Rådyrsleverpostej
I sidste måned fik jeg en rådyrlever via min jagtforbindelse, og den frøs jeg straks ned, så jeg kunne bruge den til denne måneds benspænd. Jeg har aldrig før arbejdet med indmad fra vildt, men denne lever var heldigvis udvandet i et døgns tid, inden jeg fik den, så det skulle jeg ikke tænke på.
Jeg er mildest talt ikke god til stegt lever, så jeg så det i stedet som en oplagt mulighed for at bruge leveren i en rådyrsleverpostej. Jeg har tidligere eksperimenteret med andeleverpostej, hvilket gav en smagfuld og kraftig postej, og den opskrift legede jeg lidt videre med, da jeg tog rådyrleveren i brug.
Rådyrsleverpostej
ca. to små bakker
500 g rådyrslever
lidt smør
1½ tsk timian
6 enebær, knust i morter
salt og peber
½ dl cognac
1 spsk mørk sirup
1 løg, hakket
1½ dl piskefløde
Fjern evt. urenheder fra leveren og steg den på en pande sammen med noget smør, indtil leveren lige akkurat er gennemstegt. Vend krydderierne i og hæld cognacen over. Når det har kogt næsten ind, hælder du pandens indhold i en blender sammen med løget, siruppen og fløden og blender det til en ensartet masse. Smag evt. til med krydderier.
Lad din rådyrsleverpostej køle af i køleskabet i mindst tre timer, inden du serverer den sammen med lidt ribsgelé, ristet rugbrød og syltede agurker. Jeg vil i øvrigt anbefale, at du nyder denne ret sammen med et lille glas madeira eller portvin – den søde drik er et fortrinligt modspil til den kraftige spise.
Note: Glem alt om de gængse købe-leverpostejer. Rådyrsleverpostej er mørk, kompakt og dyrisk! Den smager nærmest af dunkel skov – på godt og ondt – og den er kun til meget voksne mennesker, for det er en ret kraftig smag, som bør få noget modspil i form af sødme (ribsgelé), syre (syltede agurker) og friskhed (salat). Den skal spises i små mængder – en lille velkomsthapser for eksempel – men er til gengæld ret spændende og unik. Jeg serverede denne rådyrsleverpostej på et kvart stykke rugbrød, som jeg havde ristet hårdt og derpå smurt med lidt ribsgelé, inden jeg smurte postejen på. Herefter blev postejen pyntet med et par skiver syltede agurker samt syltede perleløg, og rugbrødet blev så lagt på et leje af strimlet salat. Lidt fintsnittet rosenkål og hakkede hasselnødder blev strøet i kanten.
Nu lyder du lækker igen:-) Så er jeg på atter engang i en sen time. Det ligner lækker natmad! Flot eksperimenteret
Taark! Jeg var ellers bange for, om jeg ville skræmme folk med denne mørke – på grænsen til lilla! – leverpostej 😀
Den udgjorde forretten (altså et stykke til hver!) i søndags.
Tænkte nok at det ville blive en meget ‘mørk’ postej, kraftig osv.
Personligt er jeg hverken til vildt eller lever, så denne tror jeg ikke engang jeg vil overveje, men kan forestille mig at til en rigtig ‘herremad’ vil den være fantastisk lækker.
Nej, så er den nok ikke dig. Man skal være til mørk, kraftig smag – og gerne til både vildt og lever, hvis man skal synes om denne her. Den var lige på grænsen til at lave for leveragtig til mig, så det var godt, at mine smagsløg kunne ‘distraheres’ lidt af ribsgele, salat og syltede ting 🙂
Jeg tror, jeg har en indmadsfobi – men i postej og paté går det lige an 🙂 Hvis postejen smager kraftigt af lever, løber jeg skrigende væk … 😉
Det tror jeg ikke, du har *lokkelokke* 😀
Men ok – så vil du ikke kunne lide denne udgave.
Til gengæld bør du prøve hjertelasagnen, jeg bloggede om den anden dag – eller den tungeret, som jeg blogger om senere i aften 🙂
Den lyder i hvert fald ret lækker 🙂
Mange hilsner
Birthe
Tusind tak. Det er en kraftig sag – men ret spændende 🙂
Smagte de rå løg meget igennem? Jeg steger altid løgene ca. fem minutter til en ubagt postej, men det er måske ikke nødvendigt?
Nej, de var meget neutrale. Jeg brugte også rå løg, da jeg lavede andeleverpostej sidste år, og der bemærkede jeg heller ikke noget. Jeg tror, at de to udgaver af postej i forvejen har en så intens smag, at løgene ikke kan trænge igennem.
Du er en modig kvinde! Måske jeg altså er ret så meget fan af det faktisk 😉
At jeg er modig eller af postejen?:-P
Og mange tak!
Den lyder nu ret lækker og når man er vild med “surt” som jeg er, så ville jeg ikke være ked af, at toppe den godt med agurkerne 🙂
Surt er godt! Altså når ikke er humøret, vi taler om 😀
Jeg kom i øvrigt i tanke om, at jeg kan anbefale at nyde et lille glas madeira eller portvin til denne ret – det må jeg lige tilføje i indlægget.
Super lækker leverpostej! Jeg har lige sat den i køleskabet, men den lune smagsprøve var godt nok lækker!!!!
Det er jeg glad for at høre! Det er en leverpostej, der kræver lidt mandsmod at kaste sig ud i, for den er meget kraftig sammenlignet med almindelig svineleverpostej. Til gengæld er der så også masser af smag i den 🙂