Pain à la grecque – belgisk wienerbrød

Pain à la grecque – belgisk wienerbrød

Afslutningen på mit belgisk mad-benspænd nærmer sig med hastige skridt. Dette er næstsidste belgiske ret, jeg bringer, inden jeg præsenterer månedens benspænd for april.

Det er begrænset, hvad jeg har lavet af kager og desserter fra Belgien, men belgierne har selvfølgelig også en sød tand og spiser blandet andet pain à la grecque. Direkte oversat betyder det græsk brød, men det er altså en belgisk form for wienerbrød med perlesukker, mørk farin og kanel. Du kan også kalde det sukkerbrød – det beskriver pain à la grecque meget godt. Jeg kiggede på flere opskrifter på nettet og brugte en fra A World in My Oven som basisopskrift, men lavede en række justeringer ud fra tips fra andre opskrifter på pain à la grecque.

Pain à la grecque

ca. 12-14 stykker

1½ dl håndvarm mælk
10 g gær
250 g hvedemel
50 g mørk farin
½ tsk vaniljepulver
1 tsk kanel
50 g blødt smør

Derudover:
100 g perlesukker

Rør mælk og gær sammen i en skål, indtil gæren er opløst. Rør de tørre ingredienser i og ælt det til en ensartet dej. Ælt smørret ind i dejen. Undgå så vidt muligt at tilsætte mere mel, selvom dejen bliver klistret. Form dejen til en kugle i skålen og dæk skålen med et fugtigt klæde. Lad dejen hæve i 1½-2 timer et lunt sted.

Tag dejen ud af skålen og læg den på et meldrysset bord. Stræk dejen ud og tilsæt 50 g perlesukker til dejen. Fold dejen sammen om perlesukkeret. Rul dejen ud, indtil den er mellem ½ og 1 cm tyk rektangulært brød. Drys resten af perlesukkeret ovenpå og pres det forsigtigt ned i dejen. Læg dejen på en bagepapirbeklædt bageplade og dæk den med det fugtige klæde. Lad dejen efterhæve i en halv time, inden den bages ved 200 grader i ca. 20 minutter, indtil din pain à la grecque er gylden. Lad den køle lidt af, inden du skærer kagen ud i mindre pain à la grecque.

Note: Jeg er ret pjattet med kanel, og er du også det, vil pain á la grecque helt sikkert være noget for dig. Det søde sukkerbrød med kanel er rigtig lækkert – især når det er lunt og nybagt – og vil passe godt som ’tilbehør’ til eftermiddagskaffen eller -teen.



4 thoughts on “Pain à la grecque – belgisk wienerbrød”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *