Påskeboller – Easter Hot Cross Buns
Påsken nærmer sig, så jeg har bagt påskeboller – også kendt som Easter Hot Cross Buns. Det er nogle skønne hvedeboller med rosiner og kanel, som spises langfredag i blandt andet England, Australien, New Zealand og USA. De minder faktisk lidt om de danske fødselsdagsboller, men indeholder dog væsentlig mindre smør. Og så er påskeboller pyntet med et hvidt kryds/kors på toppen – lavet på en tykrflydende hvedemelsdej.
Jeg kiggede på lidt forskellige opskrifter og valgte at tage udgangspunkt i en, jeg fandt hos Recipe Tin Eats. Jeg justerede lidt op og ned på en række råvarer, hvor jeg for eksempel brugte væsentlig færre rosiner i denne udgave.
Påskeboller
11-12 stk.
Bolledej:
20 g gær
3½ dl håndvarm mælk
1 dl rørsukker
100 g små rosiner
50 g smeltet smør
1 æg
2 tsk kanel
1 tsk knust allehånde
1 tsk salt
ca. 11 dl hvedemel
evt. revet skal fra øko-appelsin – eller ½ dl Cointreau
Hvid dej:
1-1½ dl hvedemel
ca. ½ dl vand
Glasur:
1 spsk glat abrikosmarmelade
1 spsk vand
Hæld den håndvarme mælk i en stor skål og rør gæren ud i det. Rør derefter rørsukker, rosiner og smør i. Pisk derefter ægget i, inden du rører kanel, allehånde, salt og en tredjedel af hvedemelet i. Tilsæt eventuelt lidt revet appelsinskal. Rør derefter mere hvedemel i lidt efter lidt, indtil du har en fast og letfugtig dej. Ælt den grundigt – op til ti minutter, hvis du ælter den i hånden – så den bliver smidig. Dæk skålen med et rent og fugtigt viskestykke og stil skålen et lunt sted. Lad den hæve en times tid til dobbelt størrelse.
Del dejen i 11-12 lige store stykker og form dem som boller. Sørg gerne for, at der ikke stikker rosiner ud i toppen af hver påskebolle, så du får et pænt slutresultat. Stil bollerne på en bagepapirbeklædt bageplade og dæk dem med viskestykket. Lad dem efterhæve 30-40 minutter.
Pisk den hvide dej sammen. Den skal have en tyktflydende konsistens. Du kan hælde den på en sprøjtepose, så den er lettere at dekorere med, men det syntes jeg var lidt for omstændigt til så få boller, så jeg fordelte i stedet den hvide dej forsigtigt med en teske, så der blev formet et kryds på toppen af hver bolle.
Jeg satte pladen med påskeboller i ovnen ved 200 grader, hvor de fik ca. 20 minutter. De er færdige, når de er meget gyldne.
Rør abrikosmarmelade tyndt med lidt vand og pensl dine påskeboller, mens de stadig er varme, så de får en flot glaseret overflade.
Note: Disse påskeboller har en let sødme fra rosinerne og et dejligt pift af kanel. Spis dem gerne lune med lidt smør.