Sådan laver du romkugler
Vil du gerne lave dine egne romkugler? Det er superlet – og hyggeligt – men det kræver én ting, der kan være svær at skaffe – nemlig kagerester! Hvor tit er det lige, at man har kage til overs? Her i huset bliver der altid spist op 🙂 Du kan selvfølgelig altid bage en chokoladekage netop til dette formål..
Brug kagerester
Det er svært at give en præcis opskrift på romkugler, eftersom det kræver, at man tager udgangspunkt i rester af den samme chokoladekage hver gang, ligesom det er forskelligt, hvor saftige og bløde chokoladekager er i forvejen. Det mest almindelige er at bruge en klassisk chokoladebradepandekage eller en chokoladekage i denne stil. Du kan i øvrigt godt lave romkugler på andet end chokoladekage – for eksempel en mild sandkage – så skal du blot bruge noget kakaopulver.
Smuldr kageresterne godt og grundigt. Brug en blender, hvis de er lidt tørre, eller en elpisker, hvis kageresterne er meget bløde.
Smørcreme eller jordbærmarmelade
Det er forskelligt, om du har brug for smørcreme eller ej til dine romkugler. Det kommer meget an på, hvor snasket kageresterne er. Hvis det er en meget blød og fugtig chokoladekage i stil med denne chokoladekage med kaffeganashe, kan du helt springe dette punkt over. En simpel smørcreme kan du lave ved at piske 100 g blødt smør med 50 g rørsukker, til det er en blød og cremet masse.
Du kan også variere dine romkugler ved at bruge jordbærmarmelade – eller andre former for marmelade – til at fugte kageresterne med.
Kakaopulver eller finthakket chokolade
Du kan altid justere smagen på dine romkugler med kakaopulver og/eller finthakket chokolade. Jeg kan godt lide kraftigt smagende romkugler, så bruger jeg ofte lidt kakaopulver i mine romkugler, selvom jeg plejer at lave dem på chokoladekage. Du kan også blandet lidt finthakket mørk chokolade i dine romkugler for at give dem lidt ekstra chokoladesmag og så de ikke er alt for bløde.
Mørk rom eller romessens
Smag romkuglemassen til med rom. Personligt sværger jeg til rigtig mørk rom, når jeg laver romkugler. Du kan dog også bruge romessens, hvis du ikke er til spiritus.
Masser af krymmel eller kokosmel
Husk altid at have masser af krymmel på lager, inden du går i gang – gerne dobbelt så meget af, hvad du tror, du skal bruge! Der går utrolig meget krymmel på at lave romkugler, så sørg for at købe rigeligt (det kan jo sagtens holde sig til næste gang, du vil lave en portion). Har du ikke krymmel på lager, kan du også bruge kokosmel, som du kan vende dine romkugler i til sidst.
De lyder gode og har engang prøvet at lave noget lignende. Men der skulle også æblemos i. De blev nu ikke gode. Og ja så er det lige det med kageresterne 😉 KNUS
Kagerester er da også noget af et krav at stille! 😛
Er det dine på billedet? I så fald ville jeg næsten ikke kunne få mig til at spise dem, så nuttede som de er.
Hvor er de fine – dem må jeg (også) prøve 🙂 Jeg så godt at Nikolai lavede dem, jeg har bare ikke lige fået taget mig sammen…….
mange hilsner
Birthe
Wiiiieee Jeg så dem også godt da Nikolai lavede dem, men har fået smidt opskriften ud. Har faktisk kage rester i fryseren af samme grúnd…
Så nu må jeg da hellere se at får dem lavet !
Hyggehygge
Jeg har en skuffe fyldt med kagerester … blandt andet fra en mudcake. Så de er også på min to-do-liste. Jeg tror, at jeg har set opskrifter, hvor der er hindbærmarmelade i … ved ikke lige, hvordan det vil smage, men da et forsøg værd.
Uha, det ser syndigt lækkert ud! Dem tør jeg slet ikke lave af frygt for, at jeg gav mig til at spise dem 🙂
Hov, hvorfor essens? Kan du ikke bare kyle en ordentlig omgang mørk rom i? Det smager da af noget.
Men glad for, at dine personlige kommentarer til opskrifter er mere fremherskende, det er godt at læse, synes jeg – og interessant
Tina – det med æblemos er nyt for mig. Gad vide, om det var for at gøre romkuglerne sundere? Selvom det er lidt af et paradoks 😀
Bitten – ja ikke? Det krævede også en del planlægning at skaffe det 😉
Jeps, det er det – mange tak for rosen 🙂
Jeg var nær løbet tør for krymmel – eller rettere krymmel, der var 'småt nok' til at bruges til dette – mit resterende lager er større sukkersager, som ville blive for voldsomme på romkuglerne, og kokosmel var vi løbet tør for.
NYBH – no rush – det tog mig også lang tid at få dem lavet, for så fik jeg endelig anskaffet mig nogle kagerester, og så glemte jeg opskriften, og så var det december, hvor man får så mange andre søde sager… akkeja 🙂
Jule Mig – nej, nu er der ingen undskyldning! 😀
Hanne – uha, romkugler med mudcake – det lyder superlækkert! Jeg tror også, jeg har set det med hindbærmarmelade et sted og tænkte også på, at det må jeg prøve på et tidspunkt – men det havde jeg ikke i huset i går, så jeg kunne ikke lave flere versioner denne gang 🙂
Madame – haha, det er en af grundene til, at det har taget mig så lang tid, før jeg fik prøvet at lave dem, for jeg skulle lige sørge for at være i en situation, hvor jeg kunne pushe dem til andre! 😀
Zette – romessensen var det, Nicolai oprindeligt brugte. Jeg er bange for, at jeg også bliver nødt til at prøve at lave dem med mørk rom… se nu, hvad du er skyld i 😉
De er næsten for fine til at spise!
Jeg elsker, når jeg er skyld at trække andre ned i sølet – for så føler jeg mig ikke så alene!
Lene – men også kun næsten 😀
De er endnu bedre, når de har stået et døgns tid i køleskabet og sumpet.
Zette – no worries – det er du bestemt heller ikke, for det er også et af mine yndlingssteder 😀
Jeg laver romkugler ud fra følgende opskrift og de bliver vildt gode:
1 mazarintærte
1 hindærroulade
4-5 spsk kakao
3-4 spsk hindbærmarmelade (ikke en billig en, jeg bruger den gamle fabrik)
3-4 tsk romessens.
Det er nemmere end med kagerester 🙂
Der er jeg nu ikke helt enig. Kagerester er lette at have på lager i en pose i fryseren (hvis man husker at bage en så stor portion chokoladekage, at gæsterne ikke kan spise op ;-)), mens det er noget mere omstændigt at have både mazarintærte og hindbærroulade i fryseren.