Mexicanske kødboller
Disse mexicanske kødboller bliver min første ret i forbindelse med mit chili-tolerance benspænd. I denne måned vil jeg forsøge at snige chili i næsten alle retter, jeg laver (der vil dog være enkelte desserter, der slipper … trods alt).
Mexicanske kødboller bliver typisk lavet på en fars med både oksekød og svinekød. Jeg holdt mig til oksekød i denne omgang, da jeg havde en enkelt pakke hakket oksekød i fryseren, jeg gerne ville have brugt. Hvor man typisk bruger brødkrummer eller rasp i europæiske kødboller, så er det mere oplagt at bruge krummer lavet på sprøde tortillas eller nacho chips, når det drejer sig om mexicanske kødboller. Så jeg kvasede naturligvis lidt nacho chips.
Disse kødboller har smag fra chipotle (røget chili) men er i sig selv ikke specielt stærke. Derfor ville jeg servere en chilisauce til. Jeg har købt lidt forskellige chilisaucer, jeg vil bruge i madlavningen, og her kiggede jeg både på smagssammensætning og styrke.
Men hvordan måler man egentlig chilis styrke? Det er jo også ret forskelligt, hvornår folk synes, at en chili er stærk. Til at måle chilistyrke bruger man Scoville skalaen (ofte forkortet til SHU). Den kan du få et hurtigt overblik over på denne Wikipediaside. Jeg synes dog ikke nødvendigvis, at den siger så meget om, hvor stærk man selv opfatter en chilisauce. Jeg har for eksempel fået jalapenõs, der føltes stærkere end den chilisauce, jeg endte med at servere sammen med denne ret – og jalapenõs ligger ikke så højt på skalaen (men igen – de kan også svinge en del i styrke).
Mexicanske kødboller
ca. 18 stk.
400 g hakket oksekød – eller en blanding af oksekød og svinekød
1 dl knuste nachos chips eller tørrede tortillaer
1 æg
1 tsk oregano
1 tsk løgpulver
1 tsk sød paprika
1 tsk chipotle
salt og peber
smør eller rapsolie til stegning
Put det hakkede kød i en stor skål og tilsæt de øvrige ingredienser. Ælt det til en ensartet fars og form det til små mexicanske kødboller. Hæld fedtstof på en stor pande og steg kødbollerne, så de er godt brune på hver side.
Du kan servere de mexicanske kødboller sammen med en krydret tomatsauce, som fyld i tortillas eller som fyld i mexicanske hotdogs. Jeg valgte at servere dem sammen med mexicansk majssalat og fintsnittet spidskål. De mexicanske kødboller er ikke voldsomt stærke i sig selv, men jeg så det som en glimrende anledning til at prøve en nyindkøbt chilisauce fra Fat Cat. Den hedder Cat in Heat og indeholder chipotle, ghost chili, habanero samt tomat. En fyldig og røget chilisauce, som dog (heldigvis) ikke føltes så stærk, selvom den ligger på over 50.000 SHU.