Kærnemælksbrød med sesamfrø
I påsken blev der bagt lidt – blandt andet dette dejlige saftige kærnemælksbrød, som selvfølgelig blev drysset med sesamfrø i anledningen af frø- og kernebenspændet.
Vil du have brød, der kan holde sig frisk og blødt i flere dage i træk, så kan jeg anbefale at bruge kærnemælk i dejen, for den syrlige mælk er virkelig god i brød.
Kærnemælksbrød med sesamfrø
1 stort brød
4 dl kærnemælk
2 dl lunkent vand
25 g gær
2 tsk salt
1 spsk rørsukker
3 dl havregryn
2 dl fuldkornshvedemel
6-7 dl hvedemel
1 pisket æg
2 spsk sesamfrø
Rør kærnemælk og vand sammen og rør gæren ud i det. Tilsæt salt, sukker, havregryn og fuldkornshvedemel. Rør det godt sammen, inden du tilsætter hvedemel, mens du ælter. Ælt dejen, til den er blød og smidig og læg den i en skål med et fugtigt viskestykke over. Lad det hæve 1-1½ time, indtil dejen er blevet dobbelt så stor.
Tænd ovnen og sæt den på 200 grader. Vip forsigtigt dejen ud af skålen og hiv i dejen, til du får et aflangt kærnemælksbrød. Form det forsigtigt – du vil ikke slå luften ud af dejen. Lad en række snit i overfladen af brødet og pensl det med æg, inden du drysser sesamfrø over.
Bag dit kærnemælksbrød i ca. 20 minutter, indtil det er gyldent.
Note: Jeg bruger ofte kærnemælk, når jeg bager brød, og dette kærnemælksbrød er et godt eksempel på hvorfor, eftersom det er supersaftigt. Det kan holde sig meget frisk og blødt i flere dage.
Må jeg stille et praktisk spørgsmål? Hvad gør du med resten af kærnemælken? Eller bager du ofte nok til, at det ikke er et problem?
Jeg bruger den som regel i en smoothie dagen efter. Resten kan selvfølgelig også bruges i mere bagværk, til at marinere kød i eller – nu hvor det næsten er sommer – til koldskål 🙂
Jeg NYDER absolut dit kærnemælksfranskbrød – men jeg spekulerer på, hvorvidt jeg kan bruge anden surmælksprodukt som yoghurt naturel – selvfølgelig uden frugt??????
Det er dejligt at høre! Ja, det kan du godt, men smagen vil ændre sig lidt.
Hej,
Kan kærnemælk fryses i passende portioner og stadig bruges til bagværk ?
Jeg bruger det kun i brød og ender altid med at te hælde en portion kærnemælk i vasken – det er ærgeligt .. 😊
Det kan det desværre ikke, så jeg vil anbefale enten at bage ekstra brød eller bruge det i smoothies eller koldskål. Det kan selvfølgelig også bare drikkes, som det er 🙂
Ang. Kærnemælksfranskbrød::
Normalt følger jeg din opskrift og der er jo nok 2 franskbrød – tænkte om franskbrød nr 2 eller alt boller vil kunne fryses ned???
Altså : kan brødet fryses??
Jeg vil være glad for et hurtigt svar – bager søndag 20/8.
Mvh peter I snoghøj
Det kan det sagtens – rigtig god bagning 🙂