at du skal bruge det.
Start med at fjerne den hinde, der sidder uden på harekødet. Tjek også, om alle hagl er fjernet fra kødet. Gnid en blanding af enebær, salt og peber godt ind i kødet. Læg derefter haren i et stort, ildfast fad og hæld tranebærjuice i bunden af fadet. Pensl harekødet med smeltet smør – sørg for, at det får et godt lag. Lad det størkne, inden du pensler det igen. Det skal størkne en gang mere, inden du smører kødet for tredje og sidste gang. Smørlagene laver en beskyttende hinde på kødet og har samme effek,t som når du dækker vildtkød med bacon – her undgår du blot, at smagen af haren bliver ‘forstyrret’ af svinekødssmag.
Sæt fadet i ovnen ved 180 grader bradepanden i ovnen i 20 minutter. Når de 20 minutter er gået, tager du bradepanden ud og lader kødet hvile i 10 minutter. Sæt atter bradepanden i ovnen i 20 minutter. Når tiden er gået, tager du bradepanden ud igen og lader atter kødet hvile i 10 minutter. Gå derefter over til at have kødet i ovnen i 15 minutter og derefter lade det hvile i 10 minutter.
Fortsæt sådan, indtil kødets kernetemperatur er 63-64 grader. Lad kødet hvile i ca. 10 minutter, inden du skærer det ud.
Note: Kødet bliver saftigt og mørt uden at tørre ud – absolut ikke sidste gang, jeg laver stegt hare. Intervalstegning er en god metode til at stege vildtkød, uden at det kan gå rigtig galt. Eneste udfordring er, at stegetiden godt kan svinge lidt, og det tager altså lige lidt længere tid, end hvis du blot propper kødet i ovnen ved en fast (og høj) temperatur.
Jeg havde besluttet mig for at lave en løg- og ostesauce, så væden fik jeg ikke brug for denne gang, men den er selvfølgelig gemt, så jeg kan bruge den på et andet tidspunkt. Den er rigtig god at lave sauce på, og bruger du den ikke til stegt hare, så kan den også sagtens bruges til andre vildtretter.
Løg- og ostesauce
4-5 personer
3 store rødløg
rigeligt smør
50 g blåskimmelost, mellemkraftig
2-2½ dl letmælk
1-2 tsk rosmarin
salt og peber
Pil løgene og skær dem i tynde både. Smelt en stor klat smør på en pande og steg løgene ved mediumvarme, indtil de er møre og bløde. Smuldr blåskimmelosten over løgene og tilsæt mælken. Når osten er smeltet og rørt ud i løgene, tilsætter du timian. Lad det simre ved lav varme, indtil du skal bruge det. Tilsæt evt. mere mælk undervejs, hvis saucen er ved at blive for tyk. Smag til med salt og peber lige inden serveringen.
Note: Kombinationen af de søde rødløg og den semi-kraftige blåskimmelost er virkelig god – især til vildtkød. Saucen kommer næsten til at have flødekonsistens, når man kombinerer ost og mælk, og det er jo slet ikke så tosset.
Grønkål-kartoffelmos
4-5 personer
16-18 mediumstørrelse kartofler
2 store blade grønkål (ca. 120-150 gram)
25 g smør
ca. 1 dl letmælk – evt. lidt mere
salt
Skyl grønkålen og hak den. Kog den i fem minutter og fisk så grønkålen op med en hulske. Blend grønkålen. Skrub kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kog dem i usaltet vand – for eksempel vandet, du kogte grønkål i – indtil kartoflerne er helt møre. Hæld kartoflerne over i en stor skål sammen med lidt af kogevandet og mos dem med en gaffel. Put smørret i og rør rundt, så det smeltede smør blander sig med kartoflerne. Tilsæt mælk. Giv kartoflerne en hurtig omgang med elpiskeren (ikke for længe – så risikerer du, at kartoffelmosens konsistens bliver tung og klæg). Vend derefter den blendede grønkål i mosen og smag til med salt.
Note: En smuk kartoffelmos-version, som pynter på tallerkenen og smager godt til efterårs- og vinterretter.
Spændende – jeg har ikke selv erfaringer med at lave hare. Men blåskimmelsaucen kan jo også sagtens bruges til mange andre typer kød.
Mange hilsner Camilla
Lige præcis – og jeg elsker at kombinere blåskimmelost med vildtkød.
Tak for sidst 🙂
Hvor lang tid, skal jeg forvente at stegningen sådan circa tager i alt med en hel hare ?
Hej Jan. Det er et par år siden, jeg lavede retten, så det kan jeg ikke huske helt præcis, men jeg mener, det tog et par timer.