Sennepsgravad sild og torskesalat
Vi holdt julefrokost i lørdags, og her havde jeg valgt at bytte et par af de traditionelle retter ud med et par andre retter, som jeg fandt interessante – nemlig sennepsgravad sild og torskesalat. Der var dog stadig plads til klassikerne – såsom fiskefileter, der dog fik et lille twist, eftersom vi erstattede rasp med polentamel. Det gav en god og sprød overflade på fisken, så det er ikke sidste gang, at vi bruger det trick. Derudover var selvfølgelig også karrysild.
Jeg fandt inspirationen til silderetten fra en af favoritkogebøgerne, ‘Jul’. Her blev jeg lidt udfordret af, at jeg pt. ikke har en fungerende køkkenvægt samt var ved at løbe tør for den ene senneptype, så jeg ændrede på en række mål undervejs. Min torskesalat byggede på et forslag fra Hottie von Dottie. Jeg fik dog ikke spurgt til målene, så der sjussede jeg mig frem.
Torskesalat
400 g frisk torsk
2-3 spsk god mayonnaise – enten hjemmelavet mayo eller Hellmann’s
½ lille rødløg skåret i meget små tern
salt, peber og citronsaft
Torsken koges ved medium varme, indtil den er mør. Lad fisken dryppe af, inden du køler den ned i køleskabet. Når torskekødet er koldt, moser du det med en gaffel og blander med mayonnaise og rødløg. Smag din torskesalat til med salt, peber og citronsaft.
Note: Torskesalat er en meget simpel og overraskende lækker lille torskeret. Hvor syndig den skal være kan du selv justere mht. hvor meget mayonnaise, du bruger, men sørg for ikke at bruge så meget, at det overdøver torsken helt.
Sennepsgravad sild
10 sildefileter
Lage:
3 dl æbleeddike
5 dl vand
1 tsk salt
Sennepslage:
4 spsk dijonsennep
4 spsk grov sennep
3 spsk lys rørsukker
1 tsk salt
5 spsk æbleeddike
½ dl vand
1 dl solsikkeolie
5 spsk gule sennepskorn
2 bundter frisk dild, skyllede
Rør lagen sammen i en dyb skål. Skyl sildene rene og læg dem i lagen. Lad dem trække i 4-5 timer. Imens kan du hælde sennepskornene i en lille skål og overhælde dem med kogende vand. Hæld forsigtigt vandet fra og hæld på ny kogende vand over sennepskornene. Lad dem trække et øjeblik, inden du skyller dem grundigt.
Tør sildene af og skær dem i mindre stykker. Rør sennepslagen sammen og vend forsigtigt sildestykkerne i lagen, inden du lægger dem i et lille fad eller skål. Lad dem trække en dags tid, inden du serverer dem. Sildene kan holde sig en uge på køl.
Note: En god lille sildehapser – især hvis du er glad for sennep (sjovt nok). Sennepssaucen er ikke speciel stærk, men du kan selvfølgelig mildne den ved at bruge mindre af dijonsenneppen og bruge mere af en mild sennep (dog ikke en sød sennep – det bliver sandsynligvis for vammelt).
Det ser ellers ret lækkert ud. Spændende med lidt fornyelse til julebordet 😉
Ja, det behøver ikke alt sammen at være det samme år efter år – slet ikke hvis man skal til flere julefrokoster i løbet af måneden 🙂
Mmm.. lyder som nogle virkelig gode twist til det klassiske julefrokostbord, som man kan nå at blive træt af, hvis man har været til adskillelige julefrokoster i løbet af december.
Lige præcis! Jeg elsker ganske vist julemad, men jeg kan nu også godt lide varieret mad 😀
Haha… Det smager godt sådan noget julemad, men den samme menu lidt for mange gange inden for kort tid er lidt trist.
De fiskefileter lyder knassprøde, det må prøves. Du der er så ferm i køkkenet, har du forsøgt med at lave din egen sennep? Hvis det er tilfældet kunne du så ikke lige ved lejlighed trylle lidt sennep frem på din blog:-)
Hilsen Charlotte
Se, der rammer du et ømt punkt, for det har jeg flere gange tænkt på at lave – men har jeg gjort noget ved det? Nænej! Nu er det skrevet på listen over ting, som jeg forhåbentlig snart kaster mig ud i 😉
Ja, du ved nok, at vi er fiskeforskrækkede her hos os, men det er helt sikkert lækkert, det du har lavet 🙂
Hovhov, jeg troede kun, det var dig 🙂
hej
hvor mange personer er mild fiskerilette til, hvor køber du broncefennikel? smager broncefennikel som knoldfennikel og kan jeg bruge det istedet for ganske fint snittet
mvh Lene